Norsk
Gamereactor
artikler

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill

Det ikke lenger bare uforsiktige venner og nettroll vi må passe oss for. Av og til røper nemlig utgiverne selv i overkant mye om prosjektene deres...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

ADVARSEL: Artikkelen inneholder SPOILERE fra Assassin's Creed: Unity, Bioshock og Fallout 4!

Alle hater å bli utsatt for dem, spoilere. Å ufrivillig få vite detaljer om filmer, bøker, tv-serier og spill du gleder deg til, setter raskt en stor demper på underholdningsverdien når det endelig er din tur til å lese, se eller spille deg gjennom tittelen. Tidligere var det i all hovedsak uforsiktige venner og nettroll du måtte passe deg for, men den siste tiden har risikofaktorene økt kraftig. Nyhetssider som publiserer lekkasjer, litt for informative anmeldelser og publisering av Trophy/Achievement-lister er bare noen av de siste årenes nye risikofaktorer. Alle disse er spoilere man enkelt sikrer seg mot ved å kun besøke nettsider man stoler på, samtidig som man unngår nettforumer, men nylig ble undertegnede ekstra oppmerksom på en ny skummel trend. Jeg snakker om utgivere som faktisk spoiler sine egne spill.

IGJEN: Artikkelen inneholder SPOILERE fra Assassin's Creed: Unity, Bioshock og Fallout 4!

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill
Dette er en annonse:

Jeg kan se det for meg nå. Jeg har endelig fått installert Fallout 4, og er klar for å bevitne den fantastiske post-apokalyptiske settingen igjen. Men hva er det første jeg ser? Skinnende rene vegger, fargerike malerier og naboer som griller? Har Todd Howard og resten av Bethesda gjort helomvending og bare klistret Fallout-navnet på et spill som faktisk ikke handler om ettervirkningene av en atombombe? Jeg skaper min helt egen karakter, navngir sønnen min og lytter litt på radioen før jeg bestemmer meg for å dra på oppdagelsestur. Med det samme jeg er på vei ut døren hører jeg et nyhetsinnslag på radioen. Radioverten ber all som har reservert plass i seriens velkjente hvelv om å flykte dit så raskt som mulig. Ah, så det er bare prologen som finner sted før katastrofen inntraff, og jeg får være vitne til både hvordan ting var før, og hvordan de blir i ettertid? Genialt, Bethesda!

Uheldigvis kommer ikke denne opplevelsen til å bli like fantastisk som den kunne blitt. Dette kan jeg takke spillets annonseringstrailer og E3-presentasjon for. Noe av det første vi ser i traileren er en pen og ryddig stue, ikke et hus i ruiner. Det tar heller ikke mange minuttene før vi er vitne til både mennesker som flykter og en atombombe som sprenges. Alt sammen i det som soleklart er gameplay-klipp, og sjansen er derfor meget stor for at det ikke bare er snakk om sekvenser som er laget eksklusivt for traileren. Dette ble også bekreftet av Todd Howard på Bethesdas E3-konferanse, hvor han offentliggjorde at spillet starter før apokalypsen. De har altså allerede røpet det som kunne blitt en flott overraskelse, og det i annonseringstraileren!

Mine forventninger hadde ikke blitt lavere om de i alle fall hadde utelatt alle de pre-apokalyptiske scenene etter at hunden har forlatt huset. Slik ville jeg trodd at tilbakeblikkene kun var ment for å vise kontrastene mellom hvordan ting var og hvordan jeg ville se dem i spillet. I stedet har Bethesda røpet detaljer jeg hadde blitt henrykt for å oppleve for første gang 10. november.

