Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Det nærmeste du kommer ekte racing!

Toppmodellene til utstyrsprodusenten Fanatec er svært kostbare. Til gjengjeld er kvaliteten av en helt annen verden!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Utstyrsprodusenten Fanatec har erfaring med å lage gamingratt og andre produkter myntet på kravstore spillere som elsker racingsimulatorer. På høsten i fjor slapp de nye utgaver av de mest seriøse modellene sine, og i november mottok Gamereactors største simulatornerd, svenske Petter Hegevall, en trio av mesterlige produkter.

HQ

Mer bestemt mottok han en Fanatec Clubsport Wheel Base V2 (styreenehten til rattet), et Clubsport GT Xbox One Wheel (grepet til rattet), en Clubsport Steering Wheel Universal Hub Xbox One (grunnstammen til rattet, med Xbox One-knapper) og en Clubsport Pedals V3 (pedalsett). I denne konfigurasjonen utgjør dette Fanatecs ultimate oppsett for digital racing på Xbox One, men de har naturligvis tilsvarende produkter for PC og PS4 også.

Alle produktene oser av kvalitet fra det sekundert man tar dem ut av forpakningene, men tar man en titt på prislappen skulle dette bare mangle. Til sammen må man nemlig ut med omlag 20 000 kroner for et oppsett som dette. Man kan kombinere baseenheten med rimeligere ratthubber og/eller rimeligere pedaler, men skal man har det aller beste utstyret må man åpenbart betale for det. Med det sagt er det snakk om lekre, håndbygde produkter her, som formes i de samme grunnmaterialene som blant annet Porsche bruker til bilene sine. Fanatec tuller faktisk ikke når de hevder at de lager gamingutstyr med samme kvalitet som profesjonelt utstyr til bruk i motorsportens verden.

Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel
Rattbasen veier nesten fem kilo og har en beltedrevet, børsteløs elmotor som oppleves som fantastisk myk og følsom.

La oss starte med rattbasen. Fanatec Clubsport Wheel Base V2 er en herlig oppgradering av V1-utgaven, og en utrolig kapabel enhet. På innsiden finner vi en børsteløs servomotor med massevis av både kraft og kontroll. Motoren jobber nesten lydløst, og på høyeste innstillinger tilbyr den force feedback-krefter så sterke at du vil være støl i armene i ukevis etter bare et par runder på asfalten. Basen er laget utelukkende i pulverlakkert aluminium av flykvalitet, og kvalitetsfølelsen er helt upåklagelig. Dette minner ikke ett sekund om tradisjonelt spilltilbehør, men heller om reservedeler man kan finne i garasjen til et profesjonelt racingteam.

Dette er en annonse:

Fanatec Clubsport Wheel Base V2 har en utrolig glatt, myk og smidig håndtering av rotasjonen i rattet, totalt fritt for selv den minste dødgang. Enheten støtter naturligvis 900-graders rotasjon og motoren jobber i 500Hz for å kunne gjengi hver minste input fra spillet umiddelbart. Basen veier 4,3 kg og den innebygde Direct Sensor-teknologien gjør underverker for sensitiviteten og presisjonen. Det hersker overhode ingen tvil om at dette er et feilfri produkt, rett og slett.

Jeg kan ikke komme på en eneste negativ ting å si her, bortsett fra prisen. Basen koster 7600 kroner alene og dét er selvsagt mye penger. Samtidig er den faktisk verdt hver krone, selv om den bare er halvparten av alt du trenger for å kunne spille. Rattbasen er kompatibel med PC, PS3, PS4, Xbox 360 og Xbox One, og du kan dessuten koble til pedalene til både Logitech G25, G27 og G29 hvis du heller vil bruke disse enn Fanatecs eget og vesentlig dyrere sett.

La oss gå videre til ratthuben og grepet. Grepet er ringen man holder i, altså selve rattet på mange måter, mens huben er en tilpasset stamme med knappene som normalt sitter på håndkontrolleren din. Man kobler disse delene til hverandre, før man fester hele herligheten til basen. Deretter plugger man inn pedalene. Igjen har Fanatec gått for en profesjonell løsning, med deler som smetter elegant sammen i en hurtigkobling, akkurat som tilfellet er med profesjonelle ratt til racerbiler.

Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel
Til sammen koster Xbox One-huben og Xbox One rattgrepet 4800 kroner.
Dette er en annonse:

Både hubben og rattgrepet har den samme kvalitetsfølelsen som baseenheten. Børstet aluminium kombinert med ekte semsket skinn, sikrer et perfekt grep. Tyngden er samtidig balansert, og jeg merker at grepet er like godt her som i min Nissan GT-R. Det er ikke normalen for spillratt, for å si det slik. I likhet med de fleste moderne sportsratt er Clubsport GT Xbox One Wheel flatt på undersiden, og en hvit markering gjør det enkelt å vite akkurat hvor man ligger i en sving med tanke på rattutslag og sentrering.

Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel
De beste pedalene vi noen gang har testet. Punktum.

Til slutt har vi pedalene. Clubsport Pedals V3-settet støtter 12-bits overføring, og er de beste racingpedalene Gamereactor noen gang har testet. Pedalene er, akkurat som resten av produktene, laget av CNC-aluminium og kvalitetsfølelsen grenser mot det absurde. Bremsen tåler trykk opptil 90 kg, og clutchen har perfekt motstand hele veien. Det er nesten som å sitte i en ekte racerbil.

Presisjonen til disse pedalene ligger et helt annet sted enn der pedalene fra konkurrenter som Mad Catz, Logitech og Thrustmaster hører hjemme. Forskjellen er så stor at man umiddelbart ser en bedring av rundetidene i spill som iRacing, Assetto Corsa eller rFactor 2. Man føler seg mye mer trygg på pedalene og kan flytte bremsepunktene fremover, alt fordi presisjonen Clubsport Pedals V3 tilbyr er så overlegen. Motstanden i bremsepedalen kan dessuten innstilles etter ønske, og til forskjell fra V1-settet har V3 feedback fra gasspedalen i form av naturtro vibrasjoner.

Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel

Det sier seg litt selv at Fanatec Clubsport-pakke ikke er laget for spillere som tar seg en runde med Need for Speed eller Forza Horizon 2 i ny og ne. Dette er gamingutstyr for de største simulatorentusiastene, og de beste produktene vi har testet til dette formålet uavhengig av kategori. Selv hvis man sammenligner med kvalitetsprodukter som SimXperience Accuforce eller toppmodeller fra Ricmotech eller Sim Racing Hardware, er denne Fanatec-kombinasjonen på et eget nivå. Den helhetlige løsningen oser av kvalitet, både i materialene og designet. Det er tydelig at dette er produkter laget av kompetente ingeniører og dedikerte racingeksperter. Alt fungerer så strålende at den høye prislappen faktisk kan forsvares.

Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel
Fanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT WheelFanatec Clubsport Wheelbase V2 + Clubsport Pedals V3 + Clubsport GT Wheel
10 Gamereactor Norge
10 / 10
+
Fantastisk design, strålende byggkvalitet, utmerket holdbarhet, herlig ergonomi, fantastisk kompatibilitet.
-
Dyrt.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content