Norsk
Gamereactor
artikler

Spillverdens største hermegåser

Hvorfor finne på noe selv når man kan "låne" ideer fra andre? Vi har sett på ti av de dyktigste hermegåsene i spillhistorien...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Vi har alle møtt dem på ett eller annet tidspunkt, hermegåsene. Folk som kopierer andres suksesser i håp om å oppnå det samme selv. Og vet du hva? Spillskapere oppfører seg helt likedan. Hele tiden. De kopierer nesten skamløst fra andre spill i tide og utide. De gjenskaper ideene til konkurrentene, "låner" nye spillmoduser og ser mot andres suksesshistorier for mer enn bare inspirasjon.

Noen ganger blir hermingen såpass åpenbar at vi blir pinlig berørt, men det betyr ikke at herming aldri har noe for seg. Faktisk kan vi komme på drøssevis av strålende spill som er strålende nettopp på grunn av ideer som egentlig oppstod andre steder. Straks man krydrer opplevelsen med sine egne ideer også, blir tross alt hermingen lettere å takle.

Her er ti av de største og beste hermegåsene i spillbransjen, i en artikkel Gamereactor har kommet på helt på egenhånd. Eller har vi det...?

Spillverdens største hermegåser
Dette er en annonse:

10. Uncharted (som hermet etter Tomb Raider)
Når sant skal sies kom ikke Tomb Raider av seg selv heller, selv om hun var den første eventyreren med turkis latekstopp. Det hele startet med Secret of the Inkas, en gammel film fra 1954 med en ung Charlton Heston i hovedrollen. En interessant film, tenkte George Lucas og Steven Spielberg, men kunne de gjøre det bedre selv? Svaret var tydeligvis ja, og 27 år etter Heston-filmen møtte vi Indiana Jones for første gang. Etterkant tok Hr. Jones verden med storm, og straks spillmediet hadde kapasiteten bestemte britiske Core Design for å gi ham sitt kvinnelige motstykke i digital form med Lara Croft og Tomb Raider. Deretter fulgte Uncharted, som var et åpenbart produkt av både Jones- og Croft-arven, ved siden av å være et herlig eventyr.

Uncharted kopierte veldig mye av Tomb Raider-oppskriften. Spillene har en karismatisk hovedperson, snedige gåter og vakre ruiner å utforske, akkurat som Tomb Raider. Utvikler Naughty Dog gjorde imidlertid mer enn dét. De hentet også inn skytemekanikkene og dekningssystemet fra spill som Gears of War, samtidig som hadde et større fokus på halsbrekkende actionsekvenser, godt manus og ypperlig skuespill. Alt i alt, en raffinering av Tomb Raider-konseptet, som til slutt førte til at Crystal Dynamics så mot Uncharted da de skulle reboote Tomb Raider-serien. Sirkelen var dermed komplett.

Spillverdens største hermegåser

9. Banjo Kazooie (som hermet etter Super Mario 64)
Da Nintendo 64-tittelen Banjo Kazooie ble utgitt omtalte mange det som en Super Mario 64-klone, og de var absolutt ikke på villspor. Det var åpenbart at utvikler Rare hadde hentet inspirasjonen fra Nintendos populære flaggskip, men også Rare skjønte at de måtte krydre opplevelsen annerledes. De valgte derfor å fokusere mer på utforskning, mens Super Mario 64 besto av mer raffinerte plattformelementer. Ellers er imidlertid mye likt i Banjo Kazooie og Super Mario 64. I førstnevnte spill samler mann inn puslespillbiter, notater og "Jinjos" for å ta seg til neste nivå, mens man i Super Mario 64 samler inn stjerner som låser opp nye dører i det enorme slottet. I tillegg er omgivelsene veldig like i Banjo Kazooie. Begge spill er fylt til randen med kreativitet og begge er preget av adskilte temaer som brann, vann og is. Spør du oss kom faktisk Banjo Kazooie best ut av det, selv om spillet var en Super Mario 64-ripoff. Det tok på en måte kildematerialet til nye høyder.

