Norsk
Gamereactor
artikler

Vi har testet Xbox One

Xbox One skal omsider slippes offisielt i det norske spillmarkedet, og vi har brukt en ukes tid sammen med Microsofts nye konsoll. Her er inntrykkene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Så var det endelig klart for den norske lanseringen av Xbox One. Nå er den offisielt ute i Norge, ni måneder etter at den ble sluppet i de største markedene. Jeg har tilbragt den siste tiden sammen med Microsofts nye konsoll i håp om å finne ut hvorfor du skal, eller eventuelt ikke skal, velge denne i stedet for Sonys Playstation 4.

For de som ikke har lest eller hørt noe som helst om Playstation 4 og Xbox One, kan jeg fortelle at begge maskinene ble lansert på verdensbasis i fjor høst. Microsoft valgte imidlertid å utsette konsollslippet i mange land, deriblant Norge, og begrunnelsen var da at de trengte mer tid til å sørge for lokaltilpasset innhold og tjenester. Det dreide seg om systemspråk, språk til bruk i stemmestyringen og udefinerte avtaler vedrørende lokale innholdstjenester, som skulle på plass først. Særlig stemmestyringen fikk mye fokus ettersom det påtvungne Kinect-kameraet angivelig skulle revolusjoner hvordan vi utnyttet konsollen.

Vi har testet Xbox One
Kinect er ikke lenger obligatorisk ved kjøp av Xbox One. Kanskje like greit å vente til du føler at du må ha et slikt kamera.

Kinect fungerer vesentlig bedre enn tidligere, og det må kunne sies å være litt befriende. Den er langt mer presis når den leser bevegelser, den har høyere oppløsning, er mindre lysfølsom og ser mer av kroppen din på kortere avstand en kameraet til Xbox 360 klarte. Dette er vel og bra.

Dette er en annonse:

Problemet med Kinect er uansett at det alltid vil være enklere å trykke på en knapp enn det er å få kameraet til å lese innøvde bevegelser gjort med armer og hender. Jeg sier «Xbox, on», og konsollen starter opp. Deretter må jeg likevel starte håndkontrolleren ved å trykke på den samme knappen som ville startet konsollen uansett. Kanskje jeg sparte noen sekunder... hvem vet.

Dette med stemmestyring trenger du ikke å henge deg opp i riktig ennå, i hvert fall hvis du foretrekker å ha menyen på norsk, eller gjerne velger norsk språk i spillene dine. Det er nemlig slik at ved å oppgi at du bor i Norge og velger norsk menyspråk, faller ganske enkelt muligheten for å snakke med din nye konsoll helt bort. Mulig at dette endres i en oppdatering - altså at man kan snakke engelsk selv om teksten er på norsk, eller at det blir implementert norske kommandoer. Det får tiden vise, men akkurat nå har ikke Xbox One noe fortrinn på norsk jord etter min mening.

Vi har testet Xbox One
Menyskjermen er enkel og ryddig. Tommel opp for Microsoft.

Når det kommer til brukergrensesnittet, vil jeg derimot si at Xbox One tar poeng. Jeg liker menyboksene langt bedre enn Sonys lange streng med programmer, apper, spill og tjenester. De er gruppert på en fornuftig måte, og det er lett å navigere seg dit man vil. Det er intuitivt, for å bruke et ord man ikke alltid slenger rundt seg når man snakker om Microsoft.

Dette er en annonse:

Særlig liker jeg menyboksene når språket er satt til engelsk. Det språket har nemlig etablert seg som et fungerende systemspråk hvor de fleste (unntatt Apple) kaller like ting for det samme. Close er close, mens på norsk kan det være steng, lukk, skru av, avslutt og så videre. Ok, akkurat dette eksempelet viste seg å være ganske dårlig, men inkluderer du en drøss med andre kommandoer og beskrivelser blir det noe helt annet. Jeg har faktisk problemer med å forstå visse instrukser på norsk, og slik burde det ikke være.

Når jeg først snakker om menyen, så kan jeg jo også nevne hva vi finner der. Apper som Skype og Netflix er på plass, og det samme er videoleietjenesten vi kjenner fra Xbox 360. Forskjellen på sistnevne er bare at det går mye raskere å komme seg inn i butikken enn tidligere. Vel inne kan du velge mellom «høyst vurderte TV-serier» (jeg tror de mener «høyest vurdert») som Smallville, Gossip Girl og Pretty Little Liars, eller «høyst vurderte filmer» som Fair Game, Money Train og Police Academy 2. Det er med andre ord ikke det beste utvalget riktig ennå, og det koster eksempelvis 24 kroner å se den nyeste episoden av The Mentalist, så det kan bli en dyr affære i motsetning til andre streaming-tjenester.

