Norsk
Blog
Spill for barn er viktig!

Spill for barn er viktig!

Skrevet av Bernt Erik den 9 august 2009 klokken 11:53

Som dere for lengst har jeg og madammen fire barn. Helt i fra tidenes morgen har vi alle vært interessert i spill og jeg prøver på best mulig måte å la barna spille de spillene jeg har. For i mine øyne (som jeg har skrevet tusen ganger tidligere), så er spilling en viktig del av oppveksten så fremt det skjer i begrensede former.

Barna mine er henholdsvis 11, 8, 4 og 1 1/2 år og det er kun Malin som er minst som ikke har spilt noe, men til gjengjeld er hun glad i Youtube og ser gjerne er del klipp derfra.

I denne bloggen vil jeg skrive om noen av spillene som familien spiller og som vi har hatt mye moro med...

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs - DS
Er det noe barna liker veldig godt, så er det skikkelige plattformspill lik det vi finner i blant annet de gode gamle Super Mario-spillene. De elsker 2D plattformspill og familien har brukt en god del tid på slike spill. Dessverre er det ikke så alt for mange som produserer 2D-spill, men heldigvis finnes det noen. Artificial Mind And Move (A2M) kommer her med et spill i 2D kombinert med 3D brett og det fungerer overraskende godt. Spillet baseres på filmen og det kan man se på hvordan spillet er oppbygd. Den samme humoren, masse action og mye hopp og sprett er ingrediensene og som blir krydret opp av geniale og utfordrende løsninger i de forskjellige nivåene. Barna har flere ganger hjulpet hverandre og med gjennomført de forskjellige brettene. Gjennom Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs kan du bruke flere figurer og det med forskjellige unike evner. Med 15 nivåer finner du alt fra actionspekket med plattformhopping, siderullende oppdrag og oppgaveløsning og gjør at spillet er variert. Barna blir underholdt på timesvis og det trener opp koordinasjonen og øker reaksjonen.

Grafikken er helt grei og brettene varierte. Musikken og lydene fungerer godt. Styringen er også bra med bruk av både den trykkfølsomme skjermen pluss resten av knappene. Det er ikke for vanskelig og selv små barn vil kunne lære seg styringen etter litt spilling. Dessverre er spillet på engelsk og dette gjør at du som mamma eller pappa inne mellom må hjelpe til med oversetting. Det som undrer meg er at slike store spill som gjerne kommer i sammenheng med filmer ikke oversettes til norsk. Tror spillet ville ha solgt en god del mer da og vi foreldre hadde vært mer sikker på at barna ville ha forstått spillet bedre. Vi i familien har kost oss godt og barna som også har sett filmen, har en rekke ganger kommet med forklaringer på hvorfor spillet er bygd opp slik det er.

Ghostbusters - The Video Game - PS2
Her er nok et spill hele familien har hatt mye moro med og spesielt meg som har vokst opp med Ghostbusters og fått filmene nærmest inn med morsmelken. Barna kjenner kanskje ikke til de forskjellige karakterene så godt, men det har ikke hindret dem å like spillet av den grunn.

Å ta spøkelsene er noe av det barna likte best og selv Emil har hoppe opp og ned mens det ene spøkelset etter det andre har blitt fanget. Det barna likte best var grafikken og lyden samt at det var enkelt å spille. Jeg har også sittet litt med spillet og vi har alle hatt en finger med i spillet for å komme oss så langt som mulig. Et artig spill som gjør at barna trener spesielt koordinasjonen samt reaksjonen. Genialt og bra synes jeg som pappa.

Josefine: Magi i Eventyrland - DS
Jeg har lenge savnet Josefine-spillene på Nintendo DS og endelig har Krea Medie omsider fått opp øynene for denne meget hendige og populære konsollen som nå kommer med barnespill nummer to fra Josefine-universet. Første gangen var barna i ekstase da Josefine visste seg på DS og siden har de mast etter å få flere spill med Josefine i hovedrollen på den populære håndholdte konsollen.

