Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Europa Universalis IV

Europa Universalis IV: El Dorado

Med nye funksjoner og spillmuligheter gir El Dorado en ny personlighet til Europa Universalis IV. Vi har satt karakter på utvidelsen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Da jeg plukket opp Europa Universalis IV en gang i 2013 var jeg ikke fullstendig sikker på hvilken reise jeg hadde satt ut på. Jeg hadde noen måneders spilling med Paradox' forrige friskt i minnet, nemlig Crusader Kings II, men utviklerens andre IP er av et annet kaliber selv om de kommer fra samme mor. Etter halvannet år på markedet er det blitt utgitt en rekke utvidelsespakker til Universalis, og sist ut er El Dorado. Fokuset ligger denne gangen på sør-amerikanske fraksjoner, samt de kolonimaktene som søker seg dit, da hovedsakelig Portugal og Spania. Ettersom vi i Gamereactor så langt ikke har skrevet en fullstendig anmeldelse av hovedspillet vil jeg derfor innledningsvis skrive litt om Europa Universalis IV selv, for så å gå over til El Dorado.

HQ

Europa Universalis IV lar deg ta kontroll over en av over hundre forskjellige fraksjoner fordelt på fire kontinenter (da Australia/Oceania ikke er bebodd før man koloniserer det). Har du alltid ønsket å lede det engelske kongedømmet til seier i Hundreårskrigen helt opp til koloniseringen av Amerika - og faktisk beholde statene som kolonier? Lede Norge ut av unionen med Danmark og Sverige til å bli verdens største imperium? Eller vil heller du kjempe for et revolusjonært Frankrike og vinne Napoleonskrigene? Hver nasjon har sin egen historiske religion og kultur, i tillegg til sine egne «missions and decisions» der du kan velge selv hva du vil oppnå av mål. I tillegg er det mulig å starte opp med en fraksjon som Castille på den iberiske halvøy, og ende opp som Spania - alt avhengig av hva du gjør og hva som kreves. På disse måtene klarer Europa Universalis IV å skape et helt nytt spill hver gang man kaster seg ut i det. Jeg bruker uttrykket «å kaste seg ut i det» veldig bevisst her, for i starten er det nettopp det man må gjøre.

Europa Universalis IV
Dette er en annonse:

Europa Universalis IV kan nemlig være svært krevende og virke skremmende for mange grunnet spillets kompleksitet. Til forskjell fra andre strategigiganter som Total War og Civilization er Europa Universalis svært fokusert på diplomati og den «dypere» siden av strategilivet. Borte er de store kampene kjempet på slagmarken fra førstnevnte, og den enkle bygg-og-utvid-kampanjen fra sistnevnte. For mesteparten av tiden man bruker går med på å finne ut av hvem det er viktig å ha som alliert, hvem som kan bli potensielle fiender, hvilke stater man vil nedverdige til nikkedukker og når tiden er inne for en real storkrig. I tillegg må man tenke på mellomstatlige giftemål som kan ende opp i arvefølgekriger, handelsruter, borgerkriger og selveste reformasjonen som kaster Europa ut i en av sine voldeligste konflikter noen sinne. På kampanjekartet flytter man rundt på flåter og armeer, mens man konverterer til andre religioner, sender kolonister og handelsmenn, velger politiske retninger, styresett, og en hel del andre ting fra de oversiktlige menyene. Med andre ord er det enorme mengder ting å tenke på uavhengig av hvem man velger å styre og hvor i verden du ønsker å plante ditt velsignede flagg.

HQ

Da var vi endelig kommet frem til El Dorado. Til forskjell fra tidligere utvidelser har Paradox bestemt seg for å overhale de indianske fraksjonene i Amerika, med spesielt fokus på sør. Stater som Aztekerne og Inkariket er blitt tildelt nye begivenheter som dukker opp i ny og ne, og nye religioner er på plass. Det største her er kanskje den aztekiske «dommedagsklokken» (som følger med religionen) som alltid tikker fremover med mindre man aktivt prøver å sinke den. Greier man det ikke står man overfor alvorlige konsekvenser. Dette innebærer at man må spille Aztekerne på en helt annen måte enn før. Der man tidligere gjerne okkuperte så mange territorier som mulig må man nå fokusere på å heller legge andre stater under seg som vasaller - for mange personlig eide provinser gjør nemlig at dommedagsklokken tikker enda raskere fremover. Et visst antall vasaller og ofringer til gudene (mennesker så klart) er også blant annet det som kreves for å reformere religionen sin, noe som er essensielt i den fremtidige kampen mot de europeiske innvandrerne som tror de er kommet til India.

