Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Assassin's Creed Chronicles: China

Assassin's Creed Chronicles: China

Med den franske revolusjonen en halv verden unna, og flere hundre år unna, lar Chronicles: China oss oppleve Assassin's Creed-serien på en helt ny måte...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I fjor gjorde utvikler Ubisoft suksess med titlene Child of Light og Valiant Hearts. Dette var spill som skilte seg ut fra de vanlige utgivelsene deres, blant annet fordi de var i 2D. Nå har Ubisoft tatt enda et skritt inn i 2D-universet ved å ta sin største serie, Assassin's Creed, med i samlingen. Men etter 10 spill som foregår i en åpen 3D-verden, der utforskning og oppdagelser er en stor del av konseptet, er det mulig å omskape den nokså velfungerende formelen totalt og likevel sitte igjen med noe som er nytt, men på samme tid gjenkjennelig?

Som du kanskje har gjettet foregår Assassin's Creed China i Kina. Det du kanskje ikke vet er at det foregår på 1500-tallet, altså rundt samme tid som gode gamle Ezio Auditore stupte fra kirkespir i Firenze. Bortsett fra at AC China refererer til nettopp Ezio, er det imidlertid lite nyutgivelsen har å gjøre med resten av serien.

Assassin's Creed China bringer med seg seriens største kosmetiske forandring til dags dato, ved siden av overgangen til 2D. Omgivelsene i spillet er nemlig vakkert «malt» med penselstrøk og kalligrafi-lignende presisjon, og når Assassin's Creed China er på sitt peneste er det lite å si på grafikkstilen. Andre ganger er imidlertid områdene man løper gjennom så kjedelige at jeg får lyst til å ta en pause.

Assassin's Creed Chronicles: China
Dette er en annonse:

Ellers synes jeg det er gøy at serien for andre gang har satset på en kvinnelig hovedperson, noe Ubisoft kun har gjort med Assassin's Creed: Liberation (og HD-versjonen av samme spill) tidligere. Det blir dog gjort lite ut av snikmorderens kjønn, noe som kan være både fint eller leit avhengig av om du synes det er relevant. Personlig hadde jeg likt å se mer fokus på at Shao Jun (snikmorderens navn) er kvinne, da dette kunne ha brakt noe til serien som Edward Kenway eller Arno Dorian ikke kunne. Dette potensialet blir dog ikke utnyttet.

Assassin's Creed Chronicles: China har et kontrolloppsett som i utgangspunktet er svært lik resten av serien. Høyre skulderknapp brukes for å løpe, firkant- og trekantknappene (X og Y for Xbox) brukes i kamp, og X-knappen (A på Xbox) brukes for å hoppe. Som i Assassin's Creed: Unity tar man også i bruk venstre skulderknapp for å snike seg rundt. I tillegg beveger du spaken opp og ned for å utnytte de forskjellige lagene av brettene (mange vil nok kalle dette et 2,5D-spill), som gir deg tilgang til hjemmesteder og gjenstander.

Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China

Hvis du imidlertid synes det ble for vanskelig å kjempe mot flere fiender om gangen i Unity, tar AC China dette enda et steg lenger. Nå er det vanskelig nok å ta seg av én motstander om gangen. Slåssingen er stort sett basert på at man må blokkere fiendens angrep, for så å gå til motangrep. Dette fungerer for det meste bra, men responsen er ikke alltid høy nok. Dette fører til at man taper mange kamper selv om man vet hva man gjør. Spesielt gjelder dette for når man kjemper mot flere fiender samtidig. Da er det til tider vanskelig å vite hva man skal trykke på, og det er mindre åpenbart når man skal prøve å blokkere angrep enn det for eksempel er i seriens forgjengere. Å ville gjøre fektingen vanskeligere er jeg absolutt for, men da burde det i førsteomgang bli fokusert på å gjøre kampene mer avanserte, og ikke basere liv og død på millisekunder og en relativt treg kontroll.

Dette er en annonse:

Heldigvis er man ikke nødt til å kjempe seg gjennom hele spillet. Man kan også gjøre det stilige, nemlig å snike seg i skyggene forbi de mange utfordringene - som i seg selv er en utfordring. Det er dette som er det morsomste med Assassin's Creed Chronicles: China. Det er det første spillet i serien som virkelig fokuserer på at man er en slu snikmorder, og at direkte konfrontasjon med et tårn av en vakt ikke alltid er den beste fremgangsmåte for en lettkledd (i betydning at utstyret man bruker veier lite) agent. Etter hvert som man gjør fremdrift i spillet åpner det seg nye muligheter som bruk av knivkasting, og det er gøy når man kan komme seg igjennom brettene på forskjellige måter.

Assassin's Creed Chronicles: China

Dessverre føyer Assassin's Creed China seg inn i rekken av AC-spill som ikke tilbyr den mest spennende fortellingen. Dette er synd, for fortellingen var noe av det som gjorde de første AC-spillene så spesielle. Faktisk er det veldig lite fokus på historiefortelling, og det virker som om det eneste som driver vår hovedperson videre er lysten på hevn og andre relativt overfladiske grunner. Musikken hjelper heller ikke til å gjøre Kina mer spennende, da lydsporet er basert på de vanlige bambusfløytene og klisjefylte kinesiske «lyder».

Ubisoft har med Assassin's Creed Chronicles: China lagt grunnlaget for seriens overgang til 2D. For det meste flyter det godt, men spillet blir til tider avbrutt av treg og lite responsiv kontroll. Brettene er bygget opp på en fin måte med tanke på at det ofte er flere måter å komme seg frem på, og vanskelighetsgraden er god samtidig som tilfeldigheter kan gjøre at ting ikke alltid går som man ønsker. Historieformidlingen har derimot nådd et nytt lavmål, og selv om spillgleden kanskje er det viktigste i denne sjangeren beviser spill som Ori an the Blind Forest at 2D ikke er noen unnskyldning for å sluntre unna på andre områder. I tillegg er China brett-basert og foregår derfor ikke i en åpen og utforskbar verden, som jeg må si er en skuffelse med tanke på at dette er grunnlaget for resten av serien. Til syvende og sist er Assassin's Creed China et godt spill, men likevel en tittel som ikke pirrer nysgjerrigheten i nevneverdig grad. Forhåpentligvis er dette en trend Ubisoft kan snu i sine neste utgivelser.

Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China
Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China
Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China
Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China
Assassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: ChinaAssassin's Creed Chronicles: China
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Fungerer for det meste fint, gøy å gjøre det bra som snikmorder, flotte animasjoner.
-
Kjedelig historie og musikk, til tider treg kontroll, gjøres lite ut av at man spiller som kvinne.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Assassin's Creed Chronicles: ChinaScore

Assassin's Creed Chronicles: China

ANMELDELSE. Skrevet av Andreas Bjørnbekk

Med den franske revolusjonen en halv verden unna, og flere hundre år unna, lar Chronicles: China oss oppleve Assassin's Creed-serien på en helt ny måte...

3
Assassin's Creed Chronicles: China

Assassin's Creed Chronicles: China

FORSPILL. Skrevet av Ossi Mykkänen

Ubisoft kommer med svar på tiltale ved å fornye den populære Assassin's-serien. Assassin's Creed Chronicles: China lykkes med å endre utseende og sjanger uten at det mister sine kjennetegn eller stemning...



Loading next content