Dette er en annonse:
Spillverdens største hermegåser

8. Call of Duty (som hermet etter Medal of Honor)
På begynnelsen av 2000-tallet var Medal of Honor blant de hotteste actionspillene å få tak i. Det første spillet tok oss til andre verdenskrig, og ga serien et solid fundament å stå på før den fortsatte videre til Allied Assault og Frontline. Deretter forlot omlag 20 nøkkelpersoner fra Medal of Honor-studioet for å danne Infinity Ward, og et år senere så det første Call of Duty dagens lys. Det var ingen tvil om at teamet hadde tatt med seg mye fra Medal of Honor-arbeidet (dette var altså lenge før serien hoppet frem til den nåtiden med Modern Warfare), og spillteknisk var det første Call of Duty-spillet veldig likt nettopp Medal of Honor. Den største forskjellen var at krigen ble skildret fra tre forskjellige fronter samtidig. Man hadde én amerikansk kampanje, én britisk kampanje og én sovjetisk. Regien var også mye strammere og man kunne se konturene av de bombastiske spillene vi serveres hvert år i dag. Snakk om en suksesshistorie!

Spillverdens største hermegåser

7. Star Wars: Battlefront (som hermet etter Battlefield)
Hva spillmoduser angår er først og fremst Conquest-modusen synonym med Battlefield. I Conques-matcher kjemper to lag om å kontrollere nøkkelposisjoner på et digert kart, og det skulle vise seg å fungere vel så bra i en galakse langt, langt unna. Da Lucasarts slapp Star Wars: Battlefront var det nemelig nokså åpenbart at de hadde gått for deres egen tolkning av nettopp Battlefields Conques-kamper. Man fikk velge mellom klasser som Stormtroopers, Space Pilots eller Jedis, før man fikk kaste seg ut i storeslåtte kamper man tidligere bare hadde sett i George Lucas' kritikerroste filmserie. Pandemic Studios tok et konsept de visste fungerte og plasserte det i et univers de visste at folk elsket. En genistrek!

Spillverdens største hermegåser

6. Duke Nukem 3D (som hermet etter Doom)
Spillrevolusjonen John Carmack og John Romero stod i spissen av på det glade 90-tallet, var like uventet som den var velkommen. Uten dem hadde neppe andre skytespill som Call of Duty, Quake eller Deus Ex sett dagens lys. Doom var kanskje ikke det aller første skytespillet i 3D, men det føltes veldig lenge som det største og viktigste. Derfor var det aldri noen tvil om hvilket spill 3D Realms skulle titte på for å sikre seg sin del av kaken. De gjorde ikke så mye med oppskriften, men de åpnet opp miljøene litt, og ga hovedrollen til mann så harry at selv ikke oppfølgere som ga folk brekninger var nok til å fjerne navnet hans fra spillverdens hall of fame. Det finnes bare én Duke Nukem, og han kommer aldri til å forandre seg.

Artikkelen fortsetter på neste side...

Spillverdens største hermegåser

5 Playstation All-Stars: Battle Royale (som hermet etter Super Smash Bros)
Enkelte spill lager på en måte sin egen sjanger for seg selv, og Super Smash Bros-serien til Nintendo faller innenfor denne beskrivelsen. Det betyr imidlertid ikke at man får beholde sjangeren for seg selv til evig tid, og for noen år siden prøvde Sony seg med Playstation All-Stars: Battle Royale. Her var fighterne blitt endret til maskotene fra alle de ulike Playstation-spillene, men utover dette var det snakk om en blåkopi av Super Smash Bros. Det funket greit, men samtidig manglet den særegne sjarmen kun Nintendo klarer å mane fram.

