Norsk
Blog
Kopiskandale på CeBIT

Kopiskandale på CeBIT

Skrevet av Bernt Erik den 9 mars 2008 klokken 12:13

Er vi copycats? Det er mitt store spørsmål. I østen blir stadig flere og flere populære produkter kopiert over en lav sko. Man finner produkter som ligner utrolig på de produktene vi kjenner i vesten. Klær, elektronikk, biler m.m. blir kopiert og solgt til en langt billigere penge enn sine konkurrerende produkter. Jeg vet om flere av mine venner som har kjøpt produkter i utlandet som de trodde var ekte vare, men som har vist seg å være en tro kopi med navn og alt.

Jeg har flere ganger tenkt på noen av disse produktene ville finne veien til store messer og dette svaret fikk jeg på årets store CeBIT-messe i Tyskland.

Rundt 183 politifolk, tollere og advokater inntok på onsdag messegulvet og tok en masse elektronikk-produkter med seg ut derfra. Blant de konfiskerte produktene finner vi mobiltelefoner, GPS'er, digitale fotorammer og flatskjermer.

Årsaken til hele ransakingen skyldes en masse klager om patentbrudd og dreier seg primært om produkter som benytter MP3, MP4 og DVB-standardene, samt CD og DVD-produkter som brukes til kopiering.

20 mennesker ble dessuten tilbakeholdt og bedt om å betale et beløp på 1.000 euro hver. Alle på nær én var samarbeidsvillige og han endte derfor med å måtte bli med til politistasjonen. Av de 51 firmaene som fikk beslaglagt varer, var 24 fra Kina, 3 fra Hong Kong, 12 fra Taiwan, 9 fra Tyskland og et enkelt fra Korea, Holland og Korea.

Man kan spørre seg selv om det ikke er temmelig dumt å ta med produkter som tydeligvis er kopiert eller bryter diverse patenter til en stor elektronikkmesse her i Europa, men artig nok er det ikke noe usedvanlig syn. På fjorårets IFA-messe i Berlin var det en hel avdeling kun beregnet for alle disse produktene og hvorfor ikke? Den slags er jo helt vanlig i Østen.

Er vi for lettlurte og produsentene av kopier for smarte. Hvorfor lar vi oss lure? Er det på grunn av at prisen tiltaler eller er det andre verdier som spiller en rolle?

Takk igjen til Mikael Hansen!

HQ