Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Europa Universalis IV

Europa Universalis IV - Common Sense

"Common sense is not so common", sa Voltaire. Andreas har testet dette utsagnet og satt karakter på "Common sense"-utvidelsen til Europa Universalis IV.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er for lengst blitt en vane med mellomstore utvidelser til Europa Universalis IV. Forrige gang utvidet Paradox universet for det meste i Sør-Amerika med El Dorado, og vi fikk muligheten til å skape vår helt egen nasjon. Nå står Common Sense for tur, og selv om jeg er positiv til de aller fleste nyhetene, er jeg usikker på om det er sunn fornuft å kaste seg over utvidelsen helt uten videre.

Navnet «Common Sense» kommer for det meste av at Europa Univarsalis IV nå introduserer parlament for nasjonene som sverger til den parlamentariske styreformen. England er kanskje landet som dukker først opp i tankene, og er nok nasjonen som gir den beste introduksjonen til den nye funksjonen. Parlamenter gir deg muligheten til å stemme over forskjellige reformer. De aller fleste (med noen unntak) er midlertidige, og kan gi deg for eksempel én ekstra handelsmann eller diplomat pluss bonuser i ti år, som er tiden man må vente før et nytt lovforslag kan debatteres. Hvis lovforslaget blir avslått, kan man med en eneste gang foreslå et nytt et. Hvorvidt forslaget går gjennom eller ikke avhenger av hvor villig spilleren er til å bestikke de forskjellige parlamentsmedlemmene rundt omkring i landet, og føles derfor litt for enkelt for min smak. Det blir helt klart et dilemma om man vil bruke monarch points eller andre verdifulle ressurser på forslaget sitt, men jeg skulle ønske systemet gikk dypere, og samsvarte med stabiliteten i provinsene, religiøst samhold og kanskje diplomatiske forbindelser. Et eller annet som ikke bare hadde med bestikkelser å gjøre.

Likevel er det fint at et slikt system er introdusert, og kanskje gir det grobunn for en enda dypere parlamentsfunksjon med tiden.

Europa Universalis IV
Det britiske parlamentet mellom valg. London har et sete i parlamentet sammen med 10 andre byer. For øyeblikket. Seter kan nemlig deles ut til de byene man skulle ønske.
Dette er en annonse:

En svært etterlengtet nyhet er den forbedrede vasall-interaksjonen. Det var nesten irriterende hvor lite kontroll man hadde over sin vasall, eller «nikkedukke» som proffene sier, før Common Sense. Nå kan man endelig få kolonien sin til å gå inn i en kolonikrig med en annen kolonistat (si koloni tre ganger raskt), slik at man slipper å angripe en fjern fraksjon for relativt lite vinning. I tillegg kan man støtte opp under koloniens hersker, endre navn på den, tukle med handelen og tariffavtaler. Man kan til og med tvinge vasallen til å konvertere til «den sanne tro» hvis man er av forskjellig religiøs oppfatning, eller beordre undersåtten å gi fra seg en provins hvis man ikke synes kartet ser så fint ut som man skulle ønske. Dette på bekostning av forskjellige ressurser og relasjonspoeng, så klart. Det er jo Common Sense.

Dette er for meg den mest fornuftige grunnen til å anskaffe utvidelsen. Vasaller og kolonier er tross alt en meget stor del av Europa Universalis IV, og er i mange situasjoner en klart mer fornuftig måte å ekspandere på enn å bare erobre alt man ser. Dum fornuft, kalles det. Da tjener man nemlig svært fort opp det som kalles «overextension», som er en negativ funksjon som slår inn med en gang du har slukt mer enn du kan svelge - eller ikke brukt fornuften, rett og slett. Dette kommer av at man eier såkalte «non-core»-provinser, med andre ord provinser man ikke har noen kulturelle eller tidligere politiske bånd til. Disse tar tid å assimilere inn i sett egen rike, og er du ikke forsiktig kan dette bety uro og borgerkrig i landet ditt.

Europa Universalis IV
Som det britiske imperiet kan jeg bestemme mye over koloniene Canada og British America. Det er dog viktig å bruke fornuften, for om du bruker for mye makt er det ikke sikkert de er så villige til å forbli kolonier...

