Norsk
Blog
Blir det mer ondskap på grunn av spill?

Blir det mer ondskap på grunn av spill?

Skrevet av Bernt Erik den 28 juli 2011 klokken 23:01

Dette har det vært diskutert mye i det siste og spesielt etter tragedien i Oslo og på Uyøya hvor det har kommet frem at Anders B. Breivik spilte mye av World of Warcraft og Call of Duty: Modern Warfare 2. Sistnevnte spill brukte han til å trene på skytingen. Har du hørt på makan. Man kan da ikke bruke spill for å trene på å ta livet av 68 personer. Det går ikke an! Trening med bruk av våpen får man i militæret hvor man blir trent opp til å ta livet av fienden samt å forsvare seg og ikke ver å spille spill.

At spillene skal ha skylden for at Breivik tok livet av så mange som han gjorde er bare bambus. Selvsagt, så har sarte sjeler kanskje ikke godt av voldelige spill som f.eks. Call of Duty: Modern Warfare 2, men jeg er bra sikker på at 99,9% av de som spiller slike spill (fra 15 år og oppover) ikke får noen varige men av det. Det jeg derimot er litt bekymret for er at barn fra 8 til 10 års alderen spiller voldelige spill som Call of Duty-serien og Battlefield-serien. Du vet ikke 100% prosent hvordan barn i denne alderen takler slike spill og hvordan langtidsvirkingen blir i årenes løp. Selv har jeg fire barn og hos meg er det strengt når det kommer til slike spill. Selv min sønn på over 10 år får ikke lov til å spille voldelige spill som Grand Theft Auto, Call of Duty eller Battlefield. Der går grensen selv om jeg er sikker på at min sønn ikke ville bli påvirket, så er det fortsatt en liten usikkerhet synes jeg med å spille slike spill i så ung alder.

Tidligere i dag ble jeg intervjuet av NRK angående at Breivik spilte World of Warcraft og Call of Duty: Modern Warfare 2 og her fikk jeg spørsmål om hva jeg synes til det. Om det vil få konsekvenser for utviklingen av slike spill og man virkelig blir så påvirket av spillene at man ta livet av så mange personer som Breivik gjorde? At Breivik selv sier at han brukte Call of Duty: Modern Warfare 2 til å trene seg opp til å skyte er bare tull. For du får ikke noe trening av å sitte fremfor PC-en eller konsollen og spille slike spill. Det er vidt forskjellige ting å skyte med et ekte våpen som å spille med mus, tastatur eller en gamepad. Så det går ikke an å komme mer ut på jordet enn det Breivik selv sier. At man kan sammeligne dagens skytespill med det som skjedde, ja det kan man og en fort sammenligning går til episoden i Call og Duty: Modern Warfare 2 hvor man som spiller skal gå i rundt på en flyplass og skyte så mange uskyldige som mulig (MW2 - Flyplasscenen). Dette er en grov scene som også har blitt snakket mye om i media.

Den 25. oktober lanseres Battlefield 3 og den 8. november lanseres Call of Duty: Modern Warfare 3 og på et spørsmål om jeg trodde at salget på disse spillene ville bli påvirket på grunn av hendelsene i Oslo, så svarte jeg at tragedien ikke ville påvirke salget. Spillene kommer til å selge som ild i tørt gress og på titusener bare her i Norge vil kjøpe spillene. Det vil si at spillene kommer til å slå rekorder med sitt salg her i Norge selv om sikkert mange likhetstrekk kan sammenlignes med tragedien i Oslo og på Utøya.

Selv følte jeg det var litt merkelig å spille Battlefield: Bad Company 2 etter den tragiske hendelsen, men for meg er spillingen som å rømme fra virkeligheten hvor jeg selv befinner meg i min egen lille verden. Tankene svirrer på noe annet enn det daglige og når jeg er ferdig med spillingen, så er tilbake til virkeligheten. Slik ser jeg på spilling og faktisk anbefaler jeg spilling som en form for terapi om man sliter i det daglige liv, nettopp på grunn av man kan rømme litt fra virkeligheten og komme i egne tanker når man spiller.

Tror du at Breivik ble påvirket av å spille World of Warcraft og Call of Duty: Modern Warfare 2 med tanke på masakren han utførte eller mener du også dette er bare tull? Har du hørt om episoder hvor det har blitt sagt at denne personen var påvirket av spill på grunn av sine ugjerninger? Hva mener du om spilling og påvirkning? Skal vi ta dette problemet på alvor eller er det media som hyper dette problemet opp fra en liten fjær til en stor høne? Mener du det er hån mot denne tragedien å lansere spill som MW3 og BF3?

Har også en liten diskusjon angående dette temaet HER! så har du noen kloke ord så gjerne kom med de og det er sunt å diskutere!

Skjermisen stammer fra MW2

HQ