Det har også vært mye snakk om TV. Jeg tror nok at dette kan være noe som er bedre tilpasset i andre land enn vårt eget, for min testing har ikke gitt noe som helst inntrykk av at dette sparer meg for noe som helst. Snarere tvert imot. Selv om det er veldig enkelt å koble Get-boksen inn i Xboxen, må jeg uansett benytte fjernkontrollen fra Get for å bla i kanalene. Dette betyr at jeg nå har to maskiner som kjører sammen med TVen, og jeg forstår ikke poenget. Det eneste jeg sparer meg for er én HDMI-kabel inn i TV-en - kanskje viktig for noen.

Brukergrensesnitt og tilkoblingsmuligheter gjør uansett Xbox One til et godt mediasenter, og det skal jeg ikke kritisere. PC-er og nettbrett med Windows kommuniserer enkelt og godt med konsollen, og jeg kan godt forstå hvordan det kan gjøre underholdningshverdagen bedre for enkelte.

Vi har testet Xbox One
Det er nok litt romsligere inne i Xbox One enn i Playstation 4. Det kan være en av grunnene til at den lager litt mindre støy.

Forhåpentligvis er du interessert i en ny konsoll fordi du først og fremst har lyst til å spille. Her er det også noen fordeler og ulemper med Xbox One, men jeg synes ikke ulempene nødvendigvis er så avgjørende. Maskinvaren er litt svakere enn i konkurrent Sonys alternativ, noe som resulterer i at spillene ofte kjører med litt dårligere grafikk på Xbox One. Det er imidlertid snakk om så lite at man enten må ha et veldig trent øye, eller sammenligne side ved side for å se forskjellene.

Xbox One er deilig stillegående. Det er i hvert fall tilfellet med den jeg har testet. Jeg hører stor forskjell på en Playstation 4 som kjører The Last of Us og når Xboxen spiller av Ryse: Son of Rome eller Forza Motorsport 5. Kanskje ikke så viktig når man spiller med høy lyd, men jeg får en merkelig følelse av økt tillit når det virker som om konsollen ikke må gispe etter luft for den minste lille ting.

Det er fortsatt vanskelig å skille Xbox One og Playstation 4 fra hverandre, i hvert fall hvis man ikke ser på noen av de nevnte tingene som veldig viktige. Selv har jeg tidligere brukt mest tid med den konsollen som har hatt de beste spillene og den beste håndkontrolleren.

For å ta spillene først er det kun eksklusivene som egentlig gjør at dette burde få deg til å helle den ene eller andre veien. Både Sony og Microsoft satser på indieutviklere, og begge er representert når det lanseres multiplattformspill. Her har du sannsynligvis allerede noen preferanser, så jeg se ingen grunn til å legge inn noe godt ord for hverken Sunset Overdrive til Xbox One eller The Order: 1886 til Playstation 4.

Håndkontrolleren er derimot noe ganske annet, synes jeg. I forrige generasjon var jeg helt klart mer fornøyd med 360-kontrolleren enn med Dualshock 3. Sony overbeviste meg uansett med Dualshock 4, og de siste ni månedene har jeg knapt rørt Xbox-kontrolleren. Men, selv etter ni måneder med Playstations alternativ var det likevel som å komme hjem da jeg startet å spille med Xbox One-kontrolleren. Analogspakene sitter enda bedre under tommelen, D-paden er nå et skikkelig styrekors og de utvidede skulderknappene gir tilbakemelding i form av vibrasjon. Jeg har hørt mange uttrykke misnøye rundt sistnevnte, men jeg synes det gjør opplevelsen i eksempelvis Forza 5 hakket hvassere. Tilbakemeldinger på hjulspinn, skrens og brems tilfører noe til spillingen, og jeg mener definitivt at dette er mer enn bare en gimmick.

Vi har testet Xbox One
De traff spikeren på hodet med 360-kontrolleren, og jeg synes de gjør det samme denne gangen. Det er ingen tvil om at denne ligger godt i hendene mine.

Konklusjonen foreløpig er likevel at jeg ikke kan konkludere. Det er for tidlig å si hvilken av de to konsollene som er best - hvis det i det hele tatt kan defineres. Playstation 4 har bedre maskinvare, men jeg synes spillene er så godt som like flotte på Xbox One. De aller fleste spill slippes til begge konsollene, og det er ikke lett å anbefale noen å velge basert på en antatt spillopplevelse i noe som ennå ikke er sluppet. Den utsatte konsollanseringen er for meg en gåte ettersom språk og tilpasning til landet ikke ser ut til å ha betydd noe særlig, men til gjengjeld kan de som har sittet på gjerdet nå gjøre en rimelig god handel i form av konsoller som selges med ett eller flere spill. Selv om importerte Xbox One-konsoller allerede har blitt solgt over disk her i landet i en god stund (nesten siden lansering), så er det godt å slå fast at konsollkrigen offisielt har kommet til norsk jord. Velkommen, og lykke til.



Loading next content