Norsk
Blog
Hva tror du voksne mener om spilling?

Hva tror du voksne mener om spilling?

Skrevet av Bernt Erik den 24 januar 2009 klokken 04:00

Sist onsdag fikk jeg min første artikkel inn i vår lokalavis og der tok jeg for meg "Voksnes forhold til spill". Det er i grunnen interessant å høre hva voksne mener om spilling og om de selv har spilt noe. Artikkelen min fikk hele to sider i avisen og nå vil du kunne lese den jeg skrev her i bloggen min. Jeg intervjuet tre "viktige" personer her på Snåsa og jeg skal ærlig innrømme at de imponerte meg med sine svar på mine spørsmål. Neste gang skal jeg intervjue kjente personligheter om spill og deres forhold til det vi gamere kanskje setter mest pris på.

Her er artikkelen i sin helhet;

Voksnes forhold til spill!

Spill er noe som opptar stadig flere og flere i dagens samfunn og er i dag en av de største hobbyene i verden. Man skal ikke gå mange år tilbake før spilling var noe en nerd drev med. Hva var egentlig kjennetegnet på en nerd? Jo, han eller hun var som oftest "bosatt" i en mørk kjeller, hadde store tykke briller og var sjelden å se sammen med venner og familie. I dag ler vi litt av disse beskrivelsene, for dette stemmer på langt nær. Spilling i en eller annen form er noe nesten alle gjør. Om du driver med sport, er lege, politi eller noe annet viktig i samfunnet vårt. Jeg vet om både besteforeldre, mammaer, pappaer, barn og ungdom som spiller om det er på mobilen, Pc-en, konsollen eller på håndholdte spillkonsoller. I nesten hvert eneste hjem finner du en spillkonsoll eller en PC som det spilles på. Visste du at spillindustrien faktisk er større enn både film og musikk? Det omsettes for mange milliarder kroner i året. Da skjønner du sikkert også at det ligger utrolig mange penger både for de som produserer spill/utstyr og for de som selger dette. Hva er det som gjør spillindustrien så stor? Først og fremst kommer det av utviklingen av spill og utstyr. Forandringer skjer hele tiden og stadig nye og sterkere spillprodukter sendes ut på markedet. Spillene blir mer og mer realistiske noe som gjør at produsentene må følge etter med kraftigere maskiner.

Hva er så de voksnes syn på spilling? Den eldre generasjonen - det vil si fra 50 år og oppover er generelt negativ til spillingen. Dette kommer nok av at denne generasjonen ikke vokste opp med spill og spillmaskiner og mener at dette er bare tull, nei ut i naturen er det som teller her. Fra alderen 30-50 år finner vi en del som i dag har barn eller barn som har spilt og er litt mer liberale ovenfor spilling. Fra 30 år og nedover finner vi nesten ikke en person som ikke har spilt i en eller annen form og det er denne generasjonen som i årene fremover vil være de som vil sørge for at spillindustrien vokser. Samtidig med denne generasjonen blir spillingen en del av livet både på godt og vondt. For dessverre finnes det noen som ikke klarer å løsrive seg fra spillingen og blir oppslukt i noe som da blir en negativ ting. Jeg er 36 år og har barn. Mine barn har fra de var små blitt introdusert for spilling, men da selvsagt under begrenset omfang. For selv om jeg har tilgang på alt av spill og maskiner, sørger jeg for at de ikke blir sittende på timesvis. Det er viktig at de også omgås venner/familie, er med på aktiviteter og er ute sammen med venner. Spillingen i mine øyne er positiv så lenge den lærer, underholder og begrenses til et omfang som gjør at de kan være med på alt det som kreves for et barn. Når de blir eldre, blir det opp til dem selv å bestemme hva deres barn igjen skal få lov til og ikke.

