Norsk
Blog
Din jævla noob... #&#"¤$!

Din jævla noob... #&#"¤$!

Skrevet av Bernt Erik den 27 august 2011 klokken 10:37

Denne frasen har jeg sett tusen ganger i kommentarfeltene når jeg har spilt online. Et av mine favorittspill er som du vet, Battlefield: Bad Company 2 (gleder seg som verst til BF3) og under mange av mine runder på forskjellige servere så skrives det slike ting med nick og det hele.

Det verste er at de som kanskje skriver dette ikke er stort gamlere enn ti år. Det er for meg ufattelig og noe jeg ikke hadde godtatt med mine barn. Har du fått servert dette når du har spilt online? Kanskje var det fra en spiller fra ti år og oppover som har skrevet det. Jeg har selv hørt om mange ti og eleve-åringer som spiller f.eks. Battlefield: Bad Company 2, Call of Duty: Black Ops, Grand Theft Auto. Jeg kan ikke fatte og begripe hvor foreldrene er i slike situasjoner.

Om ikke lenge skal jeg på en skole og holde foredrag om spill. Foredraget skal holdes i uke 36 på kveldstid. Det har faktisk blitt en liten isfront mellom foreldre (barna er mellom 10-12 år) hvor den ene parten lar barna spille Call of Duty, Grand Theft Auto og Battlefield, hvor den andre delen ikke lar barna sine spill disse voldelige spillene. Skjønner godt hvorfor dette kan skape splid i mellom foreldrene.

For meg er det viktig at barn på ti til tolv år ikke spiller slike voldelige spill. Ikke det at jeg tror barna (99.9%) takler å spille voldelige spill, men for at man ikke vet om langtidsvirkningen. Selvsagt vil ikke barn som spiller voldelige spill bli som Breivik, men som foreldre skal man være føre var.

Mange sier at det ikke er noen forskjell på å spille voldelige spill og det å se filmer av samme sjanger. Faktisk så er det forskjell. For når du spiller utfører du handlinger i tråd med spillets handling om det er å sette kniven i strupen på fienden eller skyte hardt og brutalt til blodet skvetter til alle kanter. Når man ser film, så sitter man passivt og ser. Inntrykkene blir lagret i hjernebarken, men ikke like ille som f.eks. når du spiller hvor du lever deg inn i rollen som Rambo, torturristen eller sjersjanten.

Neste gang du hører "Din jævla noob", så kan det hende at det faktisk er en tiåring som skriver det, for det er søren meg ikke umulig!

Hvordan stiller du deg til denne problemstillingen? Selv om du kanskje er ung og langt frem til du blir pappa/mamma (eller kanskje er det nå), ville du ha latt barnet ditt f.eks. spille dette -> Call of Duty: Modern Warfare 2 Airport Level?

Selv sier jeg blant nei og mener dette ikke skal være noe for et barn fra ti år og oppover, kanskje når barnet passerer femten år, men enda da er det litt på kanten synes jeg. Er det jeg som er for streng eller er det flere som deler denne oppfatningen?

HQ