Norsk
Blog
Dette skremmer meg!

Dette skremmer meg!

Skrevet av Bernt Erik den 12 mai 2011 klokken 11:40

I en tid hvor vi alle snakker om klimakriser og hvor mye vi mennesker forurenser, så snakkes det ingenting om andre farer som truer menneskeheten. Selvsagt er jeg fullstendig klar over at miljøet og klimaet vårt er noe vi må ta vare på, men i det store og det hele er det andre farer jeg mener er av en mye større trussel enn det vi kan forestille oss.

Som dere alle vet, så har vi en viktig faktor som gjør at vi kan leve her på vår moder jord og det er nemlig solen. Hadde solen ligget bitte litt lengre unna eller nærmere i astronomisk målestokk, så hadde det ikke vært det livet vi kjenner på kloden vår.

Så når alt kommer til alt, så er vi totalt avhengig av en sol som er stabil og som gir oss varme for at vi skal kunne leve et lykkelig liv her på kloden vår. Jorden, månen og solen har sine egne livssykluser og det igjen gjør at vi mennersker må rette oss etter disse syklusene. Enn om en av disse stabile syklusene f.eks. plutselig fikk en peak eller forandret seg? Hva vil da skje med oss som bor på vår skjøre jord? Dette spørsmålet er det mange som har stilt seg.

For ikke å rokke ned på klimakrisen, så tror jeg den blir bare barnematen i forhold til hva som virkelig kan skje om f.eks. solen bestemmer seg for å være vanskelig. For solen har også sine sykluser og da tenker jeg spesielt på solaktiviteter som solflekker. Jo mindre solflekker solen har, jo roligere er den med tanke på solutbrudd. Jo flere solflekker jo mer aktiv er den og inn i mellom slår den plutselig til med skikkelige kraftige solutbrudd/solstormer.

Før eller senere vil solen ha et slikt kraftig solutbrudd og hva vil da skje? I 2002 opplevde halvparten av Canada et slik solutbrudd som blant annet slo ut strømmen til millioner av mennesker. Hva om dette solutbruddet hadde vært mye kraftigere og slått ut strømnettet til hele jorden, hva da? For forskere mener at vi før eller siden vil oppleve dette og noen spår sågar at det kan skje allerede i 2012 eller 2013 i og med at solen har sine bestemte sykluser. I 1859 opplevde jorden et slikt kraftig solutbrudd og det var nordlys helt ned til tropene. Natten ble til dag og det lyste rødt og oransje hele himmelvelvingen. På den tiden var ikke folk avhengig av strøm for å "overleve" og en slik såkalt solstorm hadde så og si ingen virkning. Hva om dette hadde skjedd i dag? Det hadde fått katastrofale følger og hundretalls millioner mennesker ville ha dødd på grunn av dette.

Er det noe jeg er redd som blant annet lusker bak menneskeheten, så er det nettopp solens mange farer på lik linje som den er livsnødvendig for oss mennesker. For kommer en skikkelig solstorm og slår ut all strøm og elektronikk, ja så er vi sparket tilbake steinalderen igjen. Vil vi kunne overleve et slikt liv? Vil du ha overlevd et slikt liv? Selv vet jeg at jeg hadde slitt med tanke på hvor avhengig jeg er av elektronikken. Jeg tror vi ville ha fått lovløse tilstander selv her på Snåsa. Du tenker sikkert, hvorfor bekymre seg nå? Du har rett, hvorfor skal jeg bekymre meg nå. For hvem vet, det kan gå mange flere år før noe slikt skjer igjen og ikke sikkert at jeg og du får oppleve det.

En ting til, jeg liker ikke at solen er så stille som den er nå og at dette har vart så lenge i forhold til normalen. For hva kommer når solen virkelig våkner til live igjen etter å ha vært så lenge i dvale? Nei, jeg tørr ikke å tenke tanken. Håper inderlig at mine bekymringer er grunnløse og at jeg ikke trenger å være redd for at noe slikt skal skje.

Hva tror du? Er dette noe å være redd for? Hva kan vi gjøre for å forebygge slik at vi kan overleve om noe slikt skjer?

Søk 2013 Solar Maximum på google og du finner ut hvorfor jeg skriver denne bloggen!

HQ