Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War: Ultimate Edition

Nyversjoner har for lengst blitt en trend, men enkelte spill fortjener faktisk å bli trukket frem i lyset igjen. Terje har forelsket seg på nytt, i machomenn og grusomme Locust...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Etter ni år var det altså her igjen. Det originale Gears of War er tilbake i en oppusset versjon i form av Gears of War: Ultimate Edition og øyekrokene mine renner over av nostalgitårer. Det føles ut som om det var i går jeg og en kompis satt foran hans 14 tommer store kasse-tv og møtte en Berserker for første gang. Etter 15 gjennomspillinger på den tøffeste vanskelighetsgraden lurte jeg på om jeg ville føle noe som helst, eller om det bare ville bli nok en dag på jobben. Jeg sier det rett ut: følelsene viste seg i vakkert mangfold! Glede, sinne, frustrasjon, alt på en gang og lange perioder med bare en av dem. Gears er tilbake og det er pokker meg jeg og! 



HQ

La oss starte med en liten oppsummering av historien. Handlingen i Gears of War er satt til planeten Sera, som er revet i stykker av en mannsalder med krig. En 79 år lang krig mellom Seras beboere ble utkjempet over «imulsion», Seras svar på olje, før den kom til en brå slutt kun 6 uker før en ny trussel kom til overflaten. Bokstavelig talt. Monstre kalt Locust brøt opp gjennom bakken og skapte en global katastrofe. Etter et år med konstante nederlag så de resterende menneskene på Sera seg nødt til å bruke sitt mektigste våpen mot sine egne byer, og ofret milliarder av liv for å begrense Locustenes overtak. Spillet starter 14 år etter Locustenes angrep og du inntar rollen som Marcus Fenix, lederen for Delta Squad. Herfra er det bare å stålsette seg for herlig grov machoisme. 



Gears of War var spillet som revolusjonerte tredjepersons skytespill. Dekningssystemet som vi ble introdusert for tilbake i 2006 har siden blitt brukt i samtlige skytespill hvor man faktisk kan se karakteren man styrer. Det føltes godt da og det føles bedre nå. Kontrollene har blitt pusset opp sammen med grafikken og de føles enda bedre enn resten av Gears-spillene. Ikke bare er det bra for dette spillet, men det lover også veldig godt for det kommende Gears of War 4.

Dette er en annonse:
Gears of War: Ultimate Edition

I tillegg er altså grafikken pusset opp. Det er vakkert. Jeg husker hvor pent Gears of War var da det kom for snart et tiår siden. Det var spillet som virkelig satt fart på utviklingen til datidens konsoller. Alle ville lage spill som var penere enn Gears. Denne gangen snakker vi imidlertid ikke om et spill som setter fart på nåtidens konsollgenerasjon, mye grunnet at hoppet fra de forrige konsollene til dagens ikke var like stort som sist gang. Man kan ikke kalle dette banebrytende grafikk i dagens spillbransje, selv om det er en veldig pen remaster.



Etter sammenligning med den originale versjonen kan man tydelige se de forbedrede teksturene, ansiktstrekkne er merkbart tydeligere enn før, detaljnivået er godt forbi godkjent, men mest av alt er det mellomsekvensene og bakgrunnene som virkelig tar kaka. Flere ting jeg ikke la merke til i originalen åpenbarte seg for meg under gjennomspillingen. Vakre fjell i det fjerne, et stort hav og generelt sette større og mindre detaljer, har blitt lagt til og/eller blitt synliggjort bedre. At det store havet ligger der merket jeg ikke i originalversjonen før min 16. gjennomspilling, da det var mørkt og delvis skjult bak et grått filter og regn. Denne gangen så jeg det med én gang. Poenget mitt er at den kraftigere konsollen klarer å vise mye mer detaljer enn før, noe som bedrer en allerede god opplevelse.

Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition
Dette er en annonse:
Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition

Mellomsekvensene er selvsagt også pusset opp og her er endringene desto mer merkbare, selv om det er snakk om mindre justeringer isolert sett. Mange av endringene er små, men de gjør likevel mye for totalopplevelsen. De få tingene som ikke så bra ut i originalen er fikset på. Noen sekunder av en sekvens er fjernet her og lagt til der, noen slo-mo-effekter er flyttet til steder der de fungerer mye bedre, og de kuleste delene får nå enda lenger tid til å glinse i all sin prakt. Det er denne typen justeringer det er snakk om, og de hever virkelig Gears til et nivå verdig moderne actionspill. 



