Norsk
Gamereactor
artikler

Tidenes dyreste spillproduksjoner

Å lage storslåtte dataspill koster mildt sagt flesk. Her er de største pengeslukene i spillbransjen gjennom tidene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I årevis har man snakket om kostnadene ved å lage store Hollywood-filmer, med alt det innebærer av kulisser, kostymer, spesialeffekter og honorarer til skuespillerne. I dag er det likevel spillene som krever aller mest av investorene sine, i hvert fall hvis man snakker om storproduksjonene. Se bare på actionspillet Destiny.

1. Destiny (2014)
Fra utviklingen startet til lanseringsdagen ankom i september 2014, hadde utgiftene til Activision passert ufattelige 4 milliarder kroner! Til sammenligning er dette beløpet nesten dobbelt så stort som utgiftene knyttet til Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, en av tidenes mest påkostede filmer. Sett i sammenheng med den dyreste filmen fra 2014, altså Transformers: Age of Extinction som "bare" kostet 1,4 milliarder, er det tydelig at spillene har tatt over føringen. Destiny er dessuten langt fra alene om det, og vi kan faktisk føye til ni andre spill på listen og fremdeles snakke om summer på over 850 millioner kroner.

Tidenes dyreste spillproduksjoner
HQ
Dette er en annonse:

2. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)
Det første Modern Warfare-spillet står som et vendepunkt både for Call of Duty-serien og skytespill generelt. Det var med Modern Warfare serien tok steget fra Andre verdenskrig til nåtidens krigføring, og dette startet en trend for FPS-sjangeren som først nå er i endring (for tiden handler alt om fremtiden). Spillet slo lett alle tidligere salgsrekorder, og utgiver Activision tjente så mye penger at de ikke visste hva de skulle gjøre med dem. Løsningen var å gi utviklerhuset Infinity Ward nær sagt frie økonomiske tøyler til arbeidet med oppfølgeren. De hadde ingen problemer med å godta denne ordningen, og prislappen endte på over 2,2 milliader kroner. Spillet derimot, er blant de fleste ansett som mindre underholdende enn den legendariske forgjengeren.

Tidenes dyreste spillproduksjoner

3. Grand Theft Auto V (2013)
Rockstar sparte ikke på noe som helst da de satt igang jobben med det femte hovedspillet i den notoriske GTA-serien. De reiste rundt for å fotografere Los Angeles fra alle mulige vinkler, og brukte fire år på å forme deres perfekte motsykke bak navnet Los Santos. Mektige 2,15 milliarder har gått med på kalaset til dags dato, men vi tror ikke de har angret et sekund. I løpet av bare ett døgn hadde nemlig spillets første versjon (til Playstation 3 og Xbox 360) tjent inn langt over det dobbelte. Mer bestemt ble 11,2 millioner kopier solgt på verdensbasis i løpet av de første 24 timene, noe som sikret over 5,2 milliarder kroner i inntekter. I etterkant har dessuten Grand Theft Auto V slått det meste av salgsrekorder, blant annet da spillet ble det underholdningsproduktet som nådde én milliard dollar i inntjening raskest gjennom tidene.

Tidenes dyreste spillproduksjoner
Dette er en annonse:
HQ

4. Final Fantasy VII (1997)
Det syvende Final Fantasy-spillet har en spesiell plass i hjertet til veldig mange spillentusiaster. For sin tid var det også et mer omfattende prosjekt enn det meste man hadde sett i bransjen, og totalt ble 1,17 milliarder kroner svidd av underveis. Tar man hensyn til inflasjonen kan dette beløpet oppjusteres til 1,7 milliarder, ettersom det har gått endel år siden FFVII så dagens lys. Samtidig lot ikke salget av det legendariske rollespillet vente på seg, da hele 2,3 millioner kopier ble solgt de første tre dagene kun i Japan. Dette var altså helt tilbake i 1997, og selv om interessen ikke var like enorm i vesten sikret Final Fantasy VII seg likevel plassen som en klassiker i løpet av rekordtid.

Tidenes dyreste spillproduksjoner

5. Star Wars: The Old Republic (2011)
Det første spillet som noen gang sprakk boblen på 200 millioner dollar i utviklingskostnader, var Star Wars: The Old Republic. Utviklerne hos EA-studioet Bioware hadde bestemt seg for å gjøre ære på arven fra filmserien så mange holder kjær, samtidig som de ønsket å utfordre giganten World of Warcraft innenfor sjangeren nettrollespill. Slike ambisjoner er kostbare, og det hjalp heller ikke at kvalitetskravet førte til en rekke utsettelser før spillet nådde butikkhyllene. Totalt ble rett under 1,7 milliarder kroner brukt på prosjektet, men den store suksessen uteble ble dessverre. Det er derfor tvilsomt om EA noen gang fikk igjen pengene sine, og i dag er The Old Republic et gratisspill.

