Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Civilization: Beyond Earth

Civilization: Beyond Earth

Der hvor verdenshistorien har begynt å føles som en tvangstrøye på Civilization-serien kommer nå Beyond Earth med nye ideer og valg som har konsekvenser for spillet ditt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Runde 300. Det går dårlig. Jeg er i krig med to sivilisasjoner, og mangler ressursene til å skape en god nok hær til å slå de tilbake. Den generelle helsen i befolkningen min er lav, jeg har for lite energi til å kjøpe meg ut av problemene, og jeg produserer ikke nok av hverken forskning eller kultur til å kunne forandre strategi. Samtidig har aliensene begynt å oppføre seg ekstremt aggressivt, og angriper meg uten stopp. Jeg spør meg selv hvor jeg egentlig trådte feil?

Runde 300. Det går bra. Den perfekte kombinasjonen av diplomati og millitær makt har holdt motstanderne mine utenfor mine grenser. Helsen i befolkningen min er ok, jeg har energioverskudd til å kjøpe meg ut av problemer, og jeg produserer nok kultur og forskning til å kunne være fleksibel om det trengs. Samtidig plager ikke aliensene meg nevneverdig. Jeg spør meg selv hvordan jeg har gjort det så bra?

Civilization: Beyond Earth
Det er gjerne lurt å ta valgene som ikke plasserer deg på feil side av denne pilen...

To spill, to vesensforskjellige tilstander. Civilization: Beyond Earth er endelig et Civilization-spill hvor valgene våre har reelle konsekvenser. Firaxis har her skapt et spill som ikke tar oss på en historisk rett linje fra sivilisasjonens vugge i Afrika fram til nåtiden, men lar oss utbrodere menneskehetens framtid slik vi selv ønsker det etter at vi har forlatt trangstrøyen vi kaller jorden. Og når spillet ikke lenger handler om å skynde seg fortest mulig fra spyd til atombomber, så skapes det utallige måter å trå riktig. Eller å snuble.

Dette er en annonse:

Det hele begynner med muligheten til å skreddersy vår egen sivilisasjon. I tidligere spill har vi måtte velge mellom predefinerte nasjoner, hvor hver nasjon har hatt en eller flere fastsatte fordeler. I dette spillet får derimot friheten til å velge hvilke fordeler som passer best til vår spillerstil ved å gjøre fire valg; hvilken ideologiske fraksjon som finansierer ekspedisjonen, hvilken type mennesker er med, hvilken last har vi med og hvilken type romskip vi ankommer i. Disse valgene blir da til flere tusen potensielle sivilisasjoner.

Civilization: Beyond Earth
Mer frihet over hvilken sivilisasjon vi ønsker å spille enn noen gang før.

Derimot mister spillet noe ved å ikke ha med fraksjonene vi er kjent med fra de foregående spillene, da det er noe som føles mer personlig og ekte ved å spille en nasjon vi allerede har et forhold til. Éloide eller Kavithan Protectorate vil aldri skape samme følelse av identifikasjon som som Tyskland eller Amerika gir. Det hadde selvfølgelig føltes både kunstig og banalt å spille som Tyskland i verdensrommet, men det er likevel en ting man mister ved at spillet er satt til framtiden.

Skal vi tidlig ut og utforske, og slik få god oversikt over planeten? Eller konsentrerer vi oss om å sikre grensene og bygge opp bygninger som på sikt vil gi fordeler? Hvordan skal vi forholde oss til aliensene som allerede bor på planeten? Å angripe dem får vi både ressurser og trygghet for arbeider-enhetene våre, men konsekvensen er at de blir stadig mer aggressive.

Dette er en annonse:
Civilization: Beyond Earth
Aliensene kommer i mange varianter. Siege Worms er blandt de verre...

Denne fasen av spillet viser uansett at Civilization: Beyond Earth har klart å beholde det jeg setter mest pris på ved Civilization-serien; utforskergleden. Å manøvrere rundt på det store sorte kartet, og litt etter litt få oversikten over verdenen jeg har landet på, er virkelig en fornøyelse. Og ved å leite rundt i det ukjente samler vi ressurser, og finner ut hvor aliensene har sine reir.

