Norsk
Blog

Kongeriket Norges mange aldersgrenser

Her i Norge er aldersgrenser noe unge må forholde til under hele oppveksten.
Jeg tenker ikke da først og fremst på de anbefalte aldersgrenser på film og spill, selv om jeg er enig i at disse bør respekteres i med eller mindre grad, men på de stortings vedtatte aldersgrensene.

* 15 år. Du kan settes i FENGSEL !

*Man har som 16 åring ikke lenger lov å røyke.. men man har fortsatt lov å kjøre moped (en liten fryktelig treg "motorsykkel") ute i trafikken sammen med 18hjulere, hissige taxier og alt annet veiene har å by på. Man har ikke lov å ta en øl, stemme ved valg, men har lov å få barn (uten å måtte fylle ut så mye som et skjema i forkant.)

*Så blir man 18 år... Myndig. Har lov å kjøre bil og motorsykkel (men ikke de tyngste motorsyklene selvfølgelig), stemme ved valg, bruke snus og røyke samt drikke øl og vin. Men man må ennå vente to år på å få drikke, la oss si en cognac, til kaffen. Gud forby.

* 20 år.. TO hele år etter man får lov å bestemme hvem som skal bestemme hva man har lov til, kan man kjøre den tyngste motor sykkelen til baren å kjøpe den jævla cognacen.

Det diskuteres i disse dager om 16 åringer skal få stemmerett (tro det eller ei)

Mitt spørsmål er: Trenger vi alle disse aldersbegrensningene eller burde det settes en endelig myndighetsalder der man regnes som voksen og moden nok til å ta sine egne valg og beslutninger ? I så fall hva bør den være ? Grei ut og drøft.

HQ