Norsk
Gamereactor
artikler

Gratulerer med dagen, Gameboy!

For 25 år siden så tidenes viktigste bærbare spillkonsoll dagens lys. Vi er to dager på etterskudd, men vi synes likevel det var på plass med en aldri så liten hyllest...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Den var ikke først ut. Likevel er det god grunn til å markerer 25-årsjublieet til Nintendos håndholdte suksess Gameboy, navnet som i veldig lang tid var selve begrepet for håndholdte spill generelt.

Gameboy var langt på vei hjertebarnet til den innovative Nintendo-utvikleren Gunpei Yokoi, mannen bak Metroid, Kid Icarus og D-paden (du vet, styrespaken så godt som alle konsoller har brukt i ettertid). Yokoi hadde tidligere sikret Nintendo en fot på den håndholdte arenaen med sine Game & Watch-spill, som han hadde fått inspirasjonen til etter å ha sett en forretningsmann "spille" på en lommekalkulator på et tog. Game & Watch var batterieffektive, men hadde bare ett spill per enhet, og var det noe Nintendo hadde lært av NES, så var det at et stort spillutvalg vant spillere. Yokoi begynte derfor å legge sammen tidligere erfaringer fra bransjen for å lage én håndholdt konsoll som forente de innovative ideene fra både Game & Watch og NES.

Gameboy var ikke den første håndholdte konsollen med utskiftbare spillkassetter (Microvision fra 1979 var først). Det som imidlertid ble suksessoppskriften til Gameboy, var at den i tillegg til utskiftbare spill også var batterieffektiv. Mens tidligere håndholdte konsoller satset på skjermer med baklys, som slukte batteriet, hadde Gameboy en langt enklere standard med monokrom grafikk. Resultatet var batterikapasitet på opptil 30 timer! I en tid der oppladbar batteriteknologi ikke var kommet særlig langt, var slike tall gull verdt for små spillere og deres batterikjøpende foreldre. Konsoller som ble lansert i kjølvannet av Gameboy, som Atari Lynx og Sega Gamegear, hadde langt bedre grafikk, men batterisluk som de var kom de aldri i nærheten av Gameboys suksess. Dyrere i innkjøp var de også - Lynx kostet $189 ved lansering, mens Gameboy kostet skarve $89. Et lett valg for mange, og ikke bare på grunn av batterilevetiden heller.

Spillene spilte nemlig også en viktig rolle, og i spissen fant vi Tetris. Det fulgte med konsollen og skulle vise seg å sette igang en ny farsott. Et puslespill som var umulig å "vinne" vant hjertene til folk i alle aldre, og den dag i dag er den russiskskapte spillserien en av verdens mest solgte. Senere skulle flere andre serier og figurer også gjøre sin debut på Nintendos håndholdte. Ikke minst Pokémon, og hvem kan vel ikke glemme de herlig Mario-spillene. Takk for alle minnene, gamle ørn!

Dette er en annonse:
Gratulerer med dagen, Gameboy!
Den norske lanseringen var ikke før på høsten året etter, men i Japan ble Gameboy lansert 21. april 1989.


Loading next content