Norsk
Blog
Sårbare?

Sårbare?

Skrevet av Bernt Erik den 11 juni 2011 klokken 17:25

Er vi for sårbare? Dette spørsmålet har jeg stilt meg mange ganger og spesielt etter episoden hvor Telenor mistet mobilnettverket sitt og hvor nødetatene slet med å komme igjennom til sine egne. Politiet blant annet hadde liten kontroll på voldsalarmene og de kom ikke i kontakt med vaktpatruljene som var ute. Lovens lange arm på sin side har jo sitt eget samband, men de er for redde til å bruke det på grunn av at det kan fanges opp av andre som ikke skal høre på det som blir sagt over sambandet.

Når et så stort selskap som Telenor får trøbbel og så mange er avhengige, så er det et aldri så lite varsellys som blinker. For enn om noen "uvedkommende" kanskje planlegger å gjøre noe forferdelig mot Norge og vet nå hvordan de skal gjøre det? Da har vi lite å stille opp om halve Norge ikke kommer i kontakt med hverandre på grunn av at nettet er blitt skadeliggjort. Det verste med hele saken pr. nå er at Telenor ikke er helt sikre på hva som slo ut nettet deres og det bekymrer meg for å si det mildt.

Derfor er jeg litt betenkt over at så nødvendig komminaksjonemiddel plutselig blir tatt ut og at nødetatene har gjort seg så avhengige av et kommersielt selskap som Telenor. Burde det ikke ha vært et annet kommunikasjonssystem for nødetatene som de kunne ha brukt og som var avstengt fra resten av omverden? Denne episoden som skjedde i går blir nesten det samme som om USA hadde stengt av alle sine GPS-satelitter hvor både båter, fly og andre fremkomstmidler er avhengige av. Det ville i verste fall ha ført til katastrofe for en hel verden på grunn av at man har gjort seg avhengig av disse satelittene.

Er vi for sårbare når det kommer til denne episoden med Telenor eller er det noe vi bare må regne med? Hva mener du? Burde nødetatene hatt et annet samband for å sikre at rikets sikkerhet ivaretas?

HQ