Norsk
Gamereactor
artikler

Kommentar: Det holder med uferdige spill nå!

2014 har utviklet seg til å bli de uferdige spillenes år, og hvis du synes det har gått for langt nå er du slettes ikke alene. Dette går bare ikke lenger!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Man skulle nesten tro man snakket til et lite barn i trassalderen, men man må tydeligvis heve stemmen sin og bli sint før man i det hele tatt har et håp om å ha noen effekt her. Det holder nå, verdens utviklere! Dere har lansert nok spill som ikke er ferdige nå!

På starten av året så jeg for meg 2014 som "Tidenes spillår". Da sensommeren kom hadde tittelen endret seg til "Utsettelsenes år", og i løpet av de siste månedene har "De uferdige spillenes år" seilt frem som det mest presise navnet. Det er ikke tåpelig eller komisk lenger nå, det er rett og slett ikke akseptabelt!

Bransjen lærte tydeligvis ikke noe som helst av alt oppstyret rundt SimCity i fjor, og i løpet av siste halvdel av 2014 har vi sett alt for mange spill som egentlig burde ha fulgt den forrige trenden. De burde ha utsatt fremfor å bli presset ut i butikkhyllene før utviklerne med hånden på hjertet kunne sagt at de var ferdige. Kanskje ikke helt til neste år, men lenge nok til at skandalene vi har sett den siste tiden kunne blitt unngått eller redusert.

Først kom Driveclub, et spill som attpåtil hadde blitt utsatt et helt år allerede, der serverne på ingen måte var testet og klare for trafikken. Når spillet markedsføres som en sosial racingopplevelse der online-delen er essensiell, har man da ikke lansert produktet man reklamerte for. Man har lansert en yoghurt med for eksempel syltetøy på topplokket (til å blande inn), bare uten syltetøyet. Et halvt produkt. Et uferdig produkt til full pris.

Dette er en annonse:
Kommentar: Det holder med uferdige spill nå!
Assassin's Creed: Unity var så preget av tekniske problemer ved lanseringen at det trolig vil være spillet man trekker fram som et dårlig eksempel i mange år fremover.

Driveclub er imidlertid ikke alene om dette. Blizzard, et selskap som etter et tiår i førersetet for MMO-sjangeren strengt tatt burde vite hva som skal til for å ha nok servere, hadde ikke i nærheten av nok kapasitet ved lanseringen av World of Warcraft: Warlords of Draenor. Jeg forstår at det er større pågang akkurat rundt lanseringen, men da får man pokker meg leie inn ekstra servere i startfasen da, eller gjøre det klinkende klart overfor kjøperne at ventetid må påregnes.

Sorry, men jeg synes ikke det er bra nok, og både Warlords of Draenor og Driveclub er for småplukk å regne sammenlignet med Assassin's Creed: Unity og Halo: The Master Chief Collection. Til sistnevnte lanserte Ubisoft nylig en patch med over 300 feilrettinger. 300! Jeg nekter å tro at ingen av disse feilene kunne vært oppdaget på forhånd og fikset da. Jeg nekter å tro at ingen av staben på hundrevis av utviklere, pluss en haug med quality assurance-testere (en term de tydeligvis tar lett på) aldri falt gjennom bakken eller så et fjes som manglet. Og hadde det bare vært sporadiske, artige bugs som disse det var snakk om, hadde jeg ikke tatt det så tungt. På Playstation 4 er bildeoppdateringen så lav at jeg ikke orker å spille det, og etter hva jeg har hørt sliter mange med PC-utgaven også.

Når man må skrive beklagelser og finne på kompensasjoner for å blidgjøre rasende fans sier det seg selv at produktet man har lansert ikke er bra nok. Både Ubisoft og 343 Industries har sett seg nødt til å komme med beklagelser for henholdsvis Unity og Halo MCC, og når det gjelder Master Chiefs samlepakke tok det nesten én måned før flerspilleren var i orden! De har nettopp sluppet et patch som angivelig skal fikse ting, men for alt jeg vet kan flerspilleren fortsatt være ødelagt. De sa jo tross alt at ting skulle bli bra etter den første patchen også, men den gjorde liten forskjell.

Dette er en annonse:
Kommentar: Det holder med uferdige spill nå!
Folk flest følger ikke med på bloggene og nettsidene til spillene de kjøper, for oppdateringer om når produktet faktisk lever opp til det som står på coveret. De fleste som har kjøpt Halo: The Master Chief Collection har trolig aldri hørt om Halo Waypoint-bloggen, og det skal strengt tatt ikke være nødvendig heller!

Jeg skjønner at det er vanskelig å utvikle moderne dataspill. Jeg skjønner at det kan oppstå uforutsette ting, og jeg setter pris på muligheten dagens utviklerne har til å komme med oppdateringer. Men det får være grenser! I høst har utviklerne, eller kanskje helst utgiverne, misbrukt disse mulighetene. De har vært griske og presset ut uferdige produkter. De har hatt en praksis som ikke ville blitt godtatt i andre bransjer. Se bare for det for deg at du kjøper en kake på konditori, og når du kommer hjem mangler glasuren. Da hadde du dratt tilbake og klagd. Du hadde ikke småspist på fyllet og ventet på at glasuren skulle komme i posten tre uker senere. Du hadde ikke godtatt det, og selv om jeg setter det på spissen er det i praksis dette enkelte utviklere/utgivere har gjort denne høsten. De har levert deler av spillene de har reklamert for, men ikke alt sammen.

Hvis en utvikler lager et dårlig spill og vi er dumme nok til å kjøpe det, er det én ting. Da er det vår feil. Praksisen vi har sett i høst er imidlertid noe annet. Enkelte utviklere/utgivere har ganske enkelt drevet med falsk reklame, og for min del holder det ikke med kompensasjoner og unnskyldninger. Jeg vil ha en ektefølt forsikring om at de skal slutte med dette tullet i fremtiden, slik at jeg kan forhåndsbestille spill eller skaffe dem på lanseringsdagen uten å ha risikoen for å motta et uferdig produkt i bakhodet. Inntil jeg har sett en ny kurs hos de berørte utviklerne fra i høst, blir det for min del ikke aktuelt å kjøpe noen spill fra dem på lanseringsdagen. Og det synes jeg er synd, for jeg digger spill og synes det er gøy å se frem mot lanseringsdagene til lovende titler gjennom året.

Kommentar: Det holder med uferdige spill nå!
Far Cry 4 er ikke like preget av feil som eksempelvis AC: Unity, men på undertegnedes PC oppleves det hakking på selv de letteste innstillingene. Det er greit at de samarbeider med Nvidia, men de må faktisk sørge for at spillet fungerer for de med AMD-skjermkort også!


Loading next content