Norsk
Gamereactor
anmeldelser
République

République

Vi har spilt gjennom alle episodene i Camouflajs siste eventyr, og vi lot oss målbinde av den spennende historien satt til en dyster utgave av virkeligheten...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

I populærkulturen har dystopiske samfunn og fremtidsvisjoner blitt nesten like vanlige som normale omgivelser. Elendighet og apokalypser er ikke nok i seg selv lenger, og filmer og spill som går i denne retningen må derfor tilby noe ekstra for å gjøre seg interessante. Samtidig kan dystre settinger fungere utrolig bra når man først treffer blink.

Som du skjønner utspiller action/adventure-spillet République seg i en verden mindre gjestmild enn vår egen. Spillet er delt over fem episoder, og følger ei jente kalt Hope. Hope ønsker å rømme fra et kompleks kalt Metamorphosis, dypt inne i et strengt kontrollert land der menneskerettigheter ikke nødvendigvis respekteres hele tiden. Alt er under overvåkning, og det finnes sikkerhetsvakter overalt.

HQ

Faktisk spiller sikkerhetskameraene en elementær rolle i spillet. Som spiller er du nemlig plassert i en slags Big Brother-rolle, som ser ting gjennom kameraene. Målet er å guide Hope forbi vakter og dører uten at hun bli oppdaget. Det kan best beskrives som mekanikker fra Resident Evil kombinert med elementer fra Watch Dogs. Du styrer Hope med den vestre analogspaken, mens du styrer kameraene med den høyre spaken. Innovativt? Absolutt, men noen ganger også irriterende. Hovedpremisset er at man skal holde seg skjult for vaktene, men det hender at spillet svikter deg på verst tenkelige tidspunkt. Jeg tenker på ting som kameravinklene og trøbbel som oppstår når man hopper til et nytt kamera. Plutselig endrer Hope retning uten at du egentlig ønsket det, og vipps er hun oppdaget.

Når det er sagt er ikke alt over straks du blir oppdaget og fanget. Da blir du nemlig fraktet til nærmeste fengselscelle, og i Metamorphosis er det virkelig ikke mangel på slike. Cellene fungerer også som baser, der du kan lagre spillet og kjøpe ulike spesialegenskaper før du bryter ut på nytt. Noen av dem er nyttige, mens andre er helt ubrukelige. For eksempel kan man kjøpe seg evnen til å se rutene patruljerende vakter vil ta, en evne du kun har bruk for hvis du planlegger å løpe rundt i gangene som en hodeløs kylling.

Dette er en annonse:

Hva med egenskapene som fungerer da? Vel, en av evnene lar deg tyvlytte på telefonsamtaler og lese eposter. Selv om studioet bak République er lite, og budsjettet deres samsvarte, har utviklerne lagt til et forbløffende antall detaljer som øker innlevelsen. Overalt finnes det gjenstander og notiser som bygger ut plottet, og tar du deg tid til å utforske alt sammen vil du få mye mer ut av opplevelsen.

RépubliqueRépublique
RépubliqueRépubliqueRépublique

Når vi først er inne på plottet kan vi avsløre at en person kjent som "The Oversser" fremlegges som den store, stygge fienden i spillet. Selv om det primære målet er å flykte sammen med Hope vil derfor historien kaste litt lys over hvem denne personen er. Hvor kom han fra? Hva er motivene hans?

Dette er en annonse:

Selv kom vi til skade for å bedømme historien for tidlig, og avskrive den som enkel og forutsigbar. Heldigvis innså vi etter hvert at dette ikke er tilfelle i det hele tatt. Republique spiller heller kløktig på følelser gjennom fortellingen. Vi skal naturligvis ikke spolere hva som skjer, men vi kan love at avslutningen virkelig var god. Vi følte oss som en del av historien. Vi hadde blitt trukket inn i løpet av de omlag 13 timene det tok å gjennomføre alle episodene. Skulle vi undersøkt hver eneste krik og krok ville det dessuten tatt oss enda lengre tid.

HQ

Opprinnelig ble Républiqe sluppet til mobile plattformer, og med dette i bakhodet er det ikke så rart at grafikken ikke er banebrytende. Det visuelle får likevel jobben gjort, og både lyden og musikken holder dessuten høy klasse. Hele lydbildet passer perfekt til det som foregår, og blant stemmeskuespillerne finner vi selveste David Hayter (kjent som Solid Snake fra Metal Gear Solid-serien før Kiefer Sutherland tok over).

Det fineste med République er likevel at spillet fikk oss til å rette oss opp og tenke selv. Ved siden av å gi oss en god spillopplevelse hadde det lagt frem noen interessante spørsmål om verden vi lever i. Hvor mye privatliv er for eksempel igjen i det moderne samfunnet? Hva skjer hvis en "big brother" begynner (fortsetter?) å følge oss tett? Uten å ty til hatter av tinnfolie og andre klisjeer, maler République er troverdig og tankevekkende bilde. Spillet er ikke uten sin feil, men det er fortsatt meget underholdende. Det er et kroneksempel på at mindre spill også er verdt tiden din.

RépubliqueRépublique
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Interessant historie, utrolig mye innhold, super lyd og musikk.
-
Kontrollene kan av og til være litt vrange, tam grafikk.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
RépubliqueScore

République

ANMELDELSE. Skrevet av Joni Eriksson

Vi har spilt gjennom alle episodene i Camouflajs siste eventyr, og vi lot oss målbinde av den spennende historien satt til en dyster utgave av virkeligheten...

0
République til PS4 utsatt til mars

République til PS4 utsatt til mars

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

République har lenge vært tilgjengelig på Android, iOS og PC, og det episodebaserte spillet var forventet en Playstation 4-lansering i neste måned. Dette har nå utgiver...

0
République til PS4 slippes i februar

République til PS4 slippes i februar

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Tidlig i 2014 kunne utviklerne hos Camuflaj slippe snikeeventyret République. Spillet som har vært ute til PC og mobil skal nå gjøre sin entré på konsoller, nærmere...

0
République kommer til PS4 i 2016

République kommer til PS4 i 2016

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Utvikler Camouflaj jobber for tiden med ferdigstillingen av stealth-spillet République, som er delt opp i episoder. Så langt er tre av fem kapitler sluppet til PC, iOS og...



Loading next content