Norsk
Gamereactor
artikler

Årets spill 2014!

Og da var vi endelig ved veis ende. I natt starter 2015 og vi ser tilbake på nok et innholdsrikt spillår. Her er Gamereactors topp ti spill for 2014!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
Årets spill 2014!

10. Danganronpa: Trigger Happy Havoc
Sjanger: Eventyr | Utvikler: Spike Scunsoft | Plattform: PS Vita | Mer om spillet

Når man ser nyeste Assassin's Creed, Call of Duty og flere av spillene som har kommet i år, må man nesten spørre seg selv: Tør spill å være sære lenger? Dragon Age: Origins, Destiny og Watch Dogs: Dette var spill med historier man kunne følge, nesten relatere til! Til og med Japan, snodighetens vugge, har holdt seg i tømmene når det kommer til storsatsningene de siste årene. Vel, Danganronpa: Trigger Happy Havoc er ingen storsatsning. Med et langt og lite beskrivende navn som skriker "ikke kjøp meg!", en plattform du ikke eier og en maskott som morer seg med å tvinge femten studenter til å drepe hverandre, er Danganronpa utvilsomt et av årets merkeligste spill. Men det er også det mest spennende. Her er hver hendelse et mysterium, hver karakterer et spørsmålstegn, og de fleste oppdagelser gåter i forkledning. Danganronpa er årets puls. Både fordi vi endelig fikk et livstegn fra PlayStation Vita, og fordi vi satt med hjertet i halsen gjennom hele opplevelsen.

Årets spill 2014!
Dette er en annonse:

9. Hearthstone: Heroes of Warcraft
Sjanger: Strategi | Utvikler: Blizzard Entertainment | Plattform: PC, Mac, iOS, Android | Mer om spillet

Da Blizzard annonserte at de skulle lage et kortspill var de fleste av oss mildt sagt skeptiske. Det finnes ikke noe i hele verden som er kjedeligere enn digitale kortspill, og mange av oss fryktet at Blizzard nå skulle bli det neste utviklerstudioet som solgte sjelen sin for å tjene raske penger i App Store. Vi kunne ikke ha tatt mer feil, for Hearthstone er både utfordrende og vanvittig artig. De alltid tilstedeværende taktiske beslutningene skaper et hektisk og vanedannende spill som holder oss limt til PC-ene og Pad-ene våre. Og følelsen av å åpne nye kortpakker får det til å krible i magen hver eneste gang. Blizzard har rett og slett klart det kunststykket å få et kortspill til å føles storslått.

Årets spill 2014!

8. Super Smash Bros for Wii U
Sjanger: Fighting| Utvikler: Nintendo | Plattform: Wii U | Les anmeldelsen

Dette er en annonse:

Smash Bros.-serien har vært en enorm suksess siden det først ble lansert på Nintendo 64, og denne generasjons utgave skuffer heller ikke. Den første HD-utgaven av Smash Bros. er storslagent, detaljert og ikke minst veldig morsomt. De nye figurene tilføyer mer dybde i en serie som allerede har det meste, og er fortsatt det ultimate spillet å dra frem når man har invitert en gjeng venner hjem. Utvidelen til hele åtte spillere føles naturlig og et riktig steg. Super Smash Bros. for Wii U er den største og mest praktfulle i serien, og det begynner å bli vanskelig å si hva mer man kan gjøre med det populære slåssespillet.

Årets spill 2014!

7. Monument Valley
Sjanger: Puzzle | Utvikler: Ustwo | Plattform: iOS, Android | Les anmeldelsen

Det er ofte slik at de spillene som er fengende på mobil og nettbrett er de spillene som fungerer med berøringskontrollere. Når det er på plass handler det om å skape en spillopplevelse vi får lyst til å gjenta. Begge disse elemtentene er på plass i Monument Valley, men spillet har også så mye mer. Utviklerne i Ustwo har forstått hvordan man lager et godt mobilspill, og beviset er Monument Valley. Lekker grafikk, fornøyelig gåteløsing og et fantastisk lydbilde (noe som ikke er overrepresentert på App Store) gjør dette til noe vi gjerne vil spille flere ganger, vise frem til venner og slenge frem som en anbefaling hver gang noen spør hva man bør spille på nettbrettet. Dette er slik mobilspill skal være, og vi håper at nok folk har fått øynene opp for denne perlen slik at Ustwo kan bidra med flere slike opplevelser i fremtiden. Formatet trenger det, og vi elsker det.

