Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Pro Evolution Soccer 2015

Pro Evolution Soccer 2015

Konami slipper fotballspillet sitt løs på den nye konsollgenerasjonen, og med Fox Engine i bunn er det ingen tvil om hvem det er som leverer den beste fotballopplevelsen.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er nemlig ikke slik at et fotballspill handler om hvor godt det presenteres, hvor mye det ligner en ekte TV-sending eller hvor høy temperatur det blir mellom spillerne hver gang dommeren blåser. Fotballspill handler om det som skjer når du beveger stikka og trykker på pasningsknappen - altså selve spillet på matta.

Pro Evolution Soccer har selvfølgelig ingenting å stille opp med hva angår produksjonskvalitet mot lisensgiganten de etter manges mening skal konkurrere mot, men jeg bryr meg ikke. Jeg spiller gjerne med Man Blue så lenge det er mine trekk som påvirker spillet. På dette området har EAs FIFA-serie falt av for lenge siden, og aldri har det vært så tydelig som i år. For mens vennegjengen min sitter og fråder av sinne fordi Iniesta ikke vil slå pasningen når det trykkes på knappen, så blir stemningen en helt annen når det byttes til Pro Evolution Soccer 2015. Jeg har foretatt dette eksperimentet to ganger, og begge gangene har det hatt samme utfall - PES skaper engasjement og spillerglede der konkurrenten skaper frustrasjon og munnhuggeri. Det er ikke fordi det er lettere å vinne, men man møter langt mindre motstand når man vil styre den spilleren du har fått tildelt for øyeblikket.

Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015

De siste årene har PES solgt omtrent en tiendedel av hva FIFA har gjort, og det er ikke vanskelig å forstå at det handler om merkenavn og lisenser. I hvert fall når fordelingen er så dramatisk som dette. Nå har riktig nok ikke PES vært så veldig mye å skryte av de siste årene, og jeg føler meg nesten alene om å like fjorårets utgave. I år håper jeg imidlertid at flere åpner øynene for den japanske tittelen, for her er det mye fotballglede å finne.

Dette er en annonse:

Det første som møter meg er utdatert grafikk og merkelige figurmodeller. Tevez ser ut som en ork, Lichtsteiner ser ut som Jack Nicholsons Joker og løpeanimasjonen sender tankene til Super Mario (på NES). Presentasjonen er er heller ikke mye å skryte av, dette til tross for at musepekeren er fjernet fra flere av menyene. Publikum ser ut som vaiende pappfigurer, og alle dommeranimasjonene blir klippet inn i en mellomsekvens som man fort blir lei av. Ikke kan man feire scoringene heller...

Pro Evolution Soccer 2015

Men, hvilken forskjell gjør det. Vil du se på fotball, eller vil du spille fotball? Jeg vil spille, og da er Pro Evolution Soccer 2015 det jeg velger i år. Jeg kunne droppet å sammenligne de to fotballseriene på bakgrunn av at det er to vidt forskjellige spill, men etter utallige timer går det opp for meg at de slettes ikke er så ulike. FIFA etterstreber realisme i alle ledd som ballberøringer, bevegelser og keeperoppførsel gjennom presentasjon, men PES oppnår det samme via en litt annen rute, nemlig gjennom fotballen. Pasningsspillet er så hurtig som det trenger å være, innleggene skrur oftere inn bak forsvaret enn de lempes høyt og tregt inn i feltet og det er veldig deilig å skyte på hel volley fra 30 meter. Selv om Pro Evolution Soccer 2015 kan kalles mer arkadeaktig enn sin motstander, så føles det mer som ekte fotball når jeg spiller.

Implementeringen av automatisk skjerming i fjorårets utgave er videreført i år, og jeg liker det. Jeg liker det fordi det er slik ekte (og gode) fotballspillere gjør. Når man tar imot en pasning og skal vende av motstanderen, er det helt essensielt at man bruker balanseoverføring for å finte samtidig som man ikke byr frem ballen (*host*FIFA*host*) på sølvfat. Man kan komme langt med bare å bruke retningspaken i én-mot-én-situasjoner, men PES har selvfølgelig også et rikt utvalg av finter for deg som gidder å pugge slikt.

