Norsk
Blog
Snåsamannen - placebo eller ikke...?

Snåsamannen - placebo eller ikke...?

Skrevet av Bernt Erik den 30 januar 2009 klokken 09:48

Jeg blir rystet over hvordan media har blåst opp ting fra å være en liten fjær til å bli en stor kalkun. Ikke minst etter uttalelsene til spesielt Bjarne Håkon Hansen og andre kjente personligheter. Snåsamannen som han blir kalt i media har vært veldig ofte i media og dette har ført til mye virvar rundt omkring i landet samt her på Snåsa. Nesten alle har hørt om Snåsamannen eller Snåsakaill'n som vi kaller ham og etter boka ble lansert, har han figurert mye i media og mange tusen personer har valfartet til Snåsa i håp om å få hjelp til sine "uhelbredelige" problemer.

Nå synes jeg synd på hva Joralf har måttet gjennomgå den siste tiden og hvordan media har haselert med han. Tross alt har han en evne som er unik og ikke mange i Norge kan skryte av, eller i hele verden for den saks skyld. Mange tror på han mens andre ikke. De som ikke tror sier dette er kun placebo-effekten som gjør at mennesker føler seg friske etter å ha blitt håndpålagt av ham.

Jeg har ikke hatt noen plager og kan ikke skryte av å vært til Joralf, men min mor var der og fikk utrolig mye hjelp samt mange andre personer som jeg kjenner. Faktisk har babyer vært til Joralf og fått hjelp på grunn av plager de har hatt. Her på Snåsa har vi en profilert og kjent kommunelege som tror på Joralf sin behandling og det har skjedd flere ganger at legen har sendt nedover pasienter til Joralf og Joralf har sagt til pasienten at han ikke kan hjelpe og sendt de til legen.

Hva menes med placebo-effekt? Wikipedia sier dette om dette;

Placeboeffekt er et begrep som brukes om personlig eller kulturelt skapte forventninger som forårsaker eller medvirker til psykisk og fysisk forbedring i en tilstand. Placeboeffekt kan observeres uten at det er gitt et aktivt virkende middel eller som en konsekvens av «skinnbehandling». Begrepet har vært i bruk fra 1780-tallet.

Et placebo betegner ofte en «sukkerpille», «narrepille» eller en «skinnbehandling» som ikke har målbar medisinsk effekt, men som kun har til formål å studere placeboeffektens innflytelse - gjerne i forbindelse med forskning, f.eks på legemidler eller naturmidler.

I test gir en ofte placebo, som bør være en pille, kapsel, krem eller kur som visuelt, i smak, konsistens og/eller tekstur er identisk med det midlet som egentlig skal utprøves, dog uten de(t) aktive virkestoff. En gruppe får det middelet som skal testes, mens en kontrollgruppe får placebo for å registrere effektene i de to gruppene og forskjellene mellom dem. Normalt vil man kunne registrere grader av placeboeffekt i begge grupper, men ofte vil resultatene av det aktive midlet klart (signifikant) skille seg fra det man kan finne i placebogruppen.

Mange sier Joralf kun gir personer som hjelpes en form for placebo-effekt. Selvsagt, man vet jo hvordan psyken er og med en gang man hører at noen er kvalme, så føler man seg litt kvalm selv. Flere tester er blitt kjørt på personer som tror de har mottatt smertelindrende piller og følt seg mye bedre etter å ha tatt dem, som kun har fått falske piller. Kroppen lurer en til å tro at pillen hjalp. Det er nettopp dette mange "vitenskapsmenn" og mange andre har kommentert - Joralf forårsaker kun placebo.

Skal jeg være helt ærlig, så vet jeg Joralf har egenskaper som faktisk healer folk og har kunnet skrive en hel bibel med historier om folk som har blitt lindret for smerter og som de selv har fortalt. Faktisk har Joralf hjulpet små babyer og hvordan blir de påvirket av placebo-effekten? Kan noen forklare meg det? De vet jo ikke at de problemene de har skal være der eller ikke. I tillegg til dette er Joralf også synsk. Har har en rekke ganger funnet frem til ting og tang som folk har mistet bare ved å ta på dem, snakket med dem og dette er også noe som ikke mange kan.

At det finnes mye mellom himmel og jord som vi ikke forstår, eller som vi ikke skal forstå er jeg ikke i tvil om og fra mitt ståsted så vet jeg hva Joralf er god for. Han er hjertevarm og kan hjelpe folk som sliter og det har han gjort i en mannsalder uten å ta så mye som en krone for. Jeg har et åpent sinn og har bestandig hatt det. Jeg tror både på spøkelser og ufoer og at en person som Joralf har de egenskapene er jeg ikke i tvil om.

Snåsakaill'n har hjulpet mange titusener med personer, men nå begynner han å bli gammel ( 83 år) og skjønner godt at han vil bruke resten av tiden til familie og kone. Nå ønsker jeg at han får en fin tid fremover uten sjas og mas fra medier som tror eller tviler på han - la mannen få fri og heller takk dere til den hjelpen han allerede har gjort - for Joralf skal ha en stor takk og mange tusen roser for hjelpen han har gjort opp igjennom livet sitt...

Vil du vite mer om Snåsamannen, så finner du litt om han her på Wikipedia

Skrev teksten sendt i natt - skriver best da og nå håper jeg det kan bringe frem en aldri så liten diskusjon om hvor vidt dette er palcebo eller ikke. Hva mener dere andre? Kan en slik person som Joralf kanskje ha vært Jesus? Har mange spørsmål selv og som sagt jeg har et åpent sinn og tror på det meste - til og med skjebnen tror jeg på...

HQ