Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas

Etter 75-100 timer med dette spillet på Playstation 2 for ni måneder siden, forskanser jeg med nok en gang inne, med utallige liter brus og fast food. Nå er GTA: SA endelig kommet til PC. Vil det imponere meg nok denne gangen til at jeg sitter godt plassert i godstolen i umennesklige mange timer igjen? Jeg kan allerede nå høre Barne- og familieminister Laila Dåvøy rope "Varsku" på lang vei, og jeg godter meg over det.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Som i alle GTA spill møter du en tvilsomt lovlydig borger, som vil gjøre alt for å skape et helvete for å ta over herredømmet i byen(e). Denne gangen møter du Carl Johnson, som nettopp har kommet tilbake til Los Santos hvor du allerede i introsekvensen ser at vår mann får en litt shabby start på "spill"-livet. Carl blir lurt av noen korrupte politifolk som har tuklet med ett drap og gjort det slik at Carl er blitt den skyldige. Det er her det hele begynner. Settingen er satt til det tidlige 90-tallet og Carl kommer til hjemtraktene for å bli møtt med nyheten om at hans mor er blitt drept. Familien ellers er ett falleferdig kapittel, og det blir din jobb å gjøre alt godt igjen. Saml i hop gjengen og begynn din søken etter payback.

Spillet har ikke bare en by, slik vi kjenner det fra de tidligere spillene (hvis vi ser bortifra GTA 1 og 2), nå er det hele tre byer som er satt av som lekegrind. I Los Santos, som er den første byen man blir introdusert til, er gjengkriminalitet det store problemet. Etter hvert tar Carl seg til byen San Fierro, og deretter til Las Venturas. Spillet tar også en liten avstikker innom Liberty City, som kanskje mange dreger kjensel på fra GTA:3. Denne lille avstikkeren viser at Rockstar sammenspleiser hele serien på en virkelig god måte. Dette gjør at vi som har rundet alle de andre spillene vil føle oss hjemme, og vil kanskje føle oss litt mer overlegne enn andre som ikke har spilt de foregående spillene. Spillets areal kan oppsummeres med ett ord: Enormt!

Spillet inneholder mer enn nok godsnadder utenom spillets historie til at du kan spille det om og om igjen. Du blir rett og slett aldri lei, og jeg kunne bare se at timene fløy av gårde når man satt på motorsykkelen og bare cruiset det gode livet på landeveiene mellom byene. Bonusoppdrag florerer og det kan lett ta opp til 150 timer for å gjøre alt skikkelig. Det vil jeg kalle å få valuta for pengene. Hele spillet kan man sammenligne med en stor salat hvor man har alt mulig av variasjon oppi. Uansett om du setter deg inn i ett fly, tar over en tanks eller bare går til fots, så er det hele så gjennomført at det aldri blir noen kjedelige momenter. Og som om ikke det var nok, så vil du også finne utallige mods på nettet allerede nå, som gjør forskjellige tweaks og spinn på spillet. Så moro skal du få det uansett.

Du kan sette ditt eget lille preg på Carl, du har muligheten til å farge han med tatoveringer, kjøpe nye klær, trene han til han ser skikkelig biff ut, og så videre. Spillet har også lagt opp til at man av og til må spise slik at Carl ikke dør av sult. Du kan også la vær å trene og bare spise. Etter hvert vil du bli ganske så god og rund i kjakan, og du har ikke like god kondisjon som du ville hatt hvis du trødde opp på tredemøllen i det lokale treningsstudioet. Noe mange fryktet før lanseringen var om dette ville prege spillet så mye at det var mer til bry enn noe godt. Vel jeg kan forsikre deg om at det ikke er en så stor del av spillet. Alle tingene du tar for deg i spillet har noe å si, hvordan du tar deg ut klesmessig vil for eksempel virke inn på dametekket. Du kan trene opp ting som skyting og lignende som gjør at karakteren din bedre på de ulike områdene, som gjør mange av oppdragene lettere. Alle disse rollespillaspektene gir spillet enda mer dybde, og Rockstar har nok engang trått spillet i riktig retning.

Dette er en annonse:

Noe som man alltid må nevne når det kommer til Grand Theft Auto-serien, er soundtracket. Denne gangen er det artister som Kool & The Gang, Public Enemy, 2Pac, Guns 'n Roses og Rage Against the Machines, ergo alt det beste 90-tallet hadde å tilby på musikkfronten. Nå har det også blitt tatt med en egen kanal for country-låter, som jeg kan si avspeiles litt i spillets historie, for å ikke røpe alt for mye. Jeg satt til og med å rocket med på dette, og kunne høre meg selv stille nynne "all my exes live in Texas, thats why I left my hat in Tennessee". Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å legge meg flat til Rockstars ekspertise innefor stemning i spill og det beviser de om og om igjen. Dialogene og stemmeskuespillet i spillet er bare helt glitrende, og stemmene blir levert av blant andre Samuel L. Jackson og Ice T. Samuel L. Jackson har også mottatt en pris for sitt bidrag i spillet. Når man har en slik liste, og et slikt manuskript kan det rett og slett ikke gå galt, og det gjør det heller ikke. Imponerende! Derimot opplevde jeg av og til noen få lydeffektbugs som kom frem under oppdrag. Lyder forsvant og ble erstattet med skrapelyder og andre irriterende lyder. Dette er noe jeg håper at utviklerne jobber på spreng for å få ordnet.

