Norsk
Blog
Solen overrasker for øyeblikket!

Solen overrasker for øyeblikket!

Skrevet av Bernt Erik den 11 november 2012 klokken 13:18

For en som er veldig interessert i vær og vind, så er solen selvsagt en viktig faktor. Spesielt når den gir jorden varme og sørger for livet på kloden vår. I det siste har temperaturen på jorden økt på grunn av utslipp av klimagasser og om temperaturen stiger med noen grader, kan det få katastrofale følger for de som bor i utsatte steder spesielt med at isen ved polene og på Grønnland smelter. Det blir da mer vann i havene og vannstanden stiger, noe som får konsekvenser for de som bor nært havet. Forskerne er usikre på om været i seg selv blir noe villere og de lærde strides her. Selv tror jeg vi kan få litt villere vær og lengre tider med tørke mens regnet kan øse ned andre steder.

Som du sikkert vet så har solen vært inne i en meget aktiv fase med mase solutbrudd. Tidligere i år var forskerne veldig redde for at solen ville få kraftige utbrudd som i verste fall kunne slå ut strøm, elektrisiteten med mer på jorden. Nå har pipen fått en annen låt. For solen har blitt slapp. Veldig slapp. Solutbruddene og solflekkene har krympet i antall og størrelse og det ser ut som om denne aktiviteten er på tur ned. Solen har en syklus på ca. 11 år og i slutten av året og begynnelsen av det neste skulle egentlig vært toppen på denne syklusen, men det ser ut til å bli en veldig slapp avslutning.

Om det er slik at solen nå blir svakere, så vil det ved neste periode kanskje ikke bli noen solflekker i det hele tatt. Skjer det, vil vi kanskje være på tur inn i en liten istid (som jorden opplevde på slutten av 1800-tallet), for når solen er aktiv, sender den ut mer energi og som igjen gir mer varme. Når solen er lite aktiv, blir også energien lavere. Derfor vil de kommende tiåret bli ganske så spennende å følge med og om solen virkelig begynner å bli slapp i fisken. Spørsmålet er hvordan vil denne aktiviteten på solen påvirke klimaendringene?

Storm.no kan man lese om dette og som du sikkert skjønner synes jeg dette er interessant, spesielt med tanke på at jeg tror solen, månen og planetene påvirker jorden og klimaet mer enn det vi aner. Da tenker jeg på de tidligere istidene som har vårt på jorden. Hvordan har de oppstått? Hvordan er syklusen til jorden? Enda har ingen forskere det korrekte svaret på dette og man bare "tror". Så for forskerne blir det også veldig spennende å se solens syklus nå som solflekkaktiviteten har stilnet såpass mye som den har gjort.

Tror du vi er på tur inne i en ny istid eller vil det bare bli varmere og varmer på vår kjære jord?

HQ