Norsk
Gamereactor
artikler

Vi tester brettspillet Star Wars Armada

Vi ser Star Wars-film på kino og TV, og spiller Star Wars-spill på konsollene våre, så hvorfor ikke prøve et Star Wars-brettspill?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I løpet av det siste året er det ett spill jeg har brukt mer tid og ressurser på enn noe annet. For alle tidligere år siden 2001 har denne æren tilhørt et Halo-spill, men 2016 skiller seg ut. I stedet er det miniatyrbrettspillet Star Wars Armada fra Fantasy Flights Games som har vært den store tidstyven.

Grunnpremisset er egentlig ganske enkelt. Til forskjell fra i de mange spillene der man aktivt skal gjøre ting selv, deler man her ut ordre fra broen til de enorme krigsskipene i Star Wars-universet. Det gir deg et nytt syn på Star Wars, ettersom du sitter med kommandoen og beordrer dine undersåtter ut i krigen.

Vi tester brettspillet Star Wars Armada

Dermed får vi endelig se utfallet av storslåtte dueller, som et oppgjør mellom Admiral Ackbars elegante, sigarformede Home One-skip og en Imperial Star Destroyer. Eller hva med en slik Star Destroyer mot en hel flåte av Corelliske Corvetter? Disse slagene gir Star Wars Armada en ganske unik karakter og plasserer spillet på sin helt egne plass i miniatyrkrigsuniverset. Jeg har nemlig vært borti flere slike miniatyrspill tidligere, som MechWarrior, Blood Bowl og Warhammer 40K, men Star Wars Armada skiller seg ut.

Dette er en annonse:

Noe som ofte er en "dealbreaker" for meg er at figurene i spill som dette normalt leveres umalte. De blir dermed grå og triste på tross av utrolig høy detaljrikdom. Dette problemet har ikke Star Wars Armada, ettersom figurene her leveres ferdige med fargene på plass. Resultatet er at man kan kaste seg ut stjernekrigen på stuebordet med én gang, uten å måtte dra frem penselen først. Aller best blir spillet på et brett med motiv fra verdensrommet. Ikke bare glir figurene bedre på et skikkelig brett, med galakser og stjernestøv i bakgrunnen blir også stemningen mer passende.

Vi tester brettspillet Star Wars ArmadaVi tester brettspillet Star Wars ArmadaVi tester brettspillet Star Wars Armada

Miniatyrspill har et dårlig rykte på seg for å skildre veldig kompliserte historier som tar en evighet å jobbe seg gjennom. Også her skiller Star Wars Armada seg ut, da dette er et lettere spill tross kategorien. Samtidig er ikke dybden ofret, selv om man ikke holder på like lenge. Å dele ut ordre ombord de enorme skipene er likevel en nokså tidkrevende affære, og dermed er dette et spill som mer enn noe annet handler om planlegging. La meg gi et eksempel.

En hel omgang med Star Wars Armada består av seks runder, og allerede før runde én har startet bør du ha noen tanker om hva du skal gjøre i runde tre. Hvis du plasserer ut en Star Destroyer må du ha en plan. Skipene er langsomme i å følge ordre og de reagerer på hendelser såpass sakte at du helst bør vite før matchen starter om du kommer til å trenge reparasjoner underveis. Kanskje du heller skal sende inn dine Tie Fighters, satse på ekstra krutt i våpnene eller forsøke deg på noen giftige manøvre?

Dette er en annonse:
Vi tester brettspillet Star Wars ArmadaVi tester brettspillet Star Wars Armada

Denne langsomheten er årsaken til at man ha en slags plan fra starten av. Det gjelder å lese sin motstander i et forsøk på å overliste ham. Hvis du ikke tenker taktisk risikerer du at Tie Fighterne du hadde planlagt å bruke i runde tre allerede er sprengt i stykker før de skal i aksjon. Hvis du derimot forutså motstanderens trekk, tok forhåndsregler og stod klar med de nødvendige reparasjonene blir utfallet et helt annet. Plutselig er det du som er sjefen på den taktiske slagmarken.

Selve kampene utføres for øvrig med terninger. De svarte brukes på nære mål og gjør groteske skader, men samtidig er man sårbar for motangrep når man er så nærme. De blå gjelder for kanonene med middels rekkevidde, og påvirker mest av alt elektronikk. Til slutt av vi de røde, som brukes for lasere med veldig lang rekkevidde. En målestang som avgjør hvor langt unna man kan skyte fra medfølger dessuten også.

