Norsk
Blog
Forbikjøring - en nødvendighet ...eller?

Forbikjøring - en nødvendighet ...eller?

Skrevet av Bernt Erik den 3 mai 2009 klokken 12:11

Du er på tur og ligger å lurker på fartsgrensen. Været er herlig og du koser deg godt mens Eye of the tiger runger ut av høytalerne i bilen. Perfekt! Så, langt der fremme ser du en bil komme nærmere og nærmere på den lange, rette strekningen. Du kan ikke tro det er mulig. På enden av strekningen er du kun femti meter unna bilen som tydeligvis kjører saktere enn deg. Foran deg venter en haug med svinger og masse bakketopper hvor forbikjøring er umulig. Du finner fort ut at bilen fremfor deg ligger å surrer 10km/t lavere enn fartsgrensen og du kjenner blodet begynner å koke. Er det mulig? Nå blir du liggende bak denne bilen i minst ti minutter uten å kunne kjøre forbi...

Du setter opp volumet på musikken og prøver å tenke på noe annet, men det hjelper ikke. Til slutt, ser du en liten og rett strekning fremfor deg. Du girer ned, trykker klampen i bånn og er på tur forbi bilen som fortsatt ligger i samme fart. Du er oppe på siden av bilen og ser at det er en gammel hattkaill som har sin vante søndagstur. Plutselig ser du en bil komme i mot deg som lyn fra klar himmel. Hjertet begynner å pumpe og du føler en merkelig følelse i magen. Du trykker gassen så langt inn du bare kan. Mannen i den bilen du er på vei forbi, sitter i sine egne tanker og gjør ikke noe for å hindre denne farlige situasjonen. Med en nødskrik får du kastet bilen din inn foran hattkaill'n og du føler som om hjertet er på tur ut av kroppen.

En situasjon som kunne ha fått fatale følger, ble heldigvis avverget. Dette er garantert noe mange har opplevd eller vil få oppleve i livet og som ikke er uungåelig. Spørsmålet mitt er om det faktisk var nødvendig å kjøre forbi bilen fremfor? Hvor mye sparer man egentlig på å kjøre forbi? Utregninger viser at man dessverre tar unødvendig sjanser bare for å komme frem et minutt før den man har kjørt forbi - er det verdt det?

Selv er jeg en ganske rolig sjåfør og det er mange år siden jeg kastet meg på hornet over en annen sjåførs merkelige kjøring. Jeg er som oftest rolig til sinns når jeg kjører og tenker at det er bedre å komme frem enn ikke å gjøre det. Føler det er viktig å beholde roen i trafikken og heller være forutseende ovenfor skumle situasjoner. Det er viktig å tenke på hva som kan dukke opp rundt neste sving eller hva som skjuler seg bak bakketoppen.

Hva med deg? Har du opplevd skumle situasjoner i trafikken forårsaket av andre sjåfører? Tenker du på når du er ute å kjører at det er lite å tjene på å kjøre bitte litt fortere? En liten tankevekker i alle fall for èn som opplevde en skummel forbikjøring fremfor meg på en tur i går. Det hele kunne ha gått ille og det var bare hundredeler som skilte fra en skikkelig tragisk ulykke hvor jeg holdt god avstand, men som opplevde det hele som om det var på nært hold...

HQ