Norsk
Vampyrfilmer

Vampyrfilmer

Etter å ha lest Marlboro Red's blogg om En vampyrs bekjennelser, følte jeg meg fristet til å si noen ord selv om vampyrer, og samtidig nevne flere filmer i sjangeren som kan være verdt en titt.

Jeg har alltid likt de vandøde, og da spesielt vampyrer og zombier, men jeg skal konsentrere meg om vampyrene nå.

Det er mange teorier om hvordan vampyrene oppsto. En teori sier det er engler som brøt med Gud, og dermed mistet sine gode evner, og ble straffet med evig liv, og en fordømt sjel. En annen teori er at de ble skapt av den katolske kirke for å bekjempe kirkens motstandere, og skremme folk til å gå i kirken. Sannheten er vel en kombinasjon av mytene rundt Grev Draguila som satte sine fienders hode på stake, og frykten som oppsto av pestbefengte lik som ble drevet opp av bakken på grunn av frost. Uansett -de er fascinerende skapninger.

Jeg vil starte med å si at jeg har lite til overs for moderne flåseri som Twilight, der vampyrene ser ut som en gjeng med androgyne pingler. Dette kan kanskje virke paradoksalt ettersom den beste vampyrfilmen i mine øyne er nettopp Interview with a vampire. En film der likbleke skrallinger doller seg opp og danser sammen. Skal ikke si noe om denne, da den blir behørlig diskutert i Marlboro red`s blogg.

De fleste kjenner nok til From Dusk till Dawn, Robert Rodriguez og Quentin Tarantinos mesterverk. Filmen som starter som et rolig actiondrama og ender i en syretripp. (Noe som visstnok også skal være ganske beskrivende for den kreative prosessen) Men hvor mange vet egentlig at den bare er den første filmen i en trillogi? Det finnes to filmer til, der kvaliteten ramler for hver produksjon :) Allikevel, liker du den første er det verdt en titt.

En annen kjent produsent er John Carpenter. Han prøvde seg på vampyrer i filmen Vampires fra 1998. Jeg syntes denne filmen også var artig. Har ikke sett den etter 200, så vet ikke om den holder mål enda. Hvis jeg ikke husker feil kom det flere filmer også i denne serien, men bare den første er minneverdig. Den handler uansett om vampyrjegere.

Men dette er to filmer som sikkert mange har sett. Jeg skal slenge på et par bonusfilmer som virkelig overrasket meg positivt, og som jeg skal se igjen, og igjen :)

Den første er en film med sjølvaste Lucy Liu. Rise fra 2007 er en film du absolutt bør se. Ikke bare er Lucy en flott dame, men hun er en god skuespiller også. I frykt for å ødelegge for noen vil jeg ikke si for mye, men jeg kan si såpass at hun er en nysgjerrig journalist ;)

Den andre filmen kom som lyn fra klar himmel på meg. Daybreakers har en imponerende rolleliste(til sjangeren å være), er nydelig gjennomført, og en en heeelt annen vri på vampyrhistoriene enn det vi er vant til. Absolutt en must-see, og for meg 9/10 i terningkast.

Det er selvfølgelig mange flere filmer som er verdt å se, men dette var et lite knippe av de beste.

Kanskje noen andre har en favoritt vampyrfilm de ønsker å trekke frem?

HQ