Norsk
Gamereactor
artikler
Cities: Skylines

10 tips for ambisiøse Cities: Skylines-borgermestere

Gamereactor har nok en gang blitt rammet av bybyggefeber. Her er Mortens tips til å bygge bedre og smartere i Cities: Skylines...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

1. Relocate, relocate, relocate
En av de mest snedige funksjonene i Cities: Skylines er muligheten til å flytte på offentlige bygninger som skoler, legekontorer og brannstasjoner. Søppelfyllinger og kirkegårder må riktig nok tømmes før de kan bytte adresse, men utover denne begrensningen kan du flytte bygninger etter eget ønske. Dette er ikke gratis, men det er billigere enn å rive bygningene og sette opp nye. Ved å flytte bygningene blir det mulig å oppgradere veier som ellers er blokkert av offentlige bygg. Det gjør det også billigere å flytte på bygninger som dekker en viss mengde av veinettet. Kanskje er behovet større i en annen del av byen enn der du opprinnelig plasserte brannstasjonen? Hvem vet.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Å kunne ombestemme seg er et privilegium, ikke sant?

2. Modify this, sucker!
Å legge til støtte for Steamworks i Cities: Skylines var intet mindre enn en genistrek. Kun dager etter lanseringen hadde man et digert bibliotek av nye bygninger, mods og kart å velge blant, skapt av spillere fra hele verden. Takket være rangeringssystemet til Steamwork er det dessuten lett å skille mesterverkene fra makkverkene. Så langt har de fleste byene mine hatt sin egen utgave av Space Needle-tårnet fra Seattle, og jeg finner som regel en plass til IKEA. Dessuten elsker jeg moden som automatisk river forlatte bygninger og restene etter brann, samt moden som lar deg skru av og på piler som viser kjøreretningen til enveiskjørte gater.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Takket være Steamworks-støtten og ivrige fans kommer det nye imponerende Skylines-bygninger hver eneste dag.
Dette er en annonse:

3. Husk kollektivtrafikken!
Å unngå for høy trafikk i veinettet er en av de største utfordringene i Cities: Skylines, og løsningen er ikke mer hokus pokus enn å gi folk andre måter å komme seg frem på. Til å begynne med er det ikke så farlig, men etter hvert som byen din vokser, og i hvert fall hvis du begynner å lage områder med tettere bebyggelse (high density-tomter) blir et brukbart kollektivtilbud alfa omega for å unngå trafikkork. Det kan også være lurt å bannlyse tunge kjøretøyer sentrale områder, så får heller lastebilene ta den lange ruten for å nå fabrikkene.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Her er det åpenbart behov for alternative fremkomstmidler utover bilene.
HQ

4. Alltid kjør simulasjonen (med noen få unntak)
Hvis det er behov for det kan man sette simulasjonen i Cities: Skylines på pause, men når sant skal sies er det sjelden nødvendig å gjøre dette. Det kan være fristende å stoppe simulasjonen mens man skaper den perfekte krysset på motorveien, men da stopper man også inntektene sine. Hvert minutt du har ting på pause er et nytt minutt med penger som forsvinner ut i evigheten. De eneste eksemplene jeg kan komme på der pauseknappen bør brukes, er hvis du jobber med innkjørselen til byen din, eller hvis du skal gjøre store endringer knyttet til grunnleggende tjenester som strøm eller vann/kloakk. Da kan det fort oppstå kaos hvis ting ruller og går. Ellers slår jeg et slag for å la simulatoren være en simulator. At man må ta en pause i ny og ne for å sjekke de kommunale tjenestene dine (for eksempel at helsevesenet ikke har sprengt kapasiteten eller at alle søppelfyllingene dine er fulle), er verdt de ofte omfattende summene som renner inn mens du pusler med noen småtterier.

Dette er en annonse:
Cities: Skylines
Mens denne trafikkmaskinen ble bygd rant det inn over en halv million i ferske midler.

5. Bruk budsjettet!
Å håndtere penger er en viktig del av hverdagen for alle borgermestere, og muligheten til å gjøre justeringer i budsjettet er et viktig verktøy man raskt kan overse. Hvor mye penger du bevilger til de ulike kommunale tjenestene avgjør nemlig mer enn størrelsen til det totale overskuddet ditt. La oss bruke skolene som et eksempel. Skolene dine kan håndtere langt flere elever hvis du øker budsjettene deres, og ofte er det like mye å hete i å skru opp bevilgningene som å bygge flere skoler. En tommelfingerregel er å undersøke hvor mye av byen din de nåværende skolene dekker. Hvis du ikke har bygget ut byen i det siste, og alle veiene dine er grønne, vil det som regel være billigere å øke skolebudsjettet fremfor å bygge flere skoler i et område som allerede er dekket opp. Så kan du heller gjenoppta byggingen etterhvert som byen din vokser seg fetere.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Money talks...