Spillverdens største hermegåser

4. Lords of The Fallen (som hermet etter Dark Souls)
Begrepet klipp-og-lim føles veldig passende for Lords of The Fallen. Utvikler CI Games hentet nemlig mesteparten av innholdet til Lords of the Fallen fra From Softwares hyllede Demon's- og Dark Souls-spill. Spillkontrollen er nesten identisk, tematikken er like dyster og vanskelighetsgraden er like nådeløs. I hvert fall nesten. Når man dør i Lords of the Fallen, og det gjør man ofte, mister man nemlig erfaringspoengene sine. Disse kan så plukkes off hvis man finner veien tilbake til liket sitt, men man kan også velge å la dem være heller å få litt mer helse og magi i sekken sin. På denne måten blir ikke Lords of The Fallen like utilgivelig som Dark Souls, selv om spilet ellers er pinlig likt.

Spillverdens største hermegåser

3. Sonic And Sega All-Stars Racing (som hermet etter Mario Kart)
På samme måte som Sony og deres Playstation All-Stars: Battle Royale har Sega ved flere anledninger forsøkt å gjenskape magien til Mario Kart-spillene. Det samme forsøkte for øvrig også Sony med Little Big Planet Karting, men både dette spillet og Sonic And Sega All-Stars Racing, som er Segas siste utfordrer til tronen, mangler noe vesentlig. De mangler særpreget Nintendo alltid byr på, og når spillene ikke tilbyr noe nevneverdig nytt ender de fleste opp med å tenke at dette bare er en billig kopi av Mario Kart. Det skal nevnes at Sonic And Sega All-Stars Racing ikke er et dårlig spill, som attpåtil prøvde å skille seg ut med biler som kan forvandles til båter og fly underveis. Men det er ikke Mario Kart!

Spillverdens største hermegåser

2. Okami (som hermet etter The Legend of Zelda)
Nintendo banet virkelig veien for bransjen da de slapp The Legend of Zelda: Ocarina of Time i 1998. Nesten alle actioneventyr i 3D har siden da blitt sammenlignet med Zelda, og Okami, utgitt for første gang i 2006 til Playstation 2, var definitivt ikke noe unntak. Designet, strukturen, utforskningen, gåtene og sideoppdragene formelig skrek Zelda, men Okami var langt fra en fantasiløs kopi.

Utviklerne tilbød makeløst vakker, oljemalt grafikk, stemningsfull musikk, sjarmerende karakterer og en interessant vri på gameplay hvor spilleren kunne påvirke omgivelsene med en gigantisk pensel. Funksjonen ble brukt både i kamp og i gåter, og den ga Okami sitt eget særpreg. Okami er et godt eksempel på et spill som er basert på en kjent oppskrift, samtidig som det gjør noe nytt på egenhånd. Sluttresultatet var helt fantastisk.

Spillverdens største hermegåser

1. Middle-earth: Shadow of Mordor (som hermet etter Batman: Arkham-serien
Middle-Earth: Shadows of Mordor skammer seg ikke over å ha lånt spillmekanikker og struktur fra andre kjente og suksessfulle serier. Mange har derfor omtalt spillet som en Assassin's Creed-klone, men egentlig passer det bedre å kalle det en Batman: Arkham-klone.

Hvis du på noe tidspunkt spilt noen av Arkham-spillene vet du nemlig nøyaktig hvordan du skal spille Shadow of Mordor. Kontrolloppsettet er på grensen til identisk, og det samme kan sies om kampsystemet. Her gjelder det å kombinere angrep og kontringer mens man ser combo-meteret stige høyt nok til å tillate spesialangrep, akkurat som man gjør i Batmans skikkelse. Det er Batman: Middle-earth, med tidsriktig bekledning.

Samtidig er ikke Middle-earth: Shadow of Mordor et dårlig spill. Hva inspirasjonskilder angår skal de godt gjøres å finne noe bedre enn Arkham-spillene, og i tillegg har Shadow of Mordor et kult Nemesis-system som blant annet sørger for at fiender du har møtt før husker (og frykter) fjeset ditt. Igjen, det handler om å kopiere samtidig som man gjøre noe nytt. De er der nøkkelen ligger. Det er slik man blir en god hermegås og ikke bare en copycat.

Det var vår liste. Hvilke hermegåser (eller er det hermegjess?) fra spillbransjen kan du komme på?



Loading next content