Norsk
Blog
Tiåringer spiller 18-årsspill!

Tiåringer spiller 18-årsspill!

Skrevet av Bernt Erik den 31 mars 2011 klokken 10:33

Jeg svarte i går kveld på en lengre mail fra en dame som lurte litt på hvilke grenser hun skulle sette ovenfor barnet sitt når det kommer til voldelige 18-års spill. Hun var i tvil, for hjemme hos seg får ikke barnet lov til å spille slike spill, men hos vennene spilles f.eks. Call of Duty: Modern Warfare 2, Call of Duty: Black Ops, Battlefield-serien og barnet synes det er urettferdig når det ikke får lov til å spille dette hjemme.

Selv har jeg satt grenser for at mine barn ikke får lov til å spille slike spill før de nærmer seg alderen spillet er satt til. Det vil si at jeg er kanskje litt streng på dette området, men når du blant annet skal i en scene som i Call of Duty: Modern Warfare 2 skyte ned så mange uskyldige som mulig på en flyplass så blodet skvetter til alle kanter, så vil ikke jeg at mine barn skal oppelve dette i den alderen. For det er forskjell på å se en skummel film med masse blod og drap enn det å spille, for når du spiller så bruker du karakteren din til å utføre en handling og i dette tilfellet å drepe så mange som mulig.

Selvsagt er det opp til hver enkelt som mamma eller pappa om de vil la barna sine få spille slike spill og om mine barn blir med kompiser hjem og spiller, er det lite jeg kan gjøre, men jeg kan påvirke foreldrene til kompisene om å tenke litt på hvilke spill som spilles av barna.

Det skal ikke være enkelt dette her, men jeg får fort inntrykket av at foreldre faktisk ikke vet hvordan spillene er og hva barna sine spiller, mens det dessverre finnes noen som vet det, men som ikke bryr seg om hva barna spiller og det er sistnevnte jeg irriterer meg mest over. Selv om mange foreldre er redd ny teknologi og ikke vet noe om spillkonsoller, så skal det så lite til å se på coveret til spillet og se hva det dreier seg om. Det tar kun noen sekunder. Lær deg som foreldre å sette grenser for hva du tillater, for man vet ikke hvor mye påvirket barna blir av spill som dette.

Jeg har testet ut over 200 barnespill og vet ikke hvor mange spill for voksne jeg har spilt. I tillegg er jeg spillekspert for NTB og skriver en bok om spill som blant annet toucher inn på dette temaet! Det som har blitt skrevt av boken har allerede blitt veldig godt mottatt av forlaget og de vil gjerne ut med den i morgen, men jeg ser for meg en release litt senere i år. Jeg holder også foredrag for kommuner, barnehager, skoler, helsevesen m.m. om spill og hvordan spill bør utnyttes på best mulig måte spesielt i tidlig alder. Det jobbes også med å få meg på TV2 og God Morgen Norge for å snakke om spill og hva som finnes på markedet for blant annet barn og familier.

Hva mener du om barn i 10-11 års alderen som spiller blodige 18 års spill? Gjør foreldrene dårlig arbeid når det kommer til å passe på hva barna sine spiller eller er det rett og slett uvitenhet som er problemet?

HQ