De som snakker varmt om spillingen nevner mange positive ting. Det sies at man lærer, man får bedre reaksjonsevne, fantasi, koordinasjon og man lærer seg å takle stressede situasjoner bedre enn dem som ikke spiller. De som ikke er så positive til spillingen sier at man fort mister kontrollen over det virkelige livet og sliter med å skille mellom fantasi og virkelighet. Konsentrasjonsevnen blir satt på prøve og man blir mindre sosial både ovenfor venner og familie. Alle disse tingene som er nevnt her er korrekt og i den sammenheng dro jeg ut på tur for å finne ut hva voksne mener om spilling. Jeg intervjuet tre viktige personligheter her på Snåsa som alle har et forhold til spilling både når det kommer til seg selv og deres familiemedlemmer og faktisk ble jeg imponert over svarene som beviser at de faktisk er positive til spilling, så fremt visse aspekter følges. Her er svarene;

Torstein Bruvold
Alder: 50 år
Arbeid: Rektor ved Snåsa Ungdomsskole

Bernt: Har du noen gang spilt og i så fall hva spilte du?
Torstein: Ja, jeg har spilt en god del og da har jeg spilt kabal, fotballspill, Flysimulator, kampflysimulator.

Bernt: Hva er din mening om spill?
Torstein: Det er ikke bra at ungdommen blir for hekta noe som skjer en gang i blant her på skolen. Begrensninger må til og ungdommen kan bli litt for spillfiksert. Det snakkes mye om spilling både i friminuttene og i klasseromstimene noe som medfører dårlig konsentrasjon til det som skal læres. Det er spesielt guttene som vi opplever dette med. Ellers liker jeg ikke blod og lemlesting.

Bernt: Nevn noen positive ting med å spille:
Torstein: Man får bedre kreativitet, fantasi, strategisk tenkning og problemløsning.

Bernt: Nevn noen negative ting med å spille:
Torstein: Ukonsentrert, hekta, tar med seg spillelementer inn i den virkelige verden. For lett å drepe i spill. Vanskelig med å skille virkelighet fra fiksjon.

Bernt: På hvilken måte tror du spillingen i fremtiden vil bli?
Torstein: Utviklingen blir mer og mer visuell og virkelig. Man vil finne aktiviteter fra den virkelige verden slik som simulatorspill.

Bernt: Spiller noen i familien din?
Torstein: Ja, uten tvil. Arild spilte mest managerspill. Ellers har vi spilt Prince of Persia samt The Sims og geografiske spill, fotballspill og simulatorer.

Bernt: Hvis du skulle ha spilt noe, hvilken sjanger ville du da ha spilt?
Torstein: Uten tvil simulatorspill og sport, noe jeg har gjort tidligere.

Bernt: Har du noen gode råd for de som spiller?
Torstein: Følg med klokken og ikke bli for hekta.

--

Petter Asle Mona
Alder: 47 år
Arbeid: Gründer og jobber Norsk Navigasjon.

Bernt: Har du noen gang spilt og i så fall hva spilte du?
Petter Asle: Jo da, det har blitt litt Donkey Kong på automat hvor begrensningene kom i "insert coin", Snake på mobilen - spilte det i tre minutter og for ikke å glemme Fasanjakt som er et artig jaktespill.

Bernt: Hva er din mening om spill?
Petter Asle: Jeg liker spill så fremt man kan lære noe av det samt at jeg liker spill med humor. Ellers missliker jeg spill som inneholder drap, lemlestelse og blod. Disse spillene blir for urealistisk i forhold til livet. Spill gir dårlig moraloppbygning og sørger for å bryte ned det man har lært. Man dreper i spill uten å tenke på konsekvensen i det å drepe noen.

Bernt: Nevn noen positive ting med å spille:
Petter Asle: Spill kan brukes til opplæring, man blir snartenkt, øker reaksjonsevnen og man blir flinkere til å legge strategier.

Bernt: Nevn noen negative ting med å spille:
Petter Asle: Manglende empati, opplært i vold og jeg har sett en smørbrødoppskrift i hvordan utføre voldtekt i spill, noe jeg selvsagt er sterkt i mot, men som beviser hvor kynisk spill kan være.

