Norsk
Gamereactor
artikler

Kommentar: Game on!

Xbox-utsettelsen har gitt Playstation 4 et skummelt stort forsprang, men nå er det endelig klart for en skikkelig duell mellom de to erkerivalene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Man må trekke pusten dypt før man skal forsøke å oppsummere alle de kontroversielle beslutningene knyttet til annonseringen og lanseringen av Microsofts Xbox One. I flere år før annonseringen gikk ryktebørsen varm i spillbransjen, og den største bekymringen blant Xbox-fansen var at den nye konsollen så ut til å bli underlegen Sonys Playstation 4 når det galdt ren maskinkraft. Dette havnet imidlertid fort i skyggen da konsollen omsider ble annonsert på vårparten i 2013, da Microsoft presenterte en konsoll der fokuset lå like mye på TV og multimedia som på spill. Under et annonseringsshow som paradoksalt nok kun spillinteresserte fulgte live snakket de faktisk nesten ikke om spill i det hele tatt. De gjorde det stikk motsatte av konkurrent Sony, og på toppen av det hele skulle den nye maskinen deres både ha brukspillsperre og krav om oppkobling til nettet minimum én gang i døgnet.

Gamere på tvers av kloden mistet nattesøvnen og klagekoret ville ingen ende ta. Helt til Microsoft tok helomvending og droppet både nettkrav og bruktspillsperre. De holdt fast ved TV-satsningen inntil videre, men de tonet den ned til fordel for spillene. Folk var fremdeles skeptiske, spesielt fordi man ble påtvunget en medfølgende og fordyrende Kinect- sensor hvis man skulle kjøpe en Xbox One, men den verste stormen så ut til å være over.

Så kom sjokk nummer to for oss i Norge. Konsollen ble utsatt på ubestemt tid i en rekke land, og Norge var ett av dem! Det skulle vise seg å være fullt mulig å importere en konsoll, men noen offisiell lansering måtte vi se langt etter. Sony gned seg i hendene, mens Micrsoft sakte men sikkert innså at obligatorisk Kinect og TV for alle penga var feilskjær. På vårparten kom det frem at TV-satsningen nærmest skulle legges ned (med unntak av et par prosjekter som Halo- serien og TV-biten til Quantum Break) og innen sommeren hadde festet grepet var ikke Kinect obligatorisk lenger. I mellomtiden solgte Playstation 4 bedre enn Xbox One på tvers av kloden, ja til og med i USA. Xbox One så gode salgstall isolert sett, faktisk bedre enn noen sinnne for Microsoft, men det var ikke nok til å demme opp suksessen til Playstation 4. Sony hadde sine egne fans i ryggen, i tillegg til sinte og skuffa tidligere Xbox- fans. Til slutt fikk vi også en norsk lanseringsdato og personlig pustet jeg lettet ut.

Hvorfor? Fordi vi trenger mer enn én konsoll. I løpet av det siste snaue året har Playstation 4 fått et forsprang selv Sony ikke helt skjønner seg på. Ettersom også Nintendos Wii U også gjør det dårlig har man derfor sett konturene av det som kan bli et Playstation-monopol blant de stasjonære konsollene. Og et monopol betyr sjelden jubel og glede for forbrukerne! Det vi derimot trenger er et rotterace mellom minst to aktører, slik vi hadde gjennom hele den forrige konsollgenerasjonen. Ideelt sett skulle jeg gjerne hatt enda flere aktører på banen, men to er minimumskravet. Den tøffe konkurransen i den forrige generasjonen førte nemlig til langtlevende konsoller der spillutviklerne hele tiden måtte pushe grensene for å holde tritt med konkurrentene. De brukte til slutt så mye penger på å tyne konsollene at kun de største kassasuksessene var særlig inntektsbringende. Det hadde ikke en ensom aktør gjort, aldri i verden! Det er en slik konkurransesituasjon som gagner oss spillere mest. Jeg vil ha så mange og gode spill som mulig over hele fjøla, og eksklusiver som er så fristene at TV-benken fylles opp av konsoller kona ikke synes er så kledelige. Såpass kravstor er jeg faktisk.

Dette er en annonse:

Derfor håper jeg at Xbox One kommer til å ta seg opp, nå som den er formelt lansert i størsteparten av verden. Og jeg har troa. Når sant skal sies har Xbox One flere spennende spill på programmet enn PS4 denne høsten. Mens Xbox One kan skilte med eksklusivene Sunset Overdrive, Forza Horizon 2 og Halo: The Master Chief Collection, har Sony bare Little Big Planet 3 å vise til utenom tredjepartsspillene som kommer til begge konsoller. Jeg håper på ingen måte at PS4-suksessen skal stoppe opp, tvert imot, men med en sterk høst kan muligens Xbox One seile opp som en verdig konkurrent, og da blir resultatet ENDA flere gode spill! Jeg bare håper at forspranget ikke har blitt for stort. Det ville vært synd for alle oss som elsker spill. I alle slags former. Til alle formater.

Kommentar: Game on!
Kampen om spillerne: Jo flere aktører desto større press for å tilby de beste spillene. Det siste vi spillere trenger er totaldominans fra én av konsolleierne!


Loading next content