Dette spillet har fått navn Magi i Eventyrland og det er nettopp til Eventyrland det nå bærer av sted til. Josefine må hjelpe småfolkene som har mistet magien sin og Gnomene klarer ikke å holde orden lenger, mens feene har mistet egenskapen å kunne fly. Til og med innbyggerne trenger hjelp av Josefine og det er du som spiller som må være den hjelpende hånd. Etter en liten historie kommer du inn til spillets kjerne og hvor du kan velge din vei videre. Ved å bruke stylusen trykker du deg på de forskjellige områdene på kartet og hvor du må utføre diverse spennende, artige og utfordrende oppdrag.

Oppdragene består av å hente syngende perler i elven, delta i et kjæledyr-veddeløp, hjelp Frøken Polly til å plante glitterblomster slik at hun kan fly igjen, hjelp det sultne trollet Tumle Rumle med å trylle frem delikate ting av stein som han kan spise, du må hjelpe spøkelser i det gamle fyrtårnet og du kan innrede Josefines hus med møbler du kjøper for gullmyntene du samler inn.

I spillet lærer du koordinasjon, tall og bokstaver mens du må tenke på hvordan oppdragene skal gjennomføres. Alt er perfekt balansert slik at det hele også blir en artig opplevelse for barnet. Med tre vanskelighetsgrader vil barnet kunne underholde seg i mange timer og ingenting er bedre enn det. Silje (11 år)syntes til og med at spillet var bra lagt opp, men på grunn av alderen syntes hun det var "litt" barnslig som hun sa det. Markus (8 år) likte spillet veldig godt og har faktisk gjennomført det. Emil (4 år) har også prøvd seg, men har trengt litt hjelp i noen av oppgavene. Et godt barnespill som inneholder mye vi voksne ønsker et spill skal gjøre.

Høye Fjell, Dype Daler - PC
Silje (11 år) er glad i hestespill og har brukt en god del tid på slike spill. Selv har jeg konstatert at det finnes veldig mange hestespill som er bra og gir barna både lærdom og god underholdning. Pan Vision er blant de største når det kommer til distribusjon og utvikling av barnespill og i sommer har de lansert en hestespillserie som har fått navnet Springdale. I "Dype Fjell, Dype Daler" får barnet oppleve hendelsesrike rideturer ut i skog og mark, man må svare på hestespørsmål, navigere med HippoTechen. Du kan om du ønsker det, bygge din egen sprangridningsbane samt utforske de flotte omgivelsene i spillet hvor du må ri ned bratte fjellstier. Spillet krever god koordinasjon og reaksjon samt at barna får en god del informasjon om hest.

Ikke alle hester er like enkle å få kontroll over og du må bruke list og lemp til å lære deg hestens bevegelser og få den til å adlyde deg. En fjellklatrer er meldt savnet og du får i oppgave å søke etter denne fjellklatreren og redde den uheldige. Tren hesten i rideteknikk og bli en mester på sprangridningsbanen.

Det som overrasket meg mest i spillet var uten tvil grafikken. Utrolig detaljert hvor blant annet animasjonene på hestene var meget godt lagd. Det er sjelden å se at barnespill har såpass til grafikk og tiden fremover vil vi nok se flere spill med like høy kvalitet. Selv om grafikken er god, så krever ikke spillet all verdens av maskin noe som er gunstig for de som ikke har oppgradert PC-en i det siste.

Man bruker piltastene og mellomromstasten til å styre i spillet og dette fungerer meget godt. Lydene er også naturtro som du kjenner igjen fra virkeligheten. Det er mye å gjøre og mens du rir oppdager du stadig flere ting som må gjennomføres for å komme deg videre.

Silje er imponert over måten spillet er utviklet og får her både god lærdom, underholdning og hun ble satt på spennende utfordringer. I og med at spillet er på norsk vil selv de aller minste skjønne en del selv om noen av oppgavene kan være litt vanskelige. En av kommentarene til Silje var - "gleder meg til skolen starter, da skal jeg skryte av spillet til mine venner".

Det er opp til mammaer og pappaer hvilke spill sine søte små skal få spille. Selv vet jeg det finnes mye å velge i mellom, det er bare å finne ut hva barnet interesserer seg for. Selv om det kanskje ikke er så altfor mye pedagogisk i spillene, så kan de være lærerike likevel - tenk det når du kjøper et spill til ditt barn.

Selv har jeg spilt bortimot 200 barnespill og vet hva jeg som voksen skal se etter når det gjelder barnespill. Viktig for meg er å se at barnet koser seg og at det også får litt utbytte av å spille...

HQ