Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Pokémon Art Academy

Pokémon Art Academy

Tomas har alltid likt å tegne, og han har alltid likt Pokémon. Nå har han lært å tegne både Pikachu og vennene hans og han har jevnt over kost seg med 3DS-en som lerret...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Selv om jeg ikke er særlig flink, har jeg alltid vært glad i å tegne. Mang en time i barndommen gikk med på å skrible ned kruseduller, fargelegge innenfor strekene og konstatere at resultatet i det minste minnet om motivet jeg så for meg. Om jeg hadde noen styrke var det at jeg kjente mine grenser. I stedet for å skissere portretter eller gjenskape voldsomme landskap, holdt jeg meg som regel til det enkle. Pinnemennesker som slåss og firkantede romraketter. Den slags.

Pokémon bød imidlertid på nye problemer. Lommemonstrene er utvilsomt den største hobbyen fra barndomstiden min og var derfor høyaktuelle som tegneobjekter, men her kom jeg dessverre til kort. Jeg kunne tegne Voltorb og Electrode, til nød en vag Gastly eller Pikachu, men der stoppet det. Pokémon var som regel for komplekse og krevde forståelse av begreper og teknikker jeg ikke ante at fantes. Nå kan det imidlertid se ut til at jeg får en revansj.

Pokémon Art Academy kombinerer tegnetspillet Art Academy med Pokémon. Konseptet går ut på at du blir invitert til et akademi for studenter som ønsker å lære å tegne Pokémonkort. Et akademi som for øvrig må være tidenes mest tilgivende institusjon for høyere læring. Det er ingen strykkarakterer, harde ord eller andre former for negativ tilbakemelding. Spilleren dømmer selv sin egen fremgang, noe som gjør at spillet minner mest om enn virtuell lærebok.

Pokémon Art Academy
Pikachu - fra hjelpestreker til elektrisk mus
Dette er en annonse:

I spillets hovedmodus går du gjennom en rekke leksjoner. Noen er obligatoriske, mens noen er beregnet på dem som ønsker ekstraundervisning. I hver leksjon lærer du å tegne en ny Pokémon, samtidig som de obligatoriske leksjonene lærer deg noen nye teknikker. Litt etter litt, lærer man å jobbe med flere lag («layers»), forholde seg til perspektiv og skissere hjelpestreker. Det er seriøs undervisning. I hvert fall virker det sånn på en som knapt har bladd i en tegnebok.

For hvert oppdrag du fullfører, får du se mesterverket ditt i form av et pokémonkort. Dessuten vil den hyggelige læremesteren din med jevne mellomrom komme med oppmuntrende beskjeder og inspirerende fakta om ordentlige pokémonkort og tegnerne som skapte dem. De som føler de sliter, blir kanskje oppmuntret av at man har en håpløs medstudent, som ved siden av å vise frem noen skikkelige makkverk, holder motet oppe.

Foruten at spillet er strålende på å mane til hardt arbeid og tålmodighet, er det som jeg var inne på ikke mye tilbakemeldinger å få. Det er ikke lagt inn noe program som måler hvor fine streker du tegner, eller hvor godt du fargelegger. Spillet fungerer med andre ord kun som lærer, og ikke som sensor.

På den ene siden kunne jeg godt ha tenkt meg et spill som kunne identifisere problemene mine og gi meg tips deretter. Utveien utvikler Headstrong Games har valgt virker nesten litt for enkel, og det kunne vært gjort mer for å dra nytte av spill som interaktivt medium.

Dette er en annonse:
Pokémon Art Academy
Ingen karakterer - heldigvis er jeg ikke kjip nok til å trekke paralleller til Steinerskolen.

På en annen side setter jeg pris på at det finnes et spill der ikke alt handler om å jakte positive tilbakemeldinger. Hadde det vært trofeer, achievements eller karakterer etter hvor flink du er som tegner, ville man kanskje fort blitt opphengt i responsen i stedet for selve formålet, som er å lære å tegne bedre. Er du på død og liv ute etter skryt, kan du alltids laste opp tegningene dine på Miiverse, slik at venner og resten av verden kan beskue kunstverkene du har tegnet i spillets fritegningsmodus. Alternativt kan de gi deg nådeløs kritikk. Det er kanskje vel så sannsynlig.