Årets spill 2014!

6. Bayonetta 2
Sjanger: Action | Utvikler: Platinum Games | Plattform: Wii U | Les anmeldelsen

Mange har rast over konsollvalget for spillet, men Hideki Kamiya og Platinum Games har hele tiden vært klinkende klare: Hadde det ikke vært for Nintendo og Wii U, hadde det ikke blitt noe Bayonetta 2. Og et mer utypisk spill til den ellers så familievennlige konsollen skal man lete lenge etter. Borte er de klare, lystige omgivelsene man forbinder med Mario-spillene. I stedet møter vi mannevonde engler, rasende demoner og en sadistisk heks med en forkjærlighet for å banke livskiten ut av alle kosmiske hærskarer. Bayonetta er den stilfulle, elegante heksa som har byttet ut spiss hatt og kosteskaft med bling, stil og en tettsittende drakt laget av sitt eget, magiske hår. Nevnte vi enorme gønnere på hver hånd og fot som hun bruker for å rundjule fiendene på de mest brutale vis? Det er bare noe med den helhetlige sprø tonen i spillet, kombinert med et ekstremt presist kontrollsystem og en heidundrande tempo, som gjør det vanskelig å mislike Bayonetta 2. På toppen av det hele ser det hele rålekkert ut, og viser at Nintendos nyeste er visst en liten kraftplugg likevel når den bare vil. Årets actionfest fant vi på Wii U, og vår guide til herligheten var überheksa over alle hekser.

Årets spill 2014!

5. Far Cry 4
Sjanger: Action | Utvikler: Ubisoft Montreal | Plattform: Multi | Les anmeldelsen

Ubisofts massive sandkasse leverer enda mer lek og moro enn for to år siden. Handlingen har kanskje flyttet seg noen tusen kilometer, men oppskriften er fortsatt den samme som i Far Cry 3. Slikt fører ofte til surmuling blant anmeldere og spillere, men Far Cry 4 leverer akkurat det vi vil ha - en stor, åpen verden med så mye underholdning at det er tidvis vanskelig å følge historien. Sistnevnte er uansett ikke spillets sterkeste kort, så da er det ikke så farlig at vi glemmer hvor vi skal eller hvem vi skal snakke med for å få neste oppdrag. Det er simpelthen for mye annet gøyalt å finne på, enten det er å forsvare baser mot tilfeldige angrep eller felle et utrydningstruet nesehorn med C4. Bedre mobilitet sørger dessuten for at ingen vei er for lang i den store sandkassen. Ubisoft feilet imidlertid stort ved at ikke begge deltagerne får lagret all fremgangen i co-op, men det er fortsatt bedre å oppleve Himalaya sammen med en venn enn alene. Det er i hvert fall ingen grunn til å dra hjem denne julen, for alt vi trenger finnes i Kyrat.

Årets spill 2014!

4. Dragon Age: Inquisition
Sjanger: Rollespill | Utvikler: Bioware | Plattform: Multi | Les anmeldelsen

I løpet av de siste månedene har vi i redaksjonen latt oss forføre av det ville, vakre og episke Dragon Age Inquisition. Vi har blitt med Inquisitor på en lang og spennende reise gjennom Thedas, hvor vi har kjempet mot ildsprutende drager, valgt side i konflikter som har vart i årevis, uforsket ruiner, plukket urter, forelsket oss, og til syvende og sist, avgjort hele verdens skjebne. Bioware og EA har gitt oss en verden så levende og spennende at selv etter 100 timer er vi ikke lei. Noen tekniske og mekaniske småfeil, kombinert med en lite minneverdig hovedfigur, gjør at Dragon Age dessverre ikke når helt til topps i år.