Utenom de amerikanske fraksjonene er også nye begivenheter og valgmuligheter lansert for kolonimaktene fra Europa. Man kan for eksempel nå hyre (gjennom tilfeldige «events») oppdagere som Columbus, og sende flåtene sine på oppdagelsesturer til Karibia, Afrika, Nord-Atlanteren osv. Reisen foretar flåten din på egenhånd, og returnerer tilbake til opphavsprovinsen når oppgaven er fullført. En annen ny funksjon er El Dorados «Hunt for the Seven Cities», der du velger å sende en arme på jakt etter gylne byer i Sør-Amerika, blant annet El Dorado selv. Dette fungerer ganske likt som å sende flåter på oppdagelsesferd ved at man sender armeen av sted med ett klikk. Vil man avslutte jakten er dette enkelt, og kan gjøres når man skulle ønske. Til sist er det lagt til såkalte «skatteflåter». Dette blir du tildelt basert på om koloniene dine rår over ressurser som gull. Gullet samles opp i kolonien din, for så å bli sendt tilbake moderlandet et par ganger i året. Er du ikke forsiktig kan det dog gå galt. Pirater er som alltid en trussel, og skatteflåtene utgjør et enormt insentiv for å anskaffe seg en sterk krigsflåte.

Dette er en annonse:
Europa Universalis IV

Til sammen danner disse endringene en viktig oppdatering spesielt for de indianske stammene, som tidligere virket relativt oversette. For spanjolene er det mer et velkomment tillegg til et allerede velfungerende system, for selv om det var ganske lite å sette fingeren på tidligere merker jeg at det nå både er enklere og morsommere å spille som koloniherrene.

Den aller største endringen i El Dorado skjer paradoksalt utenfor kampanjen selv. Paradox har lyttet til fansen og lagt til en såkalt «Nation Designer» der (du gjettet riktig) man kan skape sin helt egen nasjon. Man blir tildelt et visst antall poeng å bruke, og hvilke provinser du velger bestemmer hvor mange poeng du må betale. I tillegg kan disse poengene fordeles på teknologi, politiske fordeler, og på din monarks ferdigheter. I utgangspunktet er det ikke mulig å skape en supernasjon som omfatter hele Europa (grunnet poengsprengning), men dette kan bli endret på før man starter et nytt spill. På det største kan man altså skape en nasjon på størrelse med dagens Frankrike (som er stort nok til å begynne med, tro meg).

El Dorado tilføyer med andre ord en god del nye funksjoner og spillmuligheter til et allerede fullspekket Europa Universalis IV. Å spille som kolonimakt har aldri føltes bedre, og det samme kan sies om indianerstammene i Sør-Amerika. Nasjonsskaperen er også så velgjort at det nesten er verdt den stive prisen på drøye 100 kroner alene, hovedsakelig fordi det gir Europa Universalis IV en ny personlighet. Det føles virkelig ut som om du styrer din helt egen nasjon mot de historiske, og jeg sitter og tenker på om jeg har hatt det mer gøy i Europa Universalis IV enn når jeg nå kan føre mitt eget gjenopplivede Eastern Roman Empire i Hellas og Makedonia mot det skumle ottomanske riket i Tyrkia. Som Terje Formos Kaptein Sabeltann ville sagt: «Jeg lukter gull.»

Europa Universalis IV
HQ
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Sterkt utvidet indianske fraksjoner, morsommere kolonisering, fantastisk Nation Designer.
-
Ikke spesielt mye nytt hvis du ikke er interessert i Sør-Amerika og ikke vil lage din egen nasjon, ganske stiv pris.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Medlemsanmeldelser

  • yosraz
    I am not going to write a thorough review of this game since it has been covered very well several places here and on the internet. What I am going... 10/10

Relaterte tekster



Loading next content