Norsk
Blog
Velge barnespill - hjelp til selvhjelp!

Velge barnespill - hjelp til selvhjelp!

Skrevet av Bernt Erik den 15 mai 2009 klokken 15:02

Jeg har fått uttallige forespørsler fra foreldre og voksne personer som har barn her på Gamereactor om å legge opp en beskrivelse over barnespill som jeg og mine barn har spilt. Det finnes mange gode barnespill og kjennetegnet med disse barnespillene er at de nå begynner å bli veldig lærerike i forhold og som samtidig gir god underholdning.

En annen gledelig ting, mange av spillene kommer med norsk språk og her skal all skryt går til utviklerne og spilldistributørene som tar seg tid til å oversette spillene til språket vårt.

Nedenfor vil du kunne lese litt om de forskjellige spillene og håper det kan være til hjelp for deg som skal kjøpe spillene til dine barn. Med det vil jeg ønske deg en riktig god lesing!

Englekræsj - PC
Det er sjelden jeg lar meg imponere så mye av et norsk barnespill, men denne gangen har Ravn Studio virkelig slått på stortromma. Spillet jeg snakker om er selvsagt Englekræsj som i mine øyne er det beste norske barnespillet til dags dato.

Slått ut ble både Kaptein Sabeltann og grusomme Gabriels forbannelse samt Flåklypa Grand Prix. Hva gjør barnespillet Englekræsj så bra? Først og fremst er det nok de grafiske elementene og mulighetene i spillet som fikk meg til å kaste ut superlativene. Så har du historien hvor det hele toppes av et godt stemmeskuespill. Aktivitetene i spillet er mange og utfordrende. Her vil barn og unge finne mange timers god underholdning i ren plattformstil som vi finner i spill som Ratchet & Clank og Crash Bandicoot.

I Englekræsj skal du styre småenglene Frans og Fia i kampen mot sjørøvere, is monstre, spøkelser og en skokk med smådjevler. Finn alle instrumentene, fang falne stjerner, hjelp barna, Prinsesse Trampolina, Aurora Borealis og Karsten Knekt. Med ingredienser som dette skaper spillet mye variasjon og innholder alt hva et godt barnespill skal gjøre.

Jeg er imponert over at en norsk spillutvikler har klart dette mesterstykket og gir en fullfortjent toppkarakter. Som en bonus finner du i samme eske en aktivitetsbok. Den er fylt med historier, oppgaver og beskrivelser av de personene du møter i spillet. Hva mer kan vi foreldre ønske oss. Løp og kjøp og gi barnet et fargerikt og spennende eventyr!

Family Party - Wii
Hva er vel mer moro å samle familien til en skikkelig dyst fremfor Wii-en en fredagskveld i et spill som virkelig får frem konkurranseinstinktet. Nintendo Wii er en perfekt maskin til dette spillet og som underholder hele familien.

Hele 30 forskjellige spill finner du i Family Party og alt sammen styres ved hjelp av Wii-kontrollen (Wii-moten). Her kan både far, mor, datter og sønn dyste mot hverandre i et spill som har med alt fra balansering på tømmerstokker, klatring i tau, straffespark-konkurranse, bueskyting, hekkeløp, tømmerstokksaging samt en haug med andre aktiviteter som krever god koordinasjon, reflekser og forståelse. Opp av godstolen, begynn å veiv med armer, vift med kontrolleren og bli varm i trøya. Vinner du, kan du se deg selv på pallen mens andre hyller deg. Moro, jepp - i aller høyeste grad. Variasjonen er stor noe som gir deg og resten av familiemedlemmene en fin opplevelse.

Bakdelene med spillet er at det krever en Wii-kontroller for hver spiller og at plassen i rundt deg må være tilstrekkelig slik at du ikke deiser til personen ved siden. Dessverre var Wii-kontrolleren litt unøyaktig i noen av øvelsene, men alt i alt fungerte styringen godt.