Det er også lurt å ha en plan for hva vi skal forske fram tidlig i spillet. Teknologiene ligger som kjent ikke på en fastsatt rekke, men sprer seg ut i alle retninger fra den første teknologien vi får tilgang på. Det skal godt gjøres å forske fram alt før noen vinner, så da er det lurt å velge en retning tidlig. Alle disse valgene tidlig i spillet vil da skape en best mulig overgang til det tidlige mellomspillet hvor nye valg venter.

Civilization: Beyond Earth
Forskningsnettet er vesentlig mer spennende enn det vi er vant med.

Skal jeg ha en aktiv og ekspanderende sivilisasjon, eller en passiv og innesluttet? Begge gir fordeler og ulemper, men det er særlig om jeg velger en passiv spillestil det føles som om det mangler noe her. Civilization: Beyond Earth kunne gjerne tatt lærdom fra den omfattende renovasjonen kulturspillet fikk med Civilization V: Brave New World, eller religionssystemet fra Civilization V: Gods and Kings. Det å skubbe passive spillere litt ut av komfortsonen av og til ville antageligvis skapt en bedre spillopplevelse, da det som skjer på innsiden av nasjonsgrensene kan bli ganske monotont etter hvert.

Litt ut i mellomspillet er det lurt å ha valgt hvilken affinity vi skal satse på. Affinity er litt som ideologi-systemet i Civilization V: Brave New World, men med mye større påvirkning på hvordan sivilisasjonen og menneskeheten utvikler seg, og hvilke enheter vi får tilgang på. Valget av affinity påvirker i stor grad hvordan byene og enhetene våre ser ut, og gir noen ganske unike strategiske fordeler.

Harmony-sivilisasjoner etterstreber å leve i og sammen med den naturlige faunaen på planeten, og forandre menneskeheten genetisk for å tilpasse den. Supremacy velger å modifisere menneskenaturen igjennom teknologiske nyvinninger og cybernetiske implantater. Purity etterstreber derimot å holde menneskeheten så ren som mulig, og vil derfor satse på stort tungt maskineri framfor både genetikk og implantater.

Civilization: Beyond Earth
Supremacy har også roboter. Glemte jeg å nevne det? Awesome...

Når vi legger sammen summen av alle disse valgene ender vi med et spill som ikke lenger bare er et race for å nå milesteiner på teknologiløypen først. Her kan to sivilisasjoner velge vesensforskjellige retninger på teknologitreet, men likevel være jevngode på slagmarken. Vi kan spille som vi vil. Passivt eller agressivt, i harmoni med planeten eller som erobrere, som mennesker eller som hybrider. Men vi må tenke, planlegge, og ta de riktige valgene likevel. Og det er nettopp det Firaxis har gjort veldig riktig.

Greit nok at det er kult med framtidsteknologi, og spennende med fremmede planeter. Men her har de utviklet et spill som i tillegg til å være estetisk og tematisk annerledes enn resten av Civilization-serien også skapt et bra spillsystem som bringer med seg unike strategier og valg. Der hvor verdenshistorien etter hvert har føltes litt som en tvangstrøye på resten av serien er det nå forfriskende å begynne med blanke ark, med nye horisonter og friheten til å ta de valgene vi ønsker.

Det finnes enda ting jeg skulle ønske var i spillet, som et litt mer interessant spill om vi velger å spille en passiv sivilisasjon. Men Civilization: Beyond Earth har revitalisert utforskerlysten min, og gjort meg engasjert over Civilization-serien igjen.

Civilization: Beyond Earth
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Valg med reelle konsekvenser. Spennende å skape menneskehetens framtid på en ny planet. Har revitalisert utforskerlysten min.
-
Litt monotont om man spiller passivt.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

6
Civilization: Beyond EarthScore

Civilization: Beyond Earth

ANMELDELSE. Skrevet av Kenneth Flage

Der hvor verdenshistorien har begynt å føles som en tvangstrøye på Civilization-serien kommer nå Beyond Earth med nye ideer og valg som har konsekvenser for spillet ditt.



Loading next content