Norsk
Gamereactor
artikler

Spill for voksne - Hvorfor er det så vanskelig å skjønne?

Hvem har egentlig skylden når mindreårige kaster seg ut i spill som er tydelig merket som produkter for voksne? Morten er ikke i tvil om svaret...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

For en stund siden så jeg en video på Youtube som tilhører REACT-kanalen, altså kanalen som utsetter vanlige folk (ofte barn, tenåringer eller eldre) for diverse populærkulturelle produkter eller trender, for å se hvordan de reagerer. Denne gangen var det den eldre garden som skulle i sving, for å spille Grand Theft Auto V.

GTA-serien er såpass velkjent at de fleste av deltagerne hadde hørt om spillene, og de forventet seg en orgie av blind og uprovosert vold. Det fikk de på sett og vis også, da flesteparten av dem satset tyngre på å skyte sivile og politimenn enn jeg selv noen gang har gjort i noen av spillene. De fleste av dem innrømmet også at de hadde det skikkelig moro mens de holdt på, og det er ikke noe galt i det. Det er snakk om voksne mennesker her, som fint kan se en grøsser-film uten å utvikle psykopatiske tendenser. Da klarer de på tilsvarende vis å skille mellom et spill og virkeligheten.

So far so good, ikke sant? Ja i grunnen, helt de var ferdige og skulle reflektere over opplevelsen. En av deltagerne sa nemlig noe i retning av: "It was good fun, but I wouldn't let my grandkids play this".

Beklager ordbruken, men hvorfor i HELVETE skulle du gjort det!? Det burde være helt selvsagt for alle at du ikke skal la barnebarna spille noe så voldelig før de er voksne, og ingen har noen gang oppfordret til det heller. Behovet for å påpeke at GTA ikke er for barn er der bare fordi GTA er et spill. Hvis han nettopp hadde sett en blodig skrekkfilm ville han ikke sagt noe slikt. Aldri i verden. Da ville han tatt det for gitt at dette produktet var laget for voksne, og at det er noe alle skjønner, men siden GTA V er et spill faller ting seg annerledes.

Dette er en annonse:

Greit nok, spillmediet er fortsatt ungt, og mange forbinder det fremdeles med barn og lek. Med tanke på at den gjennomsnittlige spilleren er i tredveårene vet vi at det ikke stemmer, men det er ikke til å unngå at generaliseringen fremdeles lever i den ikke-spillende delen av befolkningen.

Det får så være. Det kommer til å ta litt tid før disse holdningene forsvinner, og det må vi leve med. Men forutsetningen må være at man mangler kunnskapen. Når man nettopp har brukt en halvtime på å spille Grand Theft Auto V med sine egne hendene, da MÅ man skjønne at produktet ikke er laget for barn! Det kunne ikke vært mer åpenbart at spillet er laget for voksne, men likevel følte altså den eldre mannen et behov for å påpeke at barn burde holde seg unna. Ikke misforstå, slutningen hans er riktig, men holdningen om at spill er for barn sitter fremdeles forankret i ham. Han må advare andre om at GTA, altså spillserien med det best dokumenterte og mest diskutere vokseninnholdet av dem alle, faktisk ikke passer for barn.

At slike gamle holdninger fortsatt regjerer får meg til å tenke at man burde trykke et tydelig merke med advarselen "18+" på voksenspillene, gjerne med avskrekkende rød bakgrunn. Et merke som ikke kan misforstås hvis man gidder å sette seg inn i produktet man er iferd med å kjøpe til barna sine.

Ja, du skjønner hvor jeg vil hen. Aldersmerkingen er der allerede, men den blir ignorert. I stedet går man ut i etterkant og protesterer mot de umoralske spillene samfunnet utsetter barn for. Spill som gjør dem aggressive og voldelige. Hvis GTA gjør barn voldelige, og jeg skal ikke være så arrogant at jeg utelukker det fullstendig, så er det faktisk ikke samfunnets skyld, men foreldrenes. Jeg skjønner at det er vrient å si nei når "alle andre får lov", men det dreier seg faktisk om oppdragelse og dine egne barns beste. Å skylle på spillet blir for billig for meg. Det blir litt som å saksøke produsenten når man lar kjøkkenkniven ligge på gulvet på barnerommet.

Dette er en annonse:

Jeg er ikke så rigid at jeg påstår at ingen under 18 år er mentalt istand til å skille spill fra virkelighet, slett ikke, men inntil de er myndige har faktisk foreldre ansvaret for hva barna deres eksponeres for. Å kritiserer GTA V og andre spill er i seg selv helt legitimt, både på grunn av vold, kvinnesyn eller andre temaer. Men når det gjelder GTA V er ikke hvordan barna blir påvirket et argument, for GTA V er et voksenspill!

Spill for voksne - Hvorfor er det så vanskelig å skjønne?
Hvis barn blir påvirket av spill og man bare skylder på selve spillene hopper man over et ledd. Hvordan spillene havnet i barnas hender er det reelle spørsmålet, og før aldersmerking vil ha noen effekt må vi bli kvitt holdningen om at spill på det generelle plan er noe for barna.


Loading next content