Norsk
Gamereactor
artikler
Deus Ex: Human Revolution

Slik varmer du opp til Deus Ex

Vi har sett nærmere på popkulturelle referanser og konspirasjonsteorier innenfor Cyberpunk-sjangeren, som burde være perfekt tidsfordriv mens vi venter på Deus Ex: Human Revolution...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Om litt over tre måneder slippes det tredje spillet i den kritikerroste Deus Ex-serien, og som tidligere nevnt i preview-artikkelen kan vi vente oss et solid cyberpunk-eventyr spekket med valgmuligheter, sniking og forhåpentligvis en historie hvor konspirasjonsteoriene lusker i bakgrunnen.

Ventetiden er derimot fremdeles litt for lang. I den forbindelse kommer det herved en liste med god underholdning man kan kose seg med i mellomtiden, samtidig som man lader opp batteriene og bygger opp stemningen i forkant av lanseringen av Human Revolution. Vi tar herved en kikk på film, spill, serier og bøker hvor cyberpunk, konspirasjonsteorier, historiefortelling eller sniking i skyggene blir kastet lys over.

Spill:
Deus Ex: Å liste opp det første Deus Ex-spillet føles kanskje som smør på flesk, særlig med tanke på at det er oppfølgeren til dette spillet vi lader opp til. Deus Ex hører ikke desto naturlig hjemme på enhver cyberpunk-liste. Med sitt dystre miljø, en handling som kun foregår på nattestid og hvor teknologisk nyvinning står i kontrast til menneskehetens dekadens tilbyr Deus Ex en uforglemmelig stemning. La oss heller ikke komme bort ifra at historien serverer oss alle konspirasjonsteoriers mor. Dersom din indre stemme forteller deg at alt er en stor løgn og systemet er ute etter å ta deg, er Deus Ex spillet som bekrefter alle dine teorier og som får Assassin's Creed-historien til å virke blodfattig og amatørmessig i sammenheng. Valgfrihet i forhold til oppgaveløsing gir deg dessuten et utmerket snikespill.

Final Fantasy VII: Europas første møte med Final Fantasy-serien skulle også vise seg å bli en av de mest kritiker- og fanroste. Og hvorfor skulle det ikke det? Med en setting som minner om en utsøkt kombinasjon av cyberpunk og steampunk. Dermed fikk man et utradisjonelt RPG-spill som tok steget ut av den klisjéfylte middelalder-settingen, samtidig som den inneholdt alle de spillmekaniske elementene som gjør Final Fantasy både elsket og hatet. Utsøkt musikk av serieveteran Nobuo Uematsu kan man heller ikke si nei til.

Dette er en annonse:

Metal Gear Solid-serien: Den ultimate serien for deg som både søker konspirasjonsteorier, sniking og lettere cyberpunk i spillform. Den visjonære utvikleren Hideo Kojima skapte med Metal Gear Solid i 1998 et spill du fremdeles vil se bilde av i leksikon dersom du slår opp «cinematiske spill.» Den solide agenten Snakes eventyr gir deg virkelig en snikende opplevelse. Med Metal Gear Solid 2 fikk man servert en av spillhistoriens beste konspirasjonsteorier, som også fortsatte utover frem til klimakset Metal Gear Solid 4, hvor man skimter lettere cyberpunk-tendenser.

Beneath a Steel Sky: Denne gamle klassikeren har kanskje gått i glemmeboken hos mange, men faktum er at spillet i sin tid var det beste eksemplet på cyberpunk innenfor spill. I dette pek-og-klikkeventyret må du som det siste gjenlevende medlemmet av stammen din ta deg gjennom en grå fremtidsby for å finne årsaken til at nettopp ditt liv ble spart. Klassikeren er tilgjengelig gratis på blant annet gog.com.

Andre spill: System Shock-spillene, Assassin's Creed-serien, Splinter Cell-serien, Syndicate og Cyberpunk 2020 (for de som måtte like tekstbaserte spill).

Film og serier:
Blade Runner: Ridley Scotts fremtids-kriminal fra 1982 er et stykke interessant filmhistorie, fordi regissøren har endret ganske mye på filmen etter kinoutgivelsen: Da The Final Cut ble sluppet på blu-ray i 2007, var det det den syvende versjonen av filmen. Uansett hvilken versjon man ender opp med er Blade Runner et kunststykke innen cyberpunk. Den gjennomførte fargebruken, fokuset på baksidene ved teknologisk innovasjon og hver eneste symbolfylte scene gjør filmen til en fryd i vårnatten.