Vi tester brettspillet Star Wars Armada

Så langt har jeg nesten bare snakket om Empire-skipene, men du kan selvsagt også spille på Rebell-siden. Deres skip har ikke like kraftige våpen, men de kompenserer for dette med mer finesse og flere smarte triks. Mange Armada-spillere vil nok kalle dette utsagnet en grov forenkling, men jeg vil likevel si at det er beskrivende. Empire-skipene kan ta ut fiender nokså lett hvis de først treffer, mens Rebell-skipene kan forflytte seg raskere.

Opplegget er uansett at man i en match har 400 poeng å bruke på å kjøpe seg en flåte. Dette skal rekke til hele styrken din, og for å gi et inntrykk av hva ting koster må du ut med 120 poeng for en Star Destroyer. Smeller du også til med Darth Vader som befal (36 poeng) har du med andre ord allerede brukt over en tredjedel av midlene.

Hvordan man ønsker å utstyre seg er selvsagt opp til den enkelte å velge, og med mindre man kjenner motstanderen i overkant godt vet man aldri hva man kommer til å møte på slagmarken. Derfor er ofte en variert flåte best, så slipper man eksempelvis at de tunge skipene dine bli overrumplet av massevis av små Tie Bombers eller noe lignende. Oppsettet gir dessuten rom for nesten uendelig mange kombinasjoner, så det er ingen grunn til å velge bare én type skip. Å spesialisere seg kan noen ganger fungere, men oftere ender slike planer i katastrofe. Å mestre så mange som mulig av skipene er en bedre strategi, og vil gjøre det lettere å sitte igjen med flest poeng etter runde nummer seks.

Vi tester brettspillet Star Wars Armada

Alle skip og skvadroner kommer i to utforminger som begge inngår. I skvadronenes tilfelle handler det om én vanlig enhet og én med en stjernepilot ombord, altså en navngitt pilot fra Sta Wars-universet. Det beste eksempelet er vel en Tie Advanced, der alternativet er å ha selveste Darth Vader bak spakene. Eller hvorfor ikke Boba Fett i hans Slave, som er en modifisert Firespray-31? Som du sikkert har gjettet koster stjernepilotene mer, men de kommer også med ekstra fordeler. Valget står altså mellom kvantitet og kvalitet.

En skvadron med Tie Fighters eller B-Wings består for øvrig av tre skip på en liten, rundt skive du kan rotere, der du som med en timer på kjøkkenet justerer hvor mye liv de har igjen etter hver kamp. Det er små detaljer som dette som løfter kvaliteten og gjør Star Wars Armada så helhetlig. En annen slik detalj er tilsvarende hjul som viser styrken til skjoldene de større skipene beskyttes av. Skjoldene kan ha ulik styrke på hver av de fire sidene, og akkurat som i Star Wars på film gjelder det å rette sidene med sterkest beskyttelse mot fienden.

Dette utgjør grunnstammen i spillet, sammen med ordningen om at større skiver krever flere runder før ordre trer i kraft. Små skip kan utføre oppgavene sine allerede i neste runde, mens de største skipene krever hele tre runder på å komme i posisjon. Det er et strukturert og lettfattelig opplegg som fungerer ypperlig, og balansen mellom de ulike skipene er strøken. Dette gjelder dessuten uavhengig av om du kjøper noen av tilleggene som har kommet i fire bølger så langt. Det er ikke slik at spillere som har kjøpt seg de nyeste skipene automatisk vil vinne, men de er jo bedre rustet til kamp hvis strategien er på plass.

Vi tester brettspillet Star Wars Armada

Alt i alt stiller jeg med altså riktig så positiv til Star Wars Armada. Matchene varer i tre-fire timer og kan kortes ned ytterligere ved å redusere antall poeng du handler for til 300 eller 200. Når de ikke er i bruk ser dessuten figurene flotte ut i bokhylla, og mange besøkende har faktisk ikke oppfattet at det er snakk om spillbrikker. Såpass detaljerte er disse figurene.

Ja, jeg liker virkelig Star Wars Armada, og jeg angrer overhode ikke på alle timene jeg har brukt på dette gjennom året. Spillet er ikke overdrevet vanskelig å lære seg, skipene ser utrolig bra ut og det viser Star Wars-universet fra en ny vinkel. Hvis du har sansen for brettspill eller Star Wars, eller begge deler, er dette vel verdt å sjekke ut.



Loading next content