Tidenes dyreste spillproduksjoner
HQ

6. Shenmue II (2001)
Over 1,42 milliarder kroner gikk med på spillet som var nære ved å ruinere tradisjonsrike Sega. Det paradoksale er at spillet er ansett for å være skikkelig bra, og både versjonen til Dreamcast fra 2001, samt Xbox-utgaven fra 2003, fikk positiv omtale fra både pressen og fansen. Likevel hadde Sega grovt overvurdert seriens posisjon i bransjen og salget var aldri i nærheten av å utligne kostnadene. Dette førte også til en naturlig skepsis til å fortsette serien fra Segas side, og selv den dag i dag river fansen seg i det som er igjen av håret deres i savnet etter et tredje spill. Vi har sympati med dem, men realiteten er likefull at Shenmue II er regnet som en av spillverdens største økonomiske flopper sammen med Too Human...

Tidenes dyreste spillproduksjoner

7. Grand Theft Auto IV (2008)
Hvis det er noen som har skjønt begrepet "you have to spend money to make money", må det være Rockstar. Ved siden av Grand Theft Auto V har de nemlig også tre andre titler på denne topp ti-listen, og syvende plass tilskrives det kritikerroste Grand Theft Auto IV. Fram mot lanseringen i 2008 hadde moderselskapet Take-Two godkjent et forbruk på rett under 890 millioner kroner, men de var sannsynligvis aldri redde for å gå i minus. Som de fleste GTA-spill fikk også Grand Theft Auto IV for det meste toppkarakterer, og folk flokket til butikkene for å sikre seg sitt eksemplar. Totalt gjorde så mye som 3,6 millioner kunder dette i løpet av det første døgnet, og de la alle igjen fullpris for et nytt spill. Man trenger ikke avanserte matematikkferdigheter for å skjønne at en slik interesse førte regnskapet over på plussiden i løpet av timer fremfor dager, måneder eller år.

Tidenes dyreste spillproduksjoner
HQ

8. Too Human (2008)
Utvikler Silicon Knight jobbet av og på med Too Human i nesten ti år. Opprinnelig var det planlagt lansert til Sonys første Playstation-konsoll, men enden på visa var en eksklusiv lansering for erkerivalen Microsoft. Det hadde også tatt såpass lang tid at bransjen hadde hoppet over to konsollgenerasjoner, slik at Too Human omsider så dagens lys til Xbox 360 i 2008. Hvis du spør selv hardbarka spillentusiaster om deres forhold til Too Human, er sannsynligheten høy for at de faktisk aldri har hørt om spillet. Årsaken er at mottagelsen var lunken, og at det store salget uteble. Med tanke på at kostnadene til utvikling og markedsføring bygde seg opp til hele 885 millioner kroner, er derfor ordet "flopp" det eneste som er passende her.

Tidenes dyreste spillproduksjoner

9. Max Payne 3 (2012)
Fansen hadde blandede følelser om Max Payne 3. Tidligere hadde tross alt den finske utvikleren Remedy stått for utviklingen av spillene. Med de første to titlene hadde de reformert actionspillene blant annet ved å introdusere såkalt "bullet time" (i praksis at tiden bremses ned mens man kaster seg fremover i luften med pistolene i hendene), men nå følte de at Max burde pensjonere seg. Heldigvis tok ingen ringere enn GTA-studioet Rockstar over serien, og pengesekken de hadde satt av beviste at ambisjonene var på plass. Nevnte sekk rommet nærmere 870 millioner kroner, og for én gang skyld for et Rockstar-spill var faktisk ikke salget godt nok til å bøte mot utgiftene.

Tidenes dyreste spillproduksjoner
HQ

10. Red Dead Redemtion (2010)
Den siste plassen på listen tilskrives nok et Rockstar-spill, som i likhet med de fleste andre spillene deres har en slags kultstatus i bransjen. Vi snakker om western-spillet Red Dead Redemption, et GTA på hesteryggen, som ble enormt godt mottatt ved lanseringen i 2010. Underveis i prosessen hadde Rockstar brukt omlag 870 millioner kroner på det mest ambisiøse prosjektet deres så langt i karrieren, og lidenskapen deres inspirerte millioner av spillere til å åpne lommeboka. Innen september 2011 hadde over 12,5 millioner eksemplarer blitt solgt, og den økonomiske suksessen var forlengst et faktum. Nå venter vi bare på oppfølgeren!

Tidenes dyreste spillproduksjoner

Tallene i denne artikkelen er inflasjonsregulert opp mot 2015, og omregnet fra amerikanske dollar til norske kroner med nåværende kronekurs. Tallene inkluderer markedsføringskostnader, og du finner en enda mer omfattende liste på Wikipedia.



Loading next content