6. Litt forurensning må du regne med
Å være miljøbevisst er god egenskap, men dessverre er det slik at det moderne samfunnet fremdeles produserer store mengder med forurensing. Dette er gjenspeilet i Cities: Skylines, som tross alt er en simulator. Av denne grunn må du rett og slett regne med litt forurensing i byen din, spesielt til å begynne med. Etter hvert som byen din vokser åpner du opp tiltak som kan redusere forurensningen, men innledningsvis har man ikke råd til å adskille industri og boligområder like mye som man kanskje ønsker. Løsningen er å godta litt forurensing på starten, og heller flytte rundt på sonene i byen din underveis. At du la ut gule omter i ett område da du startet spillet betyr ikke at dette område være øremerket for industri for alltid.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Blomstrende industri kommer dessverre med en pris...

7. Planlegg, men ikke gjør alt på én gang
Det kan være veldig fristende å aktiverer modden for uendelig med penger for å bygge den perfekte byen fra grunnen av. Å bruke timevis på å lage et perfekt veinett, med en absurd høy tilgjengelighet av alle kommunale tjenester. Min erfaring er imidlertid at dette fungerer bedre i hodet ditt enn i virkeligheten. Når man opererer på en så stor skala mister fort byen din særpreget og personligheten, og arbeidet med utbyggingen blir mer jobb enn moro. Man skal selvfølgelig planlegge byen sin, for all del, men min erfaring er at det er bedre ta utbyggingen steg for steg. Hvis man gjør ferdig én bydel om gangen, før man ser på muligheten til å binde dem bedre sammen, bygger man by på samme måte som i virkeligheten. At man senere må ødelegge noen av de perfekte, kvadratiske kvartalene for å lage plass til en ringvei, er ikke noe nederlag. Tvert imot får det byen din til se mer realistisk ut.

Cities: Skylines
Neste punkt her blir å oppgradere feltene med lav bebyggelse slik at hele bydelen får storbypreget...

8. Se mot virkeligheten
Det er gøy å eksperimentere med alternative løsninger, men det er også mye å hente i å se hvordan eksempelvis veinettet til ekte byer er lagt opp. Sving innom Google Maps og sjekk ut infrastrukturen til store verdensmetropolene, bli inspirert og få nye ideer til hvordan du kan hindre de endeløse køene i sentrum.

Cities: SkylinesCities: Skylines
Venstre: Sinsenkrysset i Oslo på ordentlig. Høyre: Sinsenkrysset (forsøkt) gjenskapt i Cities: Skylines
HQ

9. Lag rundkjøringer som er rundkjøringer
Du finner ikke mange av dem i USA, men vi nordmenn vet utmerket godt hvilken genial oppfinnelse rundkjøringen er. I de fleste tilfeller kan du fjerne mye av køene rundt et lyskryss med en rundkjøring, men forutsetningen er at rundkjøringen faktisk er en rundkjøring og ikke bare en vei som går i sirkel. En ordentlig rundkjøring er enveiskjørt og den har ikke lys som dikterer trafikkflyten. Dette er noe spillet ikke alltid forstår, og hvis du prøver å lage rundkjøringer for hånd ender du noen ganger opp med en sirkel som brytes opp av en masse lyskryss. Da blir det veldig fort kork i trafikken. Hvis du skal lage en diger rundkjøring er det faktisk et godt tips å lage dem av highway. Da blir alle lyskryss garantert borte, og ettersom bilulykker ikke forekommer i Cities: Skylines, er det uproblematisk at fartsgrensen er litt høyere enn den egentlig burde være.

Cities: Skylines
Rundkjøringer er utrolig mer effektive enn store lyskryss. Her ser du begge deler på én gang.

10. Forny, ikke bare bygg ut
Med mindre du har vært veldig nøye med planleggingen er sjansene gode for at de første områdene du bygde ikke er like perfekte nå som byen er vokst seg stor. Kanskje fungerer småveiene du lage på starten nå som transportveier for folk som skal lengre inn i byen? Kanskje den første brannstasjonen du plasserte ut burde flyttes for å dekke et større område, eller erstattes med en større stasjon? Kanskje bussrutene burde bindes sammen med resten av byen? En god borgermester vet at fornyelse er vel så viktig som utbygging.

Cities: Skylines
Det blir ikke aktuelt å fortsette på hovedveien utover før bydelen jeg startet med fungerer knirkefritt.
HQ

Relaterte tekster

1
Cities: Skylines - SnowfallScore

Cities: Skylines - Snowfall

ANMELDELSE. Skrevet av Kim Visnes

Vinterkulden er fortsatt med oss, og Kim har besøkt Cities: Skylines. Denne gangen for å kose seg i vinterkulden der også.. Varmer spillet, eller gir det ham en kald skulder?

6
Cities: SkylinesScore

Cities: Skylines

ANMELDELSE. Skrevet av Kim Visnes

Kim har tatt på seg byggehjelm og satt seg ned med Cities: Skylines for å bygge drømmebyen. Er grunnmuren urokkelig, eller faller det hele sammen i en haug av grus?



Loading next content