Norsk
Gamereactor
artikler

Full krig i spillverden

Uenigheter og opphetet debatt rundt dataspill er ikke uvanlig, men de siste ukene har vært ekstreme selv til spillfeltet å være. Vi ser på hva som egentlig har skjedd...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Uenigheter og opphetet debatt rundt dataspill er ikke uvanlig, men de siste ukene har vært ekstreme selv til spillfeltet å være. Det som startet med beskyldninger om utroskap utviklet seg til en fullskala krig mellom spilljournalister, spillere, spillutviklere, feminister, antifeminister, og gode gamle nettroll. Beskyldninger og trusler har sittet løst, og mange har blitt forsøkt latterliggjort, hacket og truet på livet.

Det hele startet da en såret ekskjæreste beskyldte en kvinnelig spillutvikler for å ha hatt et forhold til en spilljournalist for å skaffe publisitet til eget spill. Påstandene ble kjapt dementert da det viste seg at journalisten ikke hadde skrevet noen fordelaktige artikler om henne eller foretatt noen anmeldelser av spillet hennes, og det ikke ble funnet noen andre holdbare grunner til å tro at hun hadde dratt nytte av hans rolle som journalist i tiden da det angivelige forholdet pågikk. Seriøse aktører brydde seg ellers lite om sexlivet til enkeltutviklere.

Dette stoppet imidlertid ikke 4Chan, hvor mange brukere laget en regelrett terrorkampanje mot utvikleren. 4Chan er ikke en homogen gruppe, men en samling av datakyndige mennesker som kommuniserer med hverandre anonymt. Når en stor gruppe av disse brukerne går sammen for å ta ett enkelt menneske kan det bli meget stygt, og det tok ikke lang tid før telefonnummer, hjemmeadresser, passord og nakenbilder var på avveie.

Spillutvikleren Phil Fish, som står bak indiefavoritten Fez, valgte også å involvere seg. Dette førte til at også han ble utsatt for hacking, hvor både passord og informasjon om bankkontoen hans kom på avveie. På bakgrunn av dette valgte han å selge utviklerfirmaet sitt Polytron og rettighetene til Fez-serien.

Dette er en annonse:

- Jeg vil nå annonsere at POLYTRON og de intellektuelle rettighetene til FEZ er til salgs. Ingen rimelige tilbud vil bli avslått. Jeg vil vekk, skrev Fish på sin Twitter-konto, like før han stengte den.

Full krig i spillverden
Phil Fish la utviklerfirmaet sitt ut for salg etter å ha blitt hacket.

Drapstrusler
Anklagene fortsatte derimot med samme styrke, da saken hovedsakelig bare var en fortsettelse av en langvarig pågående diskusjon rundt kjønnsrepresentasjon i dataspill og spillutvikling. Det foregår i dag en stillingskrig innad i gamermiljøet mellom de som jobber for å belyse og fjerne kjønnsstereotyper i dataspill, og de som jobber mot dette. På Youtube, Reddit, Twitter, Tumblr og diverse andre forum foregår det en konstant diskusjon rundt dette, hvor argumentene og angrepene er av varierende kvalitet.

Som ideologiske diskusjoner flest er frontene steile, og moderate aktører har for lengst trukket seg ut. De som sitter igjen bruker usaklige og tidvis konspiratoriske beskyldninger om mannehat, feminazisme, og lignende sjikane og hersketeknikker. Midt oppi dette står en stor gruppe gamere som ikke identifiserer seg med noen av disse ståstedene, men som likevel havner i kryssilden om de uttaler seg.

Dette er en annonse:

Saken tok derimot en ny karakter da Youtuber Anita Sarkeesian kom med en ny video i sin nettserie om kvinnerepresentasjon i dataspill. Her undersøker hun fra et feministisk perspektiv hvordan kvinnelige karakterer i dataspill blir framstilt og hva disse representasjonene sier om samfunnet ellers. Disse videoene pleier å skape ganske opphetet debatt, men denne gang tok debatten en helt ny vending da Sarkeesian og hennes familie ble truet på med voldtekt og drap, og hun måtte gjemme seg hos venner. En annen Youtuber, Jemry Mellows, ble også truet etter at hun laget en parodivideo av Sarkeesian hvor hun hadde lagt ut telefonnummeret hennes.

Full krig i spillverden
Anita Sarkeesian ble drapstruet etter å ha snakket om kjønnstereotypier i dataspill.

Enter Hollywood
Disse truslene markerte et vendepunkt i saken, hvor stadig flere profilerte mennesker begynte å involvere seg. Den kjente regissøren Joss Whedon, som har regissert Firefly, Buffy og The Avengers, hadde allerede i forkant av truslene rykket ut i forsvar av Sarkeesian.

- Jeg så en haug kvinner bli skåret opp i dataspill, og nå ser jeg det samme i Twitter-feeden min. @femfreq forteller bare sannheten, skrev Whedon på sin Twitter-konto.