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill
Dette er en annonse:

At spillselskapene selv har begynt å gjøre dette er ekstra irriterende. Etter å ha spilt videospill i over 20 år, hvor over ti av dem har vært med tilgang til internett, vet jeg selvsagt at man bør holde seg unna snakkesalige venner og enkelte spillsider når et spill nærmer seg lansering. Avhengig av hvem som utvikler og utgir spillet går jeg i fullstendig media-blackout fire til åtte uker før lansering. Tidligere tenkte jeg at de fleste utgivere brukte tiden før dette til å overbevise meg til et kjøp ved å forklare nye spillmekanikker og liknende. Så når annonseringstraileren, en trailer jeg mener kun skal presentere oss for grunnleggende spillmekanikker og noen få spennende detaljer, røper unødvendig mye blir jeg veldig, veldig skuffet. Jeg tror ingen ville endret mening angående Fallout 4 om de hadde unnlatt å avsløre starten av spillet. Folk visste akkurat hva de ville ha av det etterlengtede spillet, og hadde de kun vist basebyggingen, våpenmodifiseringen og varierte områder hadde vi fortsatt vært forventningsfulle. Men den gang ei, og uheldigvis er ikke Bethesda alene om dette heller.

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill

To uker før Assassin's Creed: Unity-lanseringen slapp nemlig Ubisoft en trailer kalt Time Anomaly. De fleste nettsider som hadde traileren brukte til og med et bilde som røpet selve hovedinnholdet i traileren, nemlig at vi fikk mulighet til å oppleve Paris under den andre verdenskrig. Igjen handler det om en liten, og for noen ubetydelig, detalj. Jeg tror allikevel at de som ikke så denne traileren før de spilte Unity fant disse sekvensene mye mer underholdende. Hvordan de følte spenningen bygge seg opp idet de hoppet inn i de mystiske portalene i luften. Hva ville være på den andre siden? Ville Desmond Miles endelig være en del av historien igjen, eller var det snakk om nye plattformsekvenser sett i førstepersons perspektiv? Jeg fikk altså ikke oppleve denne mystikken, og tenkte bare "Ok, der er portalene som fører til andre verdenskrig-sekvensene. Får vel bare hoppe inn i det da..."

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill

Jeg forstår selvsagt at det er en grunn til at utgiverne publiserer disse trailerne. For oppfølgere er det ofte snakk om å vise nye og spennende funksjoner. For nye spill gjelder det å vise hva de faktisk dreier seg om. De skal selvsagt få lov til å gjøre dette, men de bør bli flinkere til å vurdere hvilke detaljer det er nødvendig å ha med. Ta Bioshock for eksempel. Noe av det jeg husker best fra spillet er "Would you kindly"-avsløringen. Hadde 2K Games og Irrational Games i det hele tatt hintet til denne sekvensen i trailerene sine, hadde dette øyeblikket nok gått raskt i glemmeboken for min del. Det samme med den enorme overraskelsen i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Her gikk til og med Kojima og kompani helt i motsatt retning ved å "feilinformere" oss med trailerne, noe som virkelig gjorde opplevelsen overraskende.

Om utgivere absolutt skal informere oss om detaljer de vet kan være såre for oss som ikke er glad i spoilere, kan de eventuelt følge Rocksteady og Warner Bros. sitt eksempel. Nærmest alle Batman Arkham-trailere inneholder godt gjemte detaljer som røper noe av historien eller nye spillmekanikker. Saken er bare at de som oftest er så godt gjemt at kun de som faktisk leter etter dem er klar over det. På denne måten får vi mulighet til å se trailerne som publiseres samtidig som vi gis muligheten til å finne de ekstra detaljene om vi trenger flere argumenter for å kjøpe spillet.

Skumle trender: Utgivere som spoiler egne spill

Så vær så snill, kjære utgivere, behersk hvilke detaljer dere deler i trailerne deres. Er det detaljer som neppe vil overtale tvilere til å kjøpe spillet, kan det kanskje holdes hemmelig. Dette kan til og med tas til det ekstreme under markedsføringen av stortitlene derea. Mange mener at spill i Grand Theft Auto-, The Elder Scrolls-, Fallout- og Battlefield-serien kun trenger en annonseringstrailer og ikke noe mer. Folk trenger bare en liten smakebit på hva som er nytt med spillseriene de kjenner, før de bestemmer seg. Derfor er det ingen vits i å pøse på med detaljer. Stol istedet på at jeg eventuelt finner den ekstra informasjonen selv, uten å få det presset inn med flere titalls teskjeer gjennom de utallige trailerne deres.

Hva mener du? Er jeg helt på bærtur, eller er dette faktisk en trend du helst vil ha slutt på?



Loading next content