Det hører forøvrig med til spillhistorien at et program som dømmer tegningene dine vil by på helt nye problemer. De som har spilt språklæringsspillet Talkman aner kanskje hva jeg snakker om. Typisk kan et arbeid man er kjempefornøyd med bli rakket ned på av dataen fordi du ikke har fulgt visse mønstre som den baserer karakterprosessen sin på, samtidig som forferdelige tegninger som følger dataens spilleregler gjør det bra. Datamaskiner har i grunn lite greie på kunst, så det er kanskje best å styre unna.

Noe som imidlertid er ganske problematisk er selve 3DS'en. Stylusen føles ikke helt presis nok for fintegning, og skjermen virker litt for liten. Det blir mye fiksing med å zoome inn og ut, og jeg ender opp med å slette langt flere streker enn jeg ser meg fornøyd med. Jeg var heller ikke helt tilhenger av hvor lett stylusen glir over skjermen. Selv om den større 3DS XL-modellen kanskje kunne ha vært til hjelp, kommer man nok ikke i nærheten av presisjonen man får med penn og papir.

De fleste av oss har vel dog aldri hatt noe stort mål om å bli flink til å tegne på en håndholdt spillkonsoll. Med det i tankene, er det fullt mulig å videreføre de fleste teknikkene til andre arenaer enn en Nintendo-maskin. Allikevel skulle jeg gjerne sett at man fikk en innføring som var rettet mer mot å ta tegningen bort fra Nintendos håndholdte. En del av undervisningen virker ganske spesifikk til å lære å tegne i selve spillet, og det hadde vært lurt av utviklerne å anbefale programvare der man kunne bruke de samme verktøyene i større skala.

Pokémon Art Academy
Ingen norsk tale - kanskje dumt for de yngre?

Pokémon Art Academy er tegneprogram og en lærebok i ett, og selv om kombinasjonen potensielt er genial, stopper spillet seg selv fra å innfri helt. Å tegne i spillet er stort sett en grei opplevelse. Verktøyene er både mange og relevante, og man får en god innføring i samtlige av dem. Samtidig holdes programmet tilbake av at det må brukes sammen med en ganske liten maskin, som i hvert fall for undertegnede ble et litt knotete lerret.

Da blir det naturlig å bruke spillet som lærebok og å ta selve tegningen til nye jaktmarker. Dessverre blir man stoppet av at spillet viser manglende vilje til å peke brukeren i riktig retning. Finnes det et program som har lignende verktøy? Hvordan overfører jeg de digitale verktøyene jeg har lært om til det å tegne på papir? De spørsmålene forblir ubesvart, og jeg sitter med følelsen av at Pokémon Art Academy kunne vært mer samarbeidsvillig.

Når det er sagt, er dette fortsatt et program som oser av læreglede og positive verdier. Selv om ikke alt man lærer umiddelbart lar seg overføre til andre arenaer, er det mange av teknikkene som gjør det. Dessuten har spillet en herlig innstilling og en sans for humor jeg tror yngre spillere vil sette pris på. Hva mine egne tegneferdigheter angår, så har jeg faktisk tatt noen steg i riktig retning. Som liten var tegning en flott måte å få tiden til å gå på, men slettes ikke en hobby jeg aktivt søkte å bli bedre i. Å kjøpe en tegnebok var med andre ord uaktuelt. Det som imidlertid alltid var aktuelt var å kjøpe Pokémonspill. Pokémon Art Academy kunne vært løsningen for å gjøre meg til en bedre kunstner, hadde det bare blitt lansert noen tiår tidligere...

07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Interessante leksjoner, fremmer gode holdninger, bra bruk av Pokémon-lisensen
-
Vrient å tegne på 3DS, ikke norsk språk, kunne hjulpet mer med veien videre
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

3
Pokémon Art AcademyScore

Pokémon Art Academy

ANMELDELSE. Skrevet av Tomas Veiden

Tomas har alltid likt å tegne, og han har alltid likt Pokémon. Nå har han lært å tegne både Pikachu og vennene hans og han har jevnt over kost seg med 3DS-en som lerret...



Loading next content