Det hellige romerske imperium får nok en gang en oppdatering. I utvidelsen Wealth of Nations fra 2014 ble EU4 oppdatert med muligheten for religiøs storkrig blant katolikker og protestanter i den beryktede Trettiårskrigen. I Common Sense (som man definitivt ikke eide fra 1618-1648) har keiseren av riket nå mulighet til å utpeke visse fraksjoner til såkalte «Free Cities», egne bystater.

Dette er en annonse:

Det spesielle med disse bystatene er at de bare har lov til å eie én provins. Overskrider de det, ved for eksempel erobring, mister de statusen som bystat. Skulle man ønske å fortsette som bystat er det dog mange fordeler som venter, blant annet gir keiseren deg bonus i handel og utvikling av provinsen din, som samhandler flott med Common Senses nye utviklingsfunksjon. Å spille som bystat falt ikke i smak hos meg da ting går svært tregt, og det virker som om det er ment som en funksjon primært for keiseren selv - altså et verktøy for å samle opp keiserlig autoritet. Man sanker nemlig slike poeng ved å ha syv forskjellige bystater oppe og gå til enhver tid.

Europa Universalis IV
Aachen starter som bystat, og tjener godt for å bare være eier av én eneste provins. Man er også garantert keiserens militære støtte om man skulle bli angrepet. Et tårn med en gullkrone indikerer hvor Aachens forsvarstyngde er lokalisert.

Så tilbake til provinsenes utvikling. Tidligere var det mulig å konstruere bygninger basert på monarch points og penger, men nå er hele systemet blitt overhalt. Hver provins er avhengig av at du oppgraderer dens «development» ved å bruke monarch points. Deretter (med mindre du er tidlig i spillet og har gjenværende building slots), kan du starte å bruke penger på bygninger. Fort har også forandret funksjon. Det er nå mulig å erobre provinser som ikke er hovedsenter for et fort etter bare en måned, men så lenge man ikke eier provinsen med hovedfortet blir denne tatt tilbake etter kort stund. Fort er også nå viktige for bevegelse i fiendens land, og kan sette deg tilbake mange måneder hvis du ikke vet hva du gjør. For meg blir dette litt klønete, for det er relativt vanskelig å se hvor disse fortene sperrer deg ute fra, og hvor de plutselig lar deg bevege deg fritt rundt.

Development er dog ikke bare for provinsene selv. Common Sense introduserer også ideen om «Government Rank», altså hvor mektig ditt styre er. Det er tre forskjellige slike rangeringer: hertugdømme, kongerike og imperium. Det tar lang tid å skulle klatre fra for eksempel kongerike til imperium, men via visse hendelser og andre «events» er det mulig å sette prosessen raskere i gang. Som for eksempel ved å danne Holy Roman Empire via diplomati innad i keiserriket. Et godt tillegg, om ikke en smule komplisert ved første øyekast.

Europa Universalis IV: Common Sense gjør rett i mye. Parlamentssystemet, bedre vasall-interaksjon og bystater legger til bra med nytt, men er ikke funksjoner som endrer gameplay betydelig. Kanskje dette heller ikke er ønskelig, men foruten om at man kan herske mer over sine undersåtter har jeg det verken nevneverdig mer gøy med parlamentet eller med de frie byene. Det er dog ikke noe Common Sense gjør for å kutte ned på morroa, for mer eller mindre alt av endringer er av det positive slaget. Det er bare leit at det er lite som sitter igjen som ekstra gøy når alt er sagt og gjort. Gjort fornuftig, så klart.

06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Parlamentene fungerer greit, deilig med mer makt over undersåtter, bystater fungerer godt hvis man er keiser, utviklingssystemet gir hver provins mer dybde.
-
Lite som skiller seg ut i forhold til tidligere utvidelser, komplisert fort- og development-system, føles ut som om det meste kunne kommet i en patch.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Medlemsanmeldelser

  • yosraz
    I am not going to write a thorough review of this game since it has been covered very well several places here and on the internet. What I am going... 10/10

Relaterte tekster



Loading next content