Bernt: På hvilken måte tror du spillingen i fremtiden vil bli?
Petter Asle: Man blir å spille mer enn i dag, spillene blir råere og mer kyniske. Dårligere spill grunnet at spillutviklere/spilldistributører vil selge mer. Det vil med andre ord si at det er markedet som styrer dette på en negativ måte. Vold og sex selger og det blir utnyttet til det ytterste.

Bernt: Spiller noen i familien din?
Petter Asle: Det spilles også i familien min og det går på bilspill, simulatorer og barnespill. Vi prøver å begrense på best mulig måte.

Bernt: Hvis du skulle ha spilt noe, hvilken sjanger ville du da ha spilt?
Petter Asle: Spill som er utfordrende, inneholder læring. Ta for eksempel et fjellklatringsspill med god grafikk og god simulatorstatus. Du lærer deg å klatre og med bakgrunn av dette kunne ha lært andre i det samme. Spillet gir deg lærdom i å ta de rette stegene, sette fast pluggene på rett måte og plassering m.m. Jeg kunne også ha tenkt meg spill med en kombinasjon med e-learning. Ta for eksempel GPSlearning som også er et spill som lærer deg det du trenger å vite om GPS.

Bernt: Har du noen gode råd for de som spiller?
Petter Asle: Begrens spillingen og sørg for å lære noe mens du spiller. Hold deg unna voldelige og brutale spill.

--

Vigdis Hjulstad Belbo
Alder: 53 år
Arbeid: Ordfører i Snåsa

Bernt: Har du noen gang spilt og i så fall hva spilte du?
Vigdis: Har spilt kabal og det er det eneste.

Bernt: Hva er din mening om spill?
Vigdis: Vanskelig å si i og med at jeg ikke har spilt så mye og at det finnes så mange forskjellige spill.

Bernt: Nevn noen positive ting med å spille:
Vigdis: Lærerikt og man lærer å samarbeide.

Bernt: Nevn noen negative ting med å spille:
Vigdis: Jeg er veldig skeptisk og liker ikke spill med vold samt hvor spillene simulerer holdninger til det å drepe noen. Spill kan ta overhånd fremfor andre positive aktiviteter. Spilling er for stillesittende og gir for lite frisk luft. For noen kanskje også lite søvn.

Bernt: På hvilken måte tror du spillingen i fremtiden vil bli?
Vigdis: Det kommer til å bli mye mer spilling mot hverandre over internett.

Bernt: Spiller noen i familien din?
Vigdis: Ja, barna spiller litt, men vet ikke hva som spilles...

Bernt: Hvis du skulle ha spilt noe, hvilken sjanger ville du da ha spilt?
Vigdis: Spille sammen med noen over internett og da selvsagt ikke i voldelige spill. Liker også spill som er bygd opp som en kriminalroman.

Bernt: Har du noen gode råd for de som spiller?
Vigdis: Ikke ta med spillet inn i det virkelige livet for spill er spill.

Som dere kan se, er svarene veldig like og alle tre er veldig i mot spill med vold og drap. Det er nok ikke bare de som har disse formeningene om spill og mesteparten av de voksne deler dette synet. For vår generasjon er vi nok mer liberale til vold i spill og godtar det til en viss grad. Selvsagt er det viktig å skille hva som er fiksjon og virkelighet og la spill være spill som Vigdis sa det. Selv om spillene inne mellom får negativ omtale på grunn av en eller annen har "klikket" og skutt ned noen uskyldige personer, så er det ikke ofte det skjer og hvis man teller dem som spiller i forhold til de lovbruddene som skjer på grunn av spillingen, blir det bare en liten promille. Det er nok like enkelt å bli påvirket av film som spill. Man skal ikke gå lengre enn til de forskjellige nyhetskanalene som sender vold i beste sendetid. Dette er bevis nok på at vold finnes overalt uten at man tenker så mye over det. Heldigvis legges det ikke kun vekt på vold og sex i spill, men det finnes veldig mange spill som oppfordrer til læring, samhold og som gir veldig god underholdning. Hvilke spill dette er, vil jeg komme tilbake til i en senere anledning.

Hva med deg - spiller du og hva synes du om at voksne selv spiller? Kjenne du noen voksne som spiller og hva liker de best?

HQ