Norsk
Blog
Hvor mye bør barn/unge spille?

Hvor mye bør barn/unge spille?

Skrevet av Bernt Erik den 13 mars 2012 klokken 22:09

Jeg får mange spørsmål om spill fra foreldre, venner og bekjente og det synes jeg er moro. Spesielt om jeg klarer å hjelpe de som lurer. I det siste har jeg fått en del spørsmål angående spilling for barn og unge fra bekymrede foreldre som synes deres barn og unge spiller for mye. Dette spørsmålet tror jeg det er mange foreldre som lurer på og via denne bloggen tenkte jeg å svare på det ut i fra mitt ståsted og mine erfaring ut i fra mine mange spillforedrag.

Det å spille er faktisk mer givende for barn og unge enn å sitte passivt og se på TV. Faktisk får man mye mer utbytte av å spille enn å se på TV. Dette kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men om man overdriver spillingen så blir ikke det bra heller.

Veldig viktig er å finne en balanse som passer best i familien og de gjøremålene som står på timeplanen. Her må foreldrene sette grenser for hvor mye barnet/den unge kan spille i løpet av døgnet. Det å finne denne balansen er ikke enkel og krever at dere blir enige i det som virker mest fornuftig. Foreldre skal også passe på å ikke være for diktatoriske, for om det skjer kan barnet/den unge føle seg mer opprørsk og skape enda større avvik enn det man ønsket fra utgangspunktet. Selv om dere er foreldre og bestemmer, så finn tider som barnet/den unge kan spille og la det heller få være med i bestemmelsene slik at de føler at de får være med på avgjørelsene.

Når jeg får dette spørsmålet om hvor mye et barn skal spille, så sier fra 2 til 4 timer pr. dag etter hvor mye annet som skjer i familien. For det viser seg nemlig at de som ikke spiller, heller blir sittende å glane TV og det er ikke noe bedre. Spilling skaper mer aktivitet i hjernen enn å se TV. Barnet/den unge skal også ha tid til å spise, gjøre lekser, være sammen med venner og familie samt sove. Derfor er det viktig å finne den beste løsningen for familien slik at spillingen ikke får overtaket. Når man spiller er det lett at timene flyr avgårde og barnet glemmer tiden. Da kan f.eks. foreldre skyte inn at nå er det på tide å gi seg og at barne kan finne tilbake til spillingen i morgen etter gjøremålene som da står på planen.

En annen ting, foreldre er altfor slappe til å vise interesse for spillingen til barnet/den unge. Selv om spill er gresk for veldig mange, så stå ved siden av barnet mens det spiller og se hva spillet går ut på. Spør litt om spillet slik at barnet får forståelse for at du er interessert. Dette vil igjen sørge for at du som voksen blir satt i bedre lys ovenfor spillingen og hvor barnet heller vil vise deg ting enn å skjule ting. Dette er veldig viktig for hele familien for jo mer åpenhet det er rundt spillingen, jo mer harmoni kommer også familien til gode.

Så konklusjonen min av spøsmålet om hvor mye barn/unge skal få spille, så sier jeg mellom 2 til 4 timer hver dag, men det er opptil hver enkelt familie å finne den balansen som passer best. Et annet problem i dag er at foreldre har det travelt og da blir dessverre barna/de unge ofte satt litt til seg selv og bestemme. Da blir det fort at spillingen kan ta for mye overhånd over at noen bryter inn. Så skap åpenhet, forståelse og finn tider som egner seg best for barnet/den unge å spille. Selv om dette høres enkelt ut, så er det ikke det.

Om dere har muligheten, vil jeg anbefale dere å komme på et av mine spillforedrag hvor jeg tar opp flere problemstillinger angående spill og underholdning og hvor det er mulig å finne løsninger som påvirker alle på en positiv måte. For som alle vet, "SPILL ER SUNT!" som også mitt spillforedrag heter.

Hvor lenge mener du det er sunt å spille pr. dag/uke og opplever du at dine foreldre setter grenser for hvor mye du skal spille? Er du mamma eller pappa, hva mener du er maks for antall timer spilling hver dag? Setter du grenser for dine barn når det kommer til spilling? Har du noen råd til foreldre hvor barna/de unge spiller mye?

Faktisk finnes det de som spiller over 149 timer pr. uke og det er ikke sunt! Begrensninger må til og for å finne den rette balansen for familien og de som spiller! Bildet er fra Digital Battle!

HQ