Norsk
Gamereactor
artikler

Alt vi vet om Playstation 4 "Neo"

Den siste tiden har det gått rykter om en ny Playstation 4-modell med forbedret maskinvare. Vi har samlet alt vi (tror vi) vet om den sagnomsuste PS4 Neo...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det ser virkelig ut som Sony går med store planer om dagen. Selv om den originale utgaven ikke engang er tre år gammel, hevder nemlig mange kilder at selskapet jobber med en oppgradert versjon av den enormt populære Playstation 4-konsollen. Det er heller ikke snakk om en "slim"-versjon slik de har laget av tidligere konsoller, men en maskin som faktisk har bedre maskinvare under panseret.

Mer bestemt skal den nye utgaven, som angivelig har kodenavnet Neo, ha støtte for 4K-oppløsning. Det er uvisst og lite sannsynlig at dette vi gjelde for spill (da noe slikt vil kreve enormt kraftige komponenter), men det ligger i kortene at konsollen vil takle videoinnhold i 4K. Den forbedrede maskinvaren vil også kunne gi spillene en boost, uten at utviklerne må ofre 1080p-oppløsningen eller bildeoppdateringen slik de må i en del tilfeller i dag.

Så langt kommer de mest håndfaste og omfattende detaljene om PS4 Neo fra en lekkasje nettsiden Giant Bomb har dokumentert.

Ifølge rapporten skal Neo både ha en forbedret prosessor og et kraftig forbedret grafikkort innabords. Mer spesifikt skal klokkehastigheten til den åttekjernede Jaguar CPU-en ha blitt økt fra 1,6GHz til 2,1 GHz. Samtidig skal det eksisterende grafikkortet, et AMD GCN-kort med 18 "Compute Units" og en hastighet på 800MHz, ha blitt erstattet av en ny versjon med 36 "Compute Units" og en hastighet på 911MHz. Når det gjelder RAM skal mengden være lik (8GB), men båndbredden skal være 218 GB/s fremfor dagens 176 GB/s.

Dette er en annonse:

I mer begripelige tall anslår nettstedet Extremetech at dette vil si 31 prosent bedre ytelse for prosessoren og over dobbelt så høy ytelse for grafikkortet. Når det gjeller minnet anslår de en forbedring av båndbredden på omlag 24 prosent.

Alt vi vet om Playstation 4 "Neo"

Videre hevdes det at eksisterende PS4-eiere ikke skal bekymre seg for å bli forlatt i skyggen av den nye versjonen. Konsollene skal nemlig eksistere side om side, og alle nye spill skal også fungere med den originale utgaven. I praksis vil spillere med originalkonsollen kjøre spillene i en slags basic-modus, mens Neo-spilleren får glede av Neo-modus. Sistnevnte modus vil forbedre grafikk, oppløsning eller bildeoppdatering, basert på hvordan utviklerne har formet spillet sitt.

Bakgrunnen for strukturen er at Sony ikke ønsker å splitte brukerbasen ved å tilby spill eller funksjonalitet som kun fungerer på Neo-konsollene. Alle spillene vil kjøre på samme måte, og online vil man være knyttet til samme nettverk. Det er med andre ord fortrinnsvis grafikken og teknikken som skal bedres ved å bruke en Neo-konsoll, mens kjernen i spillene forblir uendret. Til og med lagringsfilene vil være de samme, slik at man kan hoppe mellom en vanlig og en Neo-konsoll dersom man ønsker. Det vil imidlertid ikke være rom for å være pålogget flere konsoller samtidig med samme konto.

Dette er en annonse:

Alle spill lansert fra og med oktober i år skal ha støtte for både den originale PS4-konsollen og Neo-utgaven, etter krav fra Sony. I tillegg oppfordrer de utviklere som slipper spill fra august-september til å patche inn Neo-støtte via oppdateringer. Dette er derimot ikke et krav, men vi antar at Sonys største egne titler, som Uncharted 4: A Thief's End vil få Neo-støtte i etterkant av lanseringen.

Oppgraderingen av maskinvaren kan fort få en vesentlig effekt også innenfor VR. Sony skal som kjent lansere virtual reality-headsettet Playstation VR til høsten, og selv om headsettet også vil fungere med en vanlig PS4 mistenker vi at den økte kraften til Neo vil forbedre opplevelsen. Oppløsning og bildeoppdatering spesielt er viktig for en god VR-opplevelse, og sammen med en Neo-konsoll vil mulighetene for å konkurrere med PC-rettede VR-headset som Oculus Rift og HTC Vive være bedre.

Alt vi vet om Playstation 4 "Neo"

De siste to elefantene i rommet er naturligvis prisen og lanseringsdatoen. Ettersom PS4 Neo ikke engang er offisielt bekreftet ennå, har vi ikke noe håndfast informasjon om dette heller, men ryktene hvisker om 399 dollar. Dette tilsvarer omtrent 3300 kroner, som er mindre enn hva den eksisterende PS4-konsollen selges for i Norge i dag, så det er grunnlag for å tro at den norske prisen blir endel høyere. Samtidig spekulerer mange i om prisen vil bli kuttet for den vanlige konsollen når Neo ankommer. Ikke desto mindre, dersom ryktene og rapportene om Neo-utgaven stemmer, vil avgjørelsen om hvorvidt du skal oppgradere bero på ditt behov for bedre grafikk og bildeoppdatering. Er det verdt pengene, eller klarer du deg med konsollen du allerede har?

Når det gjelder lanseringsdatoen snakker ryktemølla om "tidlig i 2017", men når sant skal sies synes vi i Gamereactor at en lansering før julehandelen starter høres mer sannsynlig ut.

Hold utkikk etter flere nyheter om PS4 Neo her på Gamereactor i tiden fremover. Vi forventer at konsollen kommer til å bli offisielt bekreftet og annonsert på eller i forkant av årets E3-messe i juni, og det går allerede rykter om en tilsvarende oppgradert utgave av Xbox One.



Loading next content