Årets spill 2014!

3. Civilization: Beyond Earth
Sjanger: Strategi | Utvikler: Firaxis | Plattform: PC, Mac, Linux | Les anmeldelsen

Da Firaxis først bestemte seg for å endre Civilization-formelen gjorde de det skikkelig. De forlot jordkloden til fordel for verdensrommet. Civilization: Beyond Earth er estetisk og tematisk annerledes enn resten av Civilization-serien samtidig som spillsystemet bringer med seg unike strategier og valg. Alt sammen fritt fra verdenshistorien fastlåste rammer, som hadde blitt en slags tvangstrøye for deler av fansen. Her føles det forfriskende å begynne med blanke ark, og da mener vi helt blanke ark!

Årets spill 2014!

2. Alien: Isolation
Sjanger: Skrekk | Utvikler: Creative Assembly | Plattform: Multi | Les anmeldelsen

Korridoren foran deg er mørk. Tykk røyk ligger som et hvitt teppe over det kalde metallgulvet. Et ødelagt reklameskilt blinker av og på, og i brøkdelen av et sekund ser du at veggene er dekket av blod, før alt blir svart igjen. Du finner frem bevegelsessensoren, og fester blikket på prikken som blinker på skjermen. Du er alene, men du er ikke alene! De er disse øyeblikkene Alien: Isolation handler om. Måten tiden stopper opp når en luke i taket åpnes, og den skrekkelige skapningen heiser seg ned og treffer gulvet med et tungt dunk. Da begynner nok en adrenalinfylt og berusende lek av katt-og-mus. Hvert eneste møte med romvesenet føles som en ny, velregissert scene fra en klassisk skrekkfilm. Musikken er en sømløs del av opplevelsen, og handlingen som foregår på skjermen reflekteres i et imponerende, dynamisk lydspor. Alien: Isolation er ikke bare et Alien-spill. Det er Alien-spillet fansen har ventet på. Det er et skrekkspill som faktisk er skummelt...

Årets spill 2014!

1. Titanfall
Sjanger: Action | Utvikler: Respawn Entertainment | Plattform: PC, X1, 360 | Les anmeldelsen

"Prepare for titanfall". Denne beskjeden vil for alltid assosieres med en kraftig følelse av eufori. Den betyr at man er iferd med gå fra å være en rask, veggløpende og dobbelthoppende David, til å sitte i førersetet på en enorm, vandrende Goliat. Vi hadde tro på Titanfall fra første stund. Faktisk fra før spillet i det hele tatt var annonsert, ettersom det satt en så rutinert gjeng med utviklere (mange av dem med en fortid fra Call of Duty hos Infinity Ward) bak. Likevel var vi ikke forberedt på hva som var i vente. Vi var ikke forberedt på at ett spill kunne reformere hele skytespillsjangeren. De må ha stilt et spørsmål på åpningsmøtet til Respawn Entertainment. Et spørsmål i retning av: "Hva kan gjøre skytespill spennende igjen?". "Digre roboter", sa én. "Jetpacks", sa en annen. "Begge deler!", ropte en tredje. Å komme opp med ideen er én ting. Å få noe så ambisiøst til å fungere, er noe helt annet. Titanfall er så mesterlig balansert at man på papiret ikke skulle tro det var mulig. Titan-robotene er skikkelig badass, men du er aldri uovervinnelig, selv ikke mot én enslig pilot, som er badass på sin egen måte der han (eller hun) løper på veggene og deler ut det ene velplasserte skuddet etter det andre uten å noen gang stanse for en pust i bakken. Glem Battlefield og Call of Duty. Titanfall er med 100 prosent sikkerhet spillet alle fremtidige FPS-utfordrere vil bli målt opp mot!

Vi har kåret årets beste i ti kategorier hver dag siden Bittelille julaften. Du finner alle de foregående kåringene her.



Loading next content