Én ting konsollspillerne aldri fikk oppleve i originalen er den til nå pc-ekslusive utvidelsen av femte og siste akt, som for øvrig er min nye personlige favoritt. For meg føles det nytt, samtidig som Gears sin ubarmhjertige action når et crescendo i løpet av denne akten. Den knytter slutten av fjerde akt ordentlig godt sammen med spillets avsluttende kamp. Jeg har alltid følt at noe har skurret i historien på dette tidspunktet i originalen, men nå er det endelig på plass og godfølelsen sitter uavbrutt fra start til slutt! I tillegg til dette er det nå endelig mulig å velge den tøffeste vanskelighetsgraden uten å måtte fullføre spillet på medium eller hard først. Gears skal være vanskelig, kun pingler velger noe annet!


HQ


I originalen kunne man finne COG-tags rundt omkring, altså denne verdenens svar på dog-tags. Dette hadde ingen annen funksjon enn å gi deg achievements, men man hadde i det minste noe å lete etter de neste 14 gjennomspillingene. Denne gangen får man ikke bare achievements, men også tegneserier som utdyper historien til Sera og menneskenes krig mot Locust-beistene. For en som meg, som har lest alle 5 bøkene som dekker tidsrommet mellom de tre hovedspillene, var dette veldig kult, og jeg vil anta at flere enn meg vil sette pris på dette og holde ekstra utkikk etter dem. Det er absolutt verdt det!



På mange måter er Gears of War: Ultimate Edition det samme spillet som vi fikk for ni år siden. Det er spillet som tok action til et nytt, nesten tåpelig nivå og aldri unnskyldte seg for det. Gears er en fantastisk blanding av idiotisk, blodig machoisme, karakterer på størrelse med kampesteiner, alt for mye dude-bro humor, motorsag på rifler, vakker grafikk, brutale omgivelser, krig, død og helvete. Det er spillet som er hva det er, gir oss akkurat hva vi kan forvente og slenger noen motorsaghenrettelser på toppen. Det prøver aldri å være noe annet. Det gir oss en episk fortelling om et siste, krampaktig forsøk på å unngå utryddelse, og gjør det med en overbevisning man skal lete lenge etter å matche.

Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition


Det eneste jeg kan pirke noe på er at grafikken kunne vært enda et hakk bedre. Jeg har sett mye penere spill enn dette på konsoll, med like mye eller mer innhold. Når det er sagt er dette absolutt pent nok, det er bare ikke helt toppsjiktet. Jeg irriterte meg aldri over dårlige teksturer, lavt detaljnivå eller noe i den duren. Jeg la heller merke til at dette er en fin oppussingsjobb av et snart ti år gammelt spill, som i seg selv ser overraskende bra ut for alderen. Jeg ser oppløsning i 1080p som holder seg stabilt på 30 fps. Jeg ser et pent spill, med en overdreven og fantastisk historie, og karikerte karakterer som likevel har sjel. Jeg ser et spill jeg elsker, nå og for evig og alltid.



NB! Karakteren er satt på bakgrunn av singleplayer-delen, da vi ikke hadde anledning til å teste flerspilleren. Vi kommer tilbake med inntrykk fra denne straks vi har fått testen den skikkelig.

HQ
Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition
Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
God jobb med grafikken. Like overdrevent som før. ENDELIG utvidet 5. akt. Slipper å fullføre hele spillet for å låse opp Insane-vanskelighetsgraden. Har tålt tidens tann meget bra.
-
Noe svakere grafikk enn forventet.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Gears of War: Ultimate EditionScore

Gears of War: Ultimate Edition

ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

Nyversjoner har for lengst blitt en trend, men enkelte spill fortjener faktisk å bli trukket frem i lyset igjen. Terje har forelsket seg på nytt, i machomenn og grusomme Locust...

1
Gears of War til PC i starten av 2016

Gears of War til PC i starten av 2016

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

De som spiller Gears of War: Ultimate Edition på Xbox One har holdt på siden august, mens PC-spillerne har måttet smøre seg med tålmodighet. I likhet med originalen skal...

0
To timer med Gears of War: Ultimate Edition

To timer med Gears of War: Ultimate Edition

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

På fredag slippes Gears of War: Ultimate Edition, og hvis du fortsatt er usikker på om det er noe du kunne tenke deg å spille, kan vi anbefale deg å sjekke ut opptaket av...



Loading next content