Norsk
Gamereactor
artikler

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

Eirik har sett seg lei av folk som river seg i håret over Sonys Playstation Plus-ordning. Budskapet hans er enkelt: Slutt å klage, og se hva du faktisk får for pengene!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

La meg ramse opp noen. Trine 2, Darksiders, Resogun, Rogue Legacy og Valiant Hearts: The Great War. Alle er spill Playstation Plus-medlemmer har kunnet laste ned "gratis". Ola Nordmann, som har en relativt snever spillradar, fnyser av slike spill. Hver gang vi offentliggjør den kommende månedens Playstation Plus-spill, er det alltid noen som skriver: "Får jeg ikke det nyeste Call of Duty-spillet, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain eller Fallout 4 denne gangen heller?! For et dritopplegg! Hva er det jeg i det hele tatt betaler for?!" Ja, hva er det faktisk du betaler for?

2013: Året Sony fulgte Microsoft
Klokken er 05.00 den 11. juni 2013. Sonys Jack Tretton har akkurat gått av scenen til full jubel fra publikum i salen. Sony har annonsert at den kommende Playstation 4-konsollen vil la deg spille lånte spill, spille uten nettilgang og koste 100 dollar mindre enn Xbox One. Alt er bare gull og grønne skoger. Eller, vent nå litt. Hva var det nederste der? Har Sony akkurat sneket inn at vi, for første gang i PlayStations historie, må betale for å kunne spill over nett?

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

Det tok ikke lang tid før Sony måtte innrømme at dette var tilfellet. Microsoft hadde allerede krevd penger for å spille over nett i flere år, men dette stoppet ikke folk fra å nærmeste eksplodere av sinne og frustrasjon. Vi hadde fått en liten forvarsel om at Sony ønsket å følge i Microsofts fotspor i 2010 da "elitetjenesten" Playstation Plus ble lansert. Her fikk vi ekstra fordeler som mulighet til å lagre data i nettskyen, delta i eksklusive betaer, få gode rabatter og laste ned et utvalg spill gratis hver måned. I starten var det altså goder som i all hovedsak kun interesserte de mest "hardcore" spillerene. Nå skulle imidlertid betalingsordningen i tillegg bli "påtvunget" dem som ville spille over nett.

Dette er en annonse:

I ukjent farvann
Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg ble skuffet av nyheten, jeg også. Personlig hadde jeg tatt meg råd til å prøve Plus-tjeneste med jevne mellomrom, men var fortsatt ikke villig til å gå for et lengre medlemskap. Jeg var, og er, i all hovedsak mest interessert i enspillerdelen av spill, så den nye ordningen var ikke noe problem for meg. Jeg kunne bare stå over og fortsette som før, men så kom selve Playstation 4-lanseringen.

Konsollen var såvidt ute av butikken før jeg fikk en tekstmelding fra en kompis som ville spille Killzone: Shadow Fall med meg. No can do, svarte jeg, fordi jeg hadde ikke ordnet meg et PS Plus-medlemskap enda. - Hæ? Du som har hatt Playstation-konsoller siden 1995 er ikke villig til å gi litt tilbake til Sony? Kompisen min skjønte ikke noe av det. Du får jo med gratis spill og nettlagring, påpekte han. - Han der gærne karen du likner på (Colin Moriarty fra tidligere IGN, nå Kinda Funny Games) sier jo også at Resogun er det beste spillet til PlayStation 4. Kom igjen da! Valget var vel ikke akkurat fritt lengre, og med tanke på prisforskjellene mellom de ulike abonnementene valgte jeg å ta den fullt ut. Jeg inngikk et medlemskap for et helt år. Deretter tok det ikke langt tid før jeg innså at Playstation Plus faktisk var en god deal.

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

At jeg måtte betale for å spille over nett godtok jeg ganske raskt. Xbox-spillere hadde tross alt hatt det slik i flere år allerede, og det var tydeligvis i denne retningen alt gikk. Samtidig tenkte jeg at disse ekstra pengene trolig var en av grunnene til at Microsoft fikk nøytralisert det berømte nettangrepet i 2011 raskere enn Sony. Med de ekstra inntektene ville kanskje Sony også bli bedre på sikkerhetsopplegget, tenkte jeg. Sammen med de andre PS Plus-medlemmene ville jeg i så fall gjøre spillhverdagen tryggere. Det virket dessuten som om de fleste andre også hadde innfunnet seg premisset om å betale for onlinespilling, og diskusjonene kretset derfor rundt andre punkter.

Dette er en annonse:
Meninger: Playstation Plus er en god deal!

En Ferrari for 1 krone, takk
Vi ønsker alle å få så mye som mulig for så lite som mulig. Etter hvert som man blir eldre viser det seg dog at det ikke alltid er mulig å få det som man vil. Selvsagt drømmer jeg om å få spillene jeg gleder meg til gratis på lanseringsdagen, men dette er rett og slett ikke mulig. Hvorfor ikke? Sony har da milliarder av kroner å rutte med? Da kan de jo gi oss en skikkelig godbit med jevne mellomrom, eller hva? Vel, dette ville ikke bare være dumt for Sony, men også oss.

Playstation-avdelingen er en del av Sony. Playstations utgifter er Sonys utgifter. Sony generelt har slitt de siste årene. Nærmest alle avdelingene deres, utenom nettopp Playstation-avdelingen, går det stadig dårligere med. Man kan faktisk påstå at det er Playstation som holder Sony flytende for tiden. Så hva ville skjedd om Playstation bestemte seg for å punktere livbøyen selskapet lener seg på, ved å gi bort potensielle store inntektskilder gratis? Hele sullamitten ville naturligvis gått under. No more Sony, no more Playstation. De av dere som har endel kunnskap om spillbransjen føler kanskje nå for å argumentet med at Playstation i så fall kunne skillt seg fra Sony, og blitt et eget selskap. Mange hevder dette vil skje dersom Sony går konk, men det er uansett ikke tilfellet enda, og dette ville igjen hatt sine følger.