Grafikkmessig har spillet fått en liten overhaling i forhold til sin gjengbror på Playstation 2, man vil fort merke nye lyseffekter og de skarpere teksturene. PC-versjonen ser bedre ut på alle måter enn sine søsken på PS2 og Xbox, men det er fortsatt mange grafiske bugs her og der, hvor man kanskje hadde trodd det skulle være bedre. Ikke forvent en Half-Life 2-opplevelse grafikkmessig når du installerer GTA A.

Kontrollene er glimrende og fullt editerbare. Du kan spille med tastatur og mus-kombinasjonen eller du kan bruke en gamepad med analoge stikker. Mus og tastatur-komboen gjør at man kan sikte mye mer presis, og er ikke avhengig å holde inne en knapp for å autosikte på dine motspillere. Noe som gjør hodeskudd og lignende lettere.

Andre nye ting i dette spillet er at du for eksempel ikke dør av å komme ut i vannet, som var grenseløst irriterende på de tidligere spillene. Nå svømmer Carl som en atlet, og noen oppdrag krever at du må svømme. Så aldri mer død av vann, og takk nå Gud for det.

Dette er en annonse:

Noe jeg savnet dog i denne utgivelsen er en flerspillerdel. Vi har vel alle spilt den glimrende modifikasjonen til Vice City hvor man fikk lovt til å utspille sine mest morbide tanker ut mot andre på nettet. Dette er noe jeg syns Rockstar kunne ha tatt til etterrettning og implementert inn selv. San Andreas ville ha gjort seg glimrende med en flerspillerdel.

Spiller er dog veldig voldelig og har fått en velfortjent 18 års aldersgrense. Her florerer dop, bannskap og blod like mye som det florerer dumskap i en episode av Teletubbies. Så ikke kjøp dette spillet til yngstemann på tolv, bare fordi han lover å ta oppvasken hele neste år.

Rockstar har funnet en vinnende formel på hvordan man lager ett underholdende og drivende spill. GTA: SA gir deg mer av de samme som de tidligere utgivelsene i serien gav deg, og man kan nå endelig ta av med vanlige fly, som er bare pur moro. Det jeg dog ikke skjønner er hvorfor vi PC- og Xboxbrukere måtte vente i ni måneder (fra PS2 utgivelsen) før man satt med DVD'en i hånda (spillet kommer bare ut i DVD-format) og kunne installere det. Kjøper du bare ett spill denne sommeren, og vil at det skal vare en stund, så let ikke lenger; GTA: SA er som ett sukkertøy som aldri tar slutt på smak.

Grand Theft Auto: San AndreasGrand Theft Auto: San AndreasGrand Theft Auto: San AndreasGrand Theft Auto: San Andreas
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Spillet er en milepæl innenfor spillutvikling, med glimrende historie, lydside og gameplay. For å ikke snakke om spilltiden. Her får du virkelig valuta for pengene.
-
Lite, men noen lydproblemer og mangelen på flerspillerdel.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Medlemsanmeldelser

  • iDream
    Grand Theft Auto: San Andreas Vel ... Vil du bli begeistret når du hører ordene Vold, driving og drama? Hvis det er så, så du må bare kjøpe... 9/10
  • Cutter606
    Story: Grand Theft Auto: San Andreas Du skal hjelpe hovedpersonen Carl Johnson (CJ) gjennom en hel masse av oppdrag, som inneholder intens... 9/10
  • sim0n
    I den tredje utgivelsen av GTA i 3D spiller du Carl Johnson (CJ) i den fiktive staten San Andreas (basert på California) på 90-tallet.... 10/10

Relaterte tekster

1
Grand Theft Auto: San Andreas (Xbox)Score

Grand Theft Auto: San Andreas (Xbox)

ANMELDELSE. Skrevet av Joachim Gresslien

Vold, dop og hor er en salig kombinasjon - i spill vel og merke. Rockstar har mikset alle ingrediensene sammen til en utrolig cocktail, som allikevel har et snev av bismak.

6
Grand Theft Auto: San AndreasScore

Grand Theft Auto: San Andreas

ANMELDELSE. Skrevet av Mats André Bækkelund

Etter 75-100 timer med dette spillet på Playstation 2 for ni måneder siden, forskanser jeg med nok en gang inne, med utallige liter brus og fast food. Nå er GTA: SA endelig kommet til PC. Vil det imponere meg nok denne gangen til at jeg sitter godt plassert i godstolen i umennesklige mange timer igjen? Jeg kan allerede nå høre Barne- og familieminister Laila Dåvøy rope "Varsku" på lang v...

2
Fjerner 17 låter fra San Andreas til PC

Fjerner 17 låter fra San Andreas til PC

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

En hake ved dagens digitale verden er at spillet man kjøper kan modifiseres i etterkant, og etter hvert behøver det ikke nødvendigvis å våre det samme som du betalte for....

5
Se bilder fra nye San Andreas

Se bilder fra nye San Andreas

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Forrige uke kunne Rockstar bekrefte at Grand Theft Auto: San Andreas kommer til Xbox 360. Spillet leveres oppgradert grafikk som bedre tegneavstand, og det har nå fått...



Loading next content