Dette er en annonse:

The Matrix: Med den første Matrix-filmen ble cyberpunk med ett mainsteam. Fremdeles er dette å regne blant filmhistoriens beste filmer, både handlings- og produksjonsmessig. Filmens fargebruk, hvor virkeligheten er grå og kjedelig mens The Matrix har et grønnskjær over seg, setter den rette stemningen for kampen mellom maskin og menneske. Kortfilmene Animatrix og oppfølgeren Matrix Reloaded er også verdt en kikk.

Akira: «No Akira, no Matrix. It's that important!» Slik omtalte Empire Magazine denne håndtegnede animefilmen fra 1988. Skarp fargebruk og teknologiske bylandskap går igjen både i cyberpunk og dagens Japan, noe som burde forklare sjangerens popularitet i landet. Med sin estetiske kvalitet og en handlingsmettet historie er Akira en film som bare blir bedre jo flere ganger man ser den.

Ghost in the Shell: Ifølge Matrix-skaperne er dette en av deres hoved-inspirasjonskilder, og her er det cyberkriminalitet som står i sentrum. I en hverdag hvor hele menneskekroppen kan bli erstattet av mekaniske deler, hvordan kan du vite at ikke også minnene dine er mekaniske konstruksjoner? Dette er bare en av problemstillingene i den japanske serien, som er tilgjengelig både som manga, animefilmer, animeserier og spill.

The Manchurian Candidate: 2004-filmen med Denzel Washington i hovedrollen er også et godt eksempel på hvordan minnene ikke nødvendigvis kan være til å stole på, og hvor filmens slagord «Alt er under kontroll» er så sant på alle måter. En ofte glemt thriller med høy underholdning- og konspirasjonsfaktor.

The Usual Suspects: Et merkelig valg å ta med på en slik liste, vil noen si. Ikke desto mindre hører den hjemme her av to sentrale grunner: Den lærer oss å tålmodig følge med på en historie helt til det siste minuttet hvor alt snus på hodet, og fordi man sitter igjen med spørsmålet om hva som er sant og ikke når det hele er over. En obligatisk del i enhver filmelskers hylle, som også fungerer som god oppvarming til L.A. Noire.

Andre filmer: Terminator 2, Tron-filmene, 12 Monkeys, The Fifth Element, Robocop, Judge Dredd og Battle Angel Alita.

Bøker:
Foucaults pendel av Umberto Eco: Dersom Deus Ex er alle spillkonspirasjoners mor, er Foucaults endel alle litteratur-konspirasjoners far. Umberto Eco har i sin sekstiårige litteraturkarriere kun gitt ut seks skjønnlitterære bøker. Til gjengjeld er hver og en svinaktig gode. Noe av grunnen til det lange tidsrommet mellom hver bok (foruten en grundig akademisk karriere) er den omfattende researchen som ligger bak hver bok, og som skyter spurven Dan Brown med kanon i sammenligning. I Foucaults pendel er det intet annet enn samtlige konspirasjonsteorier som skal settes sammen til én, The Plan. Resultatet kommer skremmende nær virkeligheten.

Andre bøker: Willam Gibsons Sprawl-trilogi og Robert Anton Wilsons Illuminatus-trilogi.

Dermed skulle det være nok av aktiviteter å henge fingrene i frem til 26.august. Kos dere med det dere måtte rekke, og kom gjerne med forslag dere mener hører hjemme på lista!

Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution

Relaterte tekster

0
Fem nye, gamle spill til Xbox One

Fem nye, gamle spill til Xbox One

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Listen med bakoverkompatible spill (eller fremoverkompatible?) til Xbox One fortsetter å vokse nesten for hver dag som går, og nå har det blitt sluppet fem nye, gamle...

1
Slik blir Human Revolution på Wii U

Slik blir Human Revolution på Wii U

NYHET. Skrevet av Kenneth Flage

Square Enix har publisert en ny trailer og en bråte nye bilder fra Director's Cut-versjonen av Deus Ex: Human Revolution. Videoen viser de forandringer og forbedringer...

9
Deus Ex til Wii U

Deus Ex til Wii U

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Nettbutikken Amazon har nok en gang avslørt et hittil ukjent spill. Denne gangen er det snakk om en Wii U-versjon av Deus Ex: Human Revolution.



Loading next content