Er familien på utkikk etter et spill hvor alle kan delta og konkurranseinstinktet er stort, ja så kjøper dere Family Party. Pass bare på at dere har tilstrekkelig med kontrollere slik at så mange som mulig kan delta. Lykke til fra en som har kjempet med både tap og vinst, latter og gråt samt blitt underholdt av et spill jeg kan anbefale alle som ønsker en litt annerledes konkurranse i heimen.

Min Dyreklinikk i Afrika - DS
Lærespill til DS blir bare mer og mer vanlig. I tillegg til god læring får du også god underholdning. Dette har utvikleren Deep Silver og Pan Vision skjønt. Her kommer et bra variert barnespill hvor du får i oppdrag å drive din egen dyreklinikk i Afrika. Lær deg å behandle alt i fra komiske surikater, jordsvin, leoparder, store elefanter, små søte løveunger eller livlige sebraføll. Klapp, mat og lek med dyrene og lær deg hvordan de skal behandles slik at de blir friske.

Bruk styluspennen til DS-en og opplev et godt spill som gir deg muligheten til å utvide virksomheten din, pynt opp i omgivelsene huset ditt og innhengningene. Øk kunnskapene dine om disse eksotiske dyrene i Afrika og som en bonus kan du vinne flotte priser. Lek dyrlege i et variert, lærerikt og underholdende spill på norsk.

Med detaljert grafikk, god spillbarhet samt lang holdbarhet vil barnet utvikle empati, omsorg, kreasjon og lære seg kunnskaper om dyrene i Afrika. Selv om spillet er på norsk med norske stemmer, kan det bli litt vanskelig for de aller yngste. Utenom det er dette et spill jeg vil anbefale alle og spesielt de som elsker dyr.

My Pet Shop - DS
Når jeg hører tittelen My Pet Shop, tenker jeg automatisk på spillene My Littlest Pet Shop som ble lansert like før jul i fjor til nettopp Nintendo DS. Oppbygningen på dette spillet og My Littlest Pet Shop-spillene er veldig likt og målet er at du skal pleie samt underholde små kjæledyr.

I My Pet Shop jobber du på et dyrepensjonat for hjemløse dyr. Dra ut på søken i skogen og finn dyr som hunder, katter, pandaer, pingviner, rever, bjørner, griser og fugler. Lokk til deg dyrene med forskjellige godbiter og bring dem tilbake til dyrepensjonatet. Gi disse hjemløse dyrene et foreløpig hjem og sørg for at de har det bra hos deg. Gjør du alt riktig og dyrene vil elske deg.

I den lille byen Green Town bor det snille mennesker som gjerne vil ha seg et kjæledyr og det er her du kommer inn som en reddende engel. I spillet finner du over 40 forskjellige dyr, masser av klær/utstyr og aktiviteter. Dette gjør at barnet blir underholdt i lang, lang tid.

Grafikken er enkel og animasjonene er fine og passer perfekt inn i et slikt spill. Dessverre er ikke spillet på norsk noe som gjør det vanskelig for mindre barn å skjønne så mye og at foreldrene må hjelpe til med en god del oversetting. Barn fra 10 år og oppover vil klare seg bra og trenger ikke like mye hjelp, men fortsatt er det ting som selv ikke 10-åringene skjønner like godt.

Utvikleren Square Enix som er mest kjent for sine gode rollespill, har klart seg fint i dette barnespillet. Masse søte dyr og aktiviteter sørger for at barnet kan kose seg i lang tid, i tillegg til at det får øvd seg på engelsk, styrket empatien og trener koordinasjonen. Hva mer kan vi voksne ønske oss for våre barn?

