Norsk
Gamereactor
artikler

Suksess mot alle odds!

Vi tar en titt på spillene som klarte å snu tøff motgang til suksess. Spillene som imponerte oss selv om utviklingsprosessen slett ikke gikk på skinner...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Å utvikler et storspill koster i dag flere hundre millioner kroner. Noen ganger havner dessuten utgivere og utviklerne i konflikt med hverandre i løpet av den ofte flere år lange utviklingstiden, fordi partene har ulike prioriteringer. Beklageligvis ender dette noen ganger opp i spill som ikke tilfredsstiller sitt eget potensial, hvis spillet i det hele tatt ser dagens lys.

Andre titler klarer derimot kunststykket å overleve slike ugjestmilde forhold, uten at det går utover kvaliteten til det ferdige produktet. I dokumentarfilmen Indie Game: The Movie ble vi eksempelvis vitne til produsent Phil Fish' kamp for å utgi indie-sensasjonen Fez på tross av alle odds. Fish måtte stri med dårlig økonomi, krangling med tidligere samarbeidspartnere og tøffe familieforhold, og det skulle ta seks år før utviklingen av Fez nådde sin velfortjente avslutning. Spillet ble hyllet av både kritikere og spillere flest, og suksessen var et faktum. Fez tilhører altså unntakene. Det tilhører spillene som taklet stor motgang og beholdt æren. Her er fem andre tilsvarende unntak:

Suksess mot alle odds!

1. Metro: Last Light
Tidligere THQ-sjef Jason Rubin var ikke nådig da han beskrev arbeidsforholdene til utviklerne hos 4A Games, skaperne av Metro: Last Light. Ved siden av et budsjett som rommet mindre enn hva konkurrentene bruker på cutscenes måtte utviklerne takle arbeidslokaler uten oppvarming og regelmessige strømbrudd. THQ hadde nok problemer med den uunngåelige konkursen, og overlot utviklerne til seg selv. Likevel ble Metro: Last Light en god og verdig oppfølger.

Dette er en annonse:
Suksess mot alle odds!

2. Journey
Playstation 3-spillet Journey har blitt hyllet som en av de mest unike og oppslukende spillopplevelsene noensinne. Likevel var ikke arbeidsprosessen en magisk reise for utviklerne hos Thatgamecompany. Snarere tvert imot gikk selskapet nesten konkurs mens du jobbet med spillet, på tross av god støtte og oppmuntring fra Sony. I etterkant har de tjent inn tapene, men bare så vidt. Får å unngå at det samme skjer igjen skal selskapet satse bredere fremover, og lansere spill til flere plattformer. I første omgang skal Journey, Flow og Flower slippes til PS4.

Suksess mot alle odds!

3. Sleeping Dogs
Activision ville så gjerne ha sin egen Grand Theft Auto-utfordrer, men de innså fort at True Crime: Hong Kong så bedrøvelig ut. De bestemte seg derfor for å gi utviklerne et halvt år ekstra utviklingstid, men da de seks månedene var over sa de stopp. De stoppet utbetalingene, tok tilbake varemerket og gjorde spillet klart for nedleggelse. Heldigvis bestemt Square Enix seg for å plukke opp de løse trådene, og etter ytterligere to år med utvikling ble spillet sluppet under navnet Sleeping Dogs. Og vi likte det veldig godt!

Dette er en annonse:
Suksess mot alle odds!

4. L.A. Noire
L.A. Noire startet som et Playstation 3-eksklusivt detektivspill, men Sony var ikke villig til å investere nok penger i prosjektet. Rockstar overtok utgiverrollen, men fremgangen fortsatt likevel i samme trege spor som tidligere. Spillet ble utsatt gang på gang, samtidig som nærmest slavelignende arbeidsforhold kom frem i lyset. Hvem som er skyld i alle problemene vites ikke, men Rockstar og utvikler Team Bondi (som nå er oppløst) ville ikke ha noe med hverandre å gjøre lenger etter at L.A. Noire omsider var ute. Selve spillet var på sin side riktig så underholdende.

Suksess mot alle odds!

5. Red Dead Redemption
Rockstars Dan Houser overdrev ikke da han omtalte utviklingen av det superambisiøse cowboyspillet Red Dead Redemption som et mareritt. De hadde lagt listen ekstremt høyt og ville bestemt ha med en rekke forskjellige typer miljøer, samtidig som man skulle ha realistisk grafikk. Spillet ble derfor enormt resurskrevende, og teamet på 800 mann brukte over 650 millioner på å ferdigstille eventyret. Heldigvis ble det ferdige produktet et skikkelig mesterverk, som i grunnen fortjener en oppfølger!

Suksess mot alle odds!

Først publisert i Gamereactor-magasinet, nummer #106



Loading next content