Norsk
Blog
Spådom: Hvordan blir været i høst?

Spådom: Hvordan blir været i høst?

Skrevet av Bernt Erik den 30 august 2011 klokken 14:01

Det er mange som i den senere tiden har spurt meg om hvordan været blir utover høsten og når vi kan forvente oss snøen. Før jeg kommer med en slik spådom, så kan jeg si at jeg har ført værstatistikker siden 1987 og har fulgt med i det som skjer når det kommer til vær og vind. Selv synes jeg det er meget interessant hvordan været hele tiden forandrer seg og hvor fort ting kan snu fra å være kjempevær til å bli vått og kaotisk. Slik har i alle fall sommeren her i Norge vært. De som har sluppet delvis unna er nordtrøndere og nordlendinger. Her har sommer vært akeptabelt og bedre enn det folk i Sør-Norge har opplevd.

Sør-Norge har denne sommeren vært veldig variabel med en god del torden, kraftig regn med oversvømmelser, surt og kaldt i store perioder. Vindretninger fra sør til sørvest har dominert. Sommeren lenger nord har vært mye bedre og med en god del sol. Dessverre har ingen av landsdelene hatt en skikkelig stabil varmeperioder over lengre tid hvor ordet variabelt er det som heller kan beskrive årets sommer.

Når det gjelder høsten har den startet litt som sommeren med ustabil luft med regn, regnbyger og perioder med litt sol og varme. Om ikke mange dagene går vi inn i september og da tar høsten over for fullt hverdagen ute. Det vil si trærne blir stadig med fargefull med oransje, gult og rødt, det blir kaldere og mer fare for nattefrost samt man i slutten av måneden som oftest kan skimte den første snøen i fjellet. Normalen her jeg bor, er i alle fall at den første snøen i fjellet dukker opp mellom den 20. september og den 1. oktober. Når det gjelder den første snøen, så er gjennomsnittet at den dukker opp i midten av oktober.

Hvordan blir så været i høst og jeg skal ta for meg de to første månedene, september og oktober? For å starte med september, vil denne måneden faktisk starte ganske så fin med forholdsvis høye gjennomsnittstemperaturer og litt sol, men vi vil også få noen dager med kjøligere luft med regn og regnbyger. Stort sett flere dager med opphholdsvær enn dager med nedbør. Når vi passerer rundt den 15. september vil været snu og vi får føling med at høsten er på full fart innover oss. Da blir det kjørligere med mye vestavind og nedbør. Den første snøen i fjellet vil dukke opp rundt 28. september hvor det da blir en del vest og nordvestlige vinder. vi vil også i disse dager få bedring i været, men dette blir dessverre kortvarig.

Når vi kommer oss til oktober, så vil vi igjen får en bedring i været i starten, før det virkelig blir kjørligere fra ca. midten og da fra rundt den 15. oktober kan vi få den første snøen på besøk i lavlandet. Den vil forsvinne relativt fort og ikke komme tilbake før i midten av november, men da blir det mer snø enn barmark. Har også fått en del spørsmål om hvordan elgjakta blir og her blir det hummer og kanari. Enkelte flotte dager med høye temperaturer vil det bli, men jeg vil nok anbefale elgjegerne å ta på seg godt med klær i perioder. Fra i slutten av september kommer også noen frostnetter samt at disse vil fortsette i begynnelsen av oktober inntil været blir mer ustabilt i midten av oktober.

Vindretninger i løpet av spådommen;

September: 1. til ca. 15. -> Mer østlig enn vestlig. Fra 15. til ca. 30. -> mer vestlig enn østlig.

Oktober: 1. til ca. 10. -> med østlig enn vestlig. Fra ca. 10. til 31. oktober -> mer vestlig enn østlig.

Første snø i fjellet: Rundt 28. september.

Første snø på bakken: Rundt den 15. oktober.

Første skikkelig snømengde: Rundt 10. november.

Alle disse tallene er basert på gjennomsnittlige målinger jeg har ført siden 1987 og ut i fra disse har jeg dratt sammenhenger med hvordan været har vært tidligere denne sommeren, samt tegn på hvordan høsten blir.

Selvsagt finnes det ikke noen facit og jeg kan like gjerne bomme som bare rakkern, men det er likevel moro og se om mine målinger kan brukes til å spå været for lengre tid enn det man klarer via værmeldingen på TV-en. Som jeg alltid sier, været blir som det blir og ingenting vi kan gjøre med det!

Hvordan tror du september/oktober blir hos deg værmessig? Når kommer normalt den første snøen hos deg og gleder du deg til vinteren?

Nedenfor ser dere bilder fra den første snøen som dukket opp den 15. oktober i fjor.

HQ