For hvert salg kan vi generelt si at Playstation mottar 20 prosent av prisen på spillet. Så for å gjøre mattestykket enkelt kan vi bruke Bloodborne som eksempel. I løpet av de første 10 dagene etter lansering solgte spillet ca. 1 million eksemplarer. Om vi da sier at spillet kostet 500 kroner i snitt vil dette si at 500 millioner kroner måtte fordeles, hvor 100 millioner ville gått til PlayStation. Om Sony mot all formodning ville gitt bort spillet gjennom PS Plus, og tatt på seg dette tapet, må vi ikke glemme at butikkene, utvikleren og flere andre også ville tapt store summer på avgjørelsen. Det ville ført til et skikkelig opprør!

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

Samtidig ville det ikke bare hatt negative konsekvenser for de store selskapene. Ekstremt mange spillere ville også blitt skuffet dersom AAA-spill var hverdagskost med Playstation Plus. Igjen vil jeg påstå at Ola Nordmann har en ganske trang spillradar, så hva vi ville skjedd om spill som Call of Duty, Killzone og The Order 1886 kom til PlayStation Plus? De aller fleste ville allerede ha disse spillene, og dermed ikke hatt noen nytte av få dem på nytt. Da ville sytpavene i stedet begynt å klage på at de allerede hadde alle spillene.

Dette er uten tvil en av grunnen til at Sony og Playstation velger akkurat de spillene de gjør. De introduserer oss for spill vi kanskje ikke har på radaren vår. Dermed havner valget ofte på det som generelt kalles indie-spill, altså uavhengige spill (ofte av begrenset størrelse) som ikke har noen utgiver knyttet til seg. Indie-begrepet ble ofte betraktet for å være negativt i starten, men dette har bedret seg betraktelig de siste årene. Spill som Shovel Knight, Rogue Legacy, The Banner Saga, Fez og Journey havnet på manges Årets spill-lister årene de kom. Ett eller flere av disse spillene er ukjente for mange, og i alle fall ikke det første de tenker på når de skal kjøpe spill. Da er det kanskje ikke så dumt av Sony å la oss laste ned mange av dem gratis?

På den måten får vi mulighet til å spille perler vi ellers ville gått glipp av, samtidig som lovende utviklere får navnet sitt på kartet. Når de først har fått navnet sitt på kartet er sjansen også stor for at de lager et nytt og unikt spill. I et samfunn hvor stadig flere av de kjente utviklerene satser på velkjente oppskrifter som snegler industrien fremover, er det godt å ha disse små som tør å gå over disse grensene for å se om vi er klare for nye opplevelser (eller å gjenoppleve gamle minner som trenden nå har blitt for både for AAA-utviklerene og indie-studioene)

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

Gir heller en smakebit på AAA
Sony vet godt hvilke spill som trenger en ekstra dytt, og bruker ofte denne kunnskapen til gi oss det vi kan kalle smakebiter på enten kommende eller utgitte storspill. Sony la ned mye penger i Infamous: Second Son, og spillet måtte derfor selge enormt godt for å blidgjøre investorene. Enkelte hevder at spillet ikke nådde opp til disse målene, så hva gjorde Sony da? De inkluderte tilleggspakken Infamous: First Light i Playstation Plus. Slik håpet de å få en vinn/vinn-situasjon hvor vi ble fornøyde med å få en mindre versjon av et AAA-spill, samtidig som flere likte First Light så godt at de kjøpte Second Son.

Den samme taktikken brukes ofte før andre annonseringer eller lanseringer. I juni, tre måneder før Metal Gear Solid V: The Phantom Pain lanseres, minnet de folk på storlanseringen ved å inkludere Metal Gear Solid V: Ground Zeroes i Playstation Plus. Bare noen måneder før Dishonored: Definitive Edition ble annonsert var dessuten det originale spillet også en del av samlingen. En tilfeldighet? Tror ikke det.

Meninger: Playstation Plus er en god deal!

Og ikke nok med det
Det virker som om disse "gratis"-spillene er det eneste folk tenker på når det gjelder Playstation Plus, men i tillegg får vi gode rabatter, eksklusive betatester, gratis bakgrunnstemaer, ekstra lagringsplass og mer. Når jeg bare må betale 395 kroner i året for alt dette, sier i alle fall jeg meg fornøyd. Du trenger ikke laste mange av spillene eller ta nytte av rabattene for å tjene inn disse kronene. Om du ikke gjør noe av dette, men kun spiller over nett, er det dessuten verd det da også. Til deg som spiller Destiny: Tror du det ville være gratis å spille hver måned om du ikke betalte for Playstation Plus hver måned? Til deg som ikke spiller Destiny: Merker du hvor mye bedre PSN har blitt etter lanseringen av PlayStation 4? Jeg tviler rett og slett på at du fortsatt er kjempeskuffet over hva du får for pengene dine, hvis du tenker deg om. Tenk på alt det andre dumme du bruker vesentlig mer penger på, så ser du nok at PlayStation Plus slett ikke er øverst på hatlisten. Og skulle PS Plus faktisk være det aller verste du bruker penger på, er det ikke verre enn å si opp medlemskapet.



Loading next content