Phineas and Ferb - DS
Phineas og Ferb er veldig populære her i huset og selv undertegnede liker tegneserien som sendes på Disney Channel hver ettermiddag. Hva er så spesielt med denne serien? Jo, Phineas og Ferb finner på så mye rart samt at de har noen meget gode ideer som de gjennomfører og det til ti i stil. I tillegg har du nebbdyret Perry som ikke bare er et uskyldig nebbdyr, men som også er en agent som titt og ofte redder verden. Så må vi heller ikke glemme Candace som hele tiden prøver på å avsløre Phineas og Ferb sine krumspring ovenfor sin mor og far.

Nå har det første Phineas og Ferb-spillet blitt lansert og det er selvsagt Disney som står bak denne produksjonen. I ren plattformstil skal du her hoppe, klatre, slenge, lete og bygge i et spill som inneholder alt som trengs til at du blir hekta. Løs oppgaver, let etter deler og bygg både kjørebare doninger, berg og dalbane samt mye annet merkelig i fin ren Phineas og Ferb stil.

Oppgavene er veldig utfordrende og det gjelder å holde tungen rett i munnen når man gjennomfører dem. I sekken din samler du på alt du finner og du må passe på at ikke Candace flyr i flint. For det gjør hun og da er det bare å passe på og ikke bli tatt av henne. Gi Candace noe godt og humøret hennes holdes ved like. For de aller minste barna er spillet litt vanskelig i og med at det ikke er på norsk.

Ellers er spillet bra med fin grafikk som vi kjenner fra tegneserien, mye humor og masse utfordringer som sørger for og holder deg spillende i lang, lang tid. Det var en ting jeg savnet i spillet og det var musikken. Selv om noen av låtene var der, så var instrumentvalget ikke helt på topp og musikken hørtes litt merkelig ut. Hva med å legge inn musikken fra tegneserien i spillet? Det hadde fått oss enda mer i stemning. Alt i alt er dette et godt og variert barnespill som jeg anbefaler de som liker Phineas og Ferb.

Josefine og Bamseakutten (Skolehjelp) - PC
Det finnes ting jeg som pappa føler er viktig at barna lærer seg og det er enkel førstehjelp. Her på Snåsa er Røde Kors veldig flinke og bidrar til at barna lærer mye om temaet. I dette nye Josefine-spillet lærer du nettopp om enkel førstehjelp og målet er å få barn i barnehager og på barneskolen til å lære hvordan man blant annet ringer etter hjelp. Barnet lærer også om livreddende førstehjelp, hvordan håndtere ulykker og gjenkjenne farlige situasjoner. Dette er et godt supplement til undervisningen som evt. skolen gjennomfører.

Med tre vanskelighetsgrader får barna prøvd seg på diverse oppdrag. På Bamseakutten kommer det mange dyr som trenger din hjelp og hvor doktor Bjørn lærer deg alt om stabilt sideleie, hjertemassasje, kunstig åndedrett, grunnleggende hjerte- og lungeredning. Du får en liten opplæring om hva som finnes i førstehjelpsskrinet og hva man skal bruke om ulykken er et faktum. Du skal også på et sykehusbesøk og her lærer barnet hvordan man skal pleie pasienter. Finn ut hvilke pasienter som trenger gips, bandasje eller kanskje bare et lite plaster. For hver oppgave du gjennomfører får du diplom og dette er gulroten i spillet.

Hvem klarer å få flest diplomer? Lag din egen konkurranse i hjemmet, barnehagen eller på skolen. Grafikken, lyden og stemningen er perfekt og gjør at barnet føler at dette er noe det klarer. Nok et godt barnespill som gir både god læring og underholdning - det er to fluer i en smekk. Kjøp spillet og sørg for å gi barnet grunnleggende opplæring i førstehjelp og det på en artig måte.

Her er en liten smakebit på det som finnes og kan kjøpes. Med dette håper jeg dere som ønsket dette fikk en del hjelp til å velge de rette spillene. Med dette vil jeg ønske alle dere foreldre og voksne lykke til med innkjøpet av spill til deres unge håpefulle!

HQ