Samtidig engasjerte skuespilleren Adam Baldwin seg på motsatt side, som er kjent fra roller i Firefly, Chuck og Full Metal Jacket. Skuespilleren er en uttalt konservativ libertarianer, sterkt kritisk til president Barack Obama og bruker Twitter-kontoen sin aktivt for å kjempe mot blant annet feminisme.

Hashtaggen #GamerGate begynte å bli populær i sosiale medier, der mange gamere tok opp legitime spørsmål rundt spillpressen og gjennomsiktighet. Kampanjen ble derimot tidlig overdøvet av usaklige og tidvis konspiratoriske angrep på motdebattanter, og særlig mot feminister. Senere dukket også #NotYourShield opp, hvor kvinner og medlemmer av minoritetsgrupper tok avstand fra feminismen. Men på grunn av alt det usaklige innholdet som overdøvet disse hashtaggene i begynnelsen, og fordi mye av det som kom fram enda var basert på påstandene rundt sexlivet til én utvikler, ble de stort sett ignorert og latterliggjort av utenforstående.

Full krig i spillverdenFull krig i spillverden
Joss Whedon og Adam Baldwin jobbet sammen på Firefly. Nå er de på hver sin side av #GamerGate (BIlde: Wikipedia).

Spillpressen og spillutviklere slår tilbake mot netthat
Spillpressen og spillutviklerne, som til nå hadde holdt seg stort sett stille, begynte nå å slå tilbake mot netthatet. Samtidig dukket det opp en underskriftskampanje fra spillutviklerne mot netthatet:

- Vi mener at alle, uansett kjønn, seksuell legning, etnisitet, religion eller handikap har rett til å spille spill, kritisere spill og lage spill uten å bli trakassert eller truet. Det er mangfoldet i samfunnet vårt som gjør at spill blomstrer.

Videre oppfordrer brevet alle til å rapportere trusler til sidene som disse blir framsatt på, og til å til motmæle når mennesker blir trakassert. 2493 spillutviklere fra kjente studioer som Electronic Arts, Blizzard, og norske utviklere som Martin Bruusgaard og Morten Nøst fra Red Thread Games, skrev under i det døgnet kampanjen pågikk.

Parallelt var det mange kommentatorer og journalister som proklamerte av «gameren» var død fordi begrepet rett og slett var blitt for ladet. Blant disse var Leigh Alexander hos Gamasutra:
- «Gamer» er ikke bare en utdatert demografisk tittel som stadig flere mennesker velger å ikke bruke. «Gameren» er over. Det er derfor de er så sinte.

Gamere generelt føler seg truffet
En del gamere reagerte på ordlyden i artiklene og underskriftkampanjen, da disse tilsynelatende rettet seg mot gamere som gruppe og ikke bare de som hadde drevet med sjikane, hacking og trusler. Stephen Williams, Youtube-brukeren bak den populære karakteren Francis, startet da en parallell underskriftskampanje fra spillerne som er rettet mot utviklerne og folk generelt. Her påpekte han at majoriteten av gamere faktisk følger det budskapet som kommer fram i denne oppfordringen, og at utviklerne må slutte å snakke negativt om gamerne.

- Vi ber indieutviklere, AAA utviklere og andre folk til å slutte å framstille gamere som «neckbearded», kvinnehatende, hatefulle, uvitende, homofobe, idioter. Hat finnes i alle demografier, og gamere er ikke noe unntak. Men som i de fleste demografier, så er de fleste gamere snille, åpne til sinns, godhjertede og elsker sine med-gamere.

Over 8000 spillere har til nå skrevet under denne kampanjen. Disse hendelsene markerte at også mange vanlige gamere nå var dratt inn i diskusjonen. #GamerGate tok nå en ny vending, og gikk stort sett vekk fra de originale sexbeskyldningene og konspirasjonene rundt feminisme. Intensiviteten i diskusjonen antydet at det er en dyp tillitskrise mellom spillpressen og gamerne, og at mange gamere var lei av å bli snakket ned til på grunn av hva enkelte ekstreme aktører gjorde.

Mange av disse spillere mente også at det hadde dukket opp legitime grunner til å kritisere spillpressen. I kjølvannet av sexanklagene kom det fram at enkeltjournalister hadde bidratt med donasjoner til forskjellige spillprosjekter gjennom tjenester som Kickstarter, Indiegogo og Patreon. En av de større spillsidene valgte på bakgrunn av dette å forby sine journalister å bidra til spillprosjekter gjennom disse kanalene. Det ble også problematisert at en del spillutviklere og spilljournalister er venner på fritiden, og at en del mente at bransjen generelt er lite gjennomsiktig.

Full krig i spillverden
Stephen Williams, aka boogie2988, oppfordret spillpressen å stoppe hatet mot gamere.

Situasjonen enda betent
Den mest intensive kampen har nå lagt seg, og om det ikke dukker opp noen større hendelser i nær framtid vil nok diskusjonen igjen bli overtatt av nettrollene. Men samtidig har ikke den siste tids hendelser løst noen av utfordringene rundt netthat, måten en del kvinner blir behandlet på når de stikker hodet fram i teknologibransjen, eller svart på noen av de spørsmålene gamerne har hatt om spillpressen.



Loading next content