Norsk
Blog
Hvor flinke er skolene til å bruke spill

Hvor flinke er skolene til å bruke spill

Skrevet av Bernt Erik den 4 mars 2013 klokken 14:58

Hvor flinke er skolene til å bruke spill i undervisningen?

Jeg holder foredraget "Spill er sunt" som er beregnet på foreldre, besteforeldre, lærere, politi og helsevesen. Jeg drar rundt på skolene rundt omkring i landet og med det treffer jeg utrolig mange flinke, engasjerte personer. Når man i tillegg får veldig gode kritikker for foredraget, er det ekstra moro å kunne fortsette jobben med å snakke om min store lidenskap, nemlig spill og hvordan den kan gjøres sunn for hele familien.

På disse foredragene har jeg også alltid med en lite gave til skolene. Her får rektorene med seg Josefine/Hugo-spill fra Skolehjelpserien. Disse spillene er spesiallagd for å kunne brukes i undervisningsøyemed på barneskolene. I spillene kan nemlig læreren holde øye med barnet og få en rapport om hvordan det gikk med oppgavene under spillet. Denne Skolehjelpserien dekker alt fra matematikk, norsk, engelsk, geografi, læren om miljøet, læren om verdensrommet pluss masse annet fornuftig.

Under foredragene prøver jeg å få skolene til å bruke slike hjelpemidler som spill, for jeg mener det er mye mer moro å lære med spill enn å sitte pal ved skolepulten hvor læreren står fremfor tavlen og snakker. Da er det bedre å ta læringen gjennom spillene som finnes som igjen gjør læringen blir mer interaktiv.

Dessverre er det slik at skolene i dag benytter seg for lite av disse gode lærerike og ikke minst pedagogiske spillene. Her kunne skolene ha vært mye flinkere til å utnytte de redskapene som finnes. Det er heldigvis skoler som faktisk også er aktive til å bruke spill i læringsøyemed. I fjor kom Assassin's Creed III ut for salg. Dette spillet tok handlingen fra den Amerikanske borgerkrigen og hvor man som spiller fikk oppleve mange av de kjente slagene. Flere skoler som jeg har hørt om, brukte faktisk spillet i læreøyemed og hvor elevene spilte spillet for å lære.

Det hender at jeg får spørsmål fra foreldre, lærere og helsevesen om spill som jeg anbefaler til forskjellige grupper barn som enten har vansker for å lære eller sliter på andre områder. Å gi råd om spill som passer inn til disse er noe jeg liker godt. For det finnes spill til alle i samfunnet og som kan brukes i forskjellige formål. Det er nettopp her det er så viktig å nettopp vite om spillene. Skolene har sammen med lærebøkene også egne nettsider med spill som er spesiallagd til lærebøkene og disse blir også brukt, dog litt for lite i forhold til potensiale som finnes der.

Jeg er veldig keen på at skolene skal bli enda flinkere til å bruke spill i læresammenheng, for det finnes utrolig mange gode spill, bare ta Josefine og Hugo-spillene. Meget gode lærerike og pedagogiske spill fra Krea Media.

Om du vil vite mer om blant annet Josefine og Hugo-spillene, så finnes mer info på nettsiden til Krea Medie.

Hva mener du, er skolene for dårlige til å bruke spill eller er du mer inn for vanlig læremåte fra tavlen? Har du opplevd at læreren har brukt spill som en del av læringen?

HQ