Dette er en annonse:
Pro Evolution Soccer 2015

I angrep er det fristende å ty til gjennombruddspasninger, men dette er vanskeligere å få til enn tidligere. Det krever mer presisjon i retning og kraft, og det er ofte bedre å spille opp hele laget enn å gå for den «enkle» løsningen. For deg som foretrekker å spille i bakrom kan du trykke inn en skulderknapp og dermed skifte til manuell kontroll. Dette åpner for et friere pasningsspill, og er spesielt nyttig hvis man er flere som spiller på lag. På denne måten kan du også sette opp langskudd eller gå til dødlinja før du slår 45 grader ut i feltet. Pro Evolution Soccer 2015 lykkes uansett med å skape underholdende angrepsfotball enten du er alene eller sammen med venner.

Det samme kan dessverre ikke sies om forsvaret. Her kommer du fortsatt langt ved å presse ballfører mens du holder knappen inne. Det føles gammeldags, men angriperne har ikke så usannsynlig god kontroll på ballen som i FIFA. Jeg savner litt at det skal koste å selge seg i forsvar, og hele systemet føles utdatert. Heldigvis oppfører de datastyrte medspillerne dine seg sånn omtrent som de gjør i virkeligheten (selvfølgelig finnes det unntak), og det er sjelden jeg river meg i håret over at de ikke gjør jobben sin.

Pro Evolution Soccer 2015

Det finnes som vanlig nok av ting å bryne seg på enten du liker karrieredelen eller bare spille sesonger og turneringer både online og offline. Det har ikke vært noen mulighet til å teste online-delen i forbindelse med anmeldelsen, men hvis selve fotballspillingen fungerer like godt over nett (altså ingen usynlig hånd som styrer kampen) burde det være duket for underholdende, og ikke minst rettferdige, oppgjør også her.

Da jeg anmeldte FIFA 15 skrev jeg at jeg var villig til å la lisenser være lisenser så lenge Pro Evolution Soccer 2015 ble et fotballspill som lot meg spille fotball, og jeg står for det. Det har sine feil og mangler, men følelsen av å ha kontroll på spilleren er langt bedre i PES. Det er ganske enkelt en deiligere følelse ute på gresset, og da bryr jeg meg ikke så veldig mye om antall moduser eller navnet på klubben jeg spiller med. Jeg skulle likevel ønske at grafikken hadde fått like mye kjærlighet og omtanke som gameplayet - særlig når vi ser hvor lekkert motoren presterer i Metal Gear Solid V. Uansett, hvis du vil spille fotball skylder du deg selv å teste Pro Evolution Soccer i år. I det minste burde du teste demoen som er veldig representativ for følelsen i det ferdige spillet.

Pro Evolution Soccer 2015
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Veldig god følelse i spillet på matta, god kontroll over spilleren med ballen i beina og ingen usynlig kraft som styrer gangen i spillet.
-
Forsvarsspillet føles utdatert, en del rare og inkonsekvente dommeravgjørelser, og både grafikk og presentasjon mangler mye finpuss.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

5
Pro Evolution Soccer 2015Score

Pro Evolution Soccer 2015

ANMELDELSE. Skrevet av Tor Erik Dahl

Konami slipper fotballspillet sitt løs på den nye konsollgenerasjonen, og med Fox Engine i bunn er det ingen tvil om hvem det er som leverer den beste fotballopplevelsen.

1
Kutter online-støtten til PES 2015

Kutter online-støtten til PES 2015

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Her kommer dårlige nyheter til deg som liker å spille Pro Evolution Soccer 2015 over nettet. Konami forteller nemlig at de vil stenge serverne 25. august klokken 18.00,...

0
Sjekk ut modusene i PES 2015

Sjekk ut modusene i PES 2015

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Nå er det to uker igjen til Konamis Pro Evolution Soccer 2015 finner veien til butikkhyllene, og de har nå startet arbeidet med å vise at dette årets utgave har...

0
Våre bilder fra Pro Evolution Soccer 2015

Våre bilder fra Pro Evolution Soccer 2015

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Undertegnede bruker for tiden hver ledige stund sammen med Pro Evolution Soccer 2015, men har likevel funnet tid til å ta noen bilder fra spillet. Konami har selv sagt at...

0
PC-kravene for Pro Evolution Soccer 2015

PC-kravene for Pro Evolution Soccer 2015

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det er allerede kjent at PC-versjonen av Pro Evolution Soccer 2015 er en blanding av spillet til de gamle og de nye konsollene. Med det i bakhodet er det kanskje ikke så...

1
Brasilianske klubblag med i PES 2015

Brasilianske klubblag med i PES 2015

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Tidligere kunne vi fortelle at det ikke finnes noen brasilianske klubblag i FIFA 15. Forklaringen til EA var den gang at de ikke kom til enighet med de brasilianske...



Loading next content