Norsk
Blog
Hva er galt med været?

Hva er galt med været?

Skrevet av Bernt Erik den 5 juli 2007 klokken 20:38

I hvert fall er det mange i Sør-Norge som spør seg om dette. Faktisk er det ikke noe galt med været og dette har hendt tidligere. Kanskje ikke så ofte men det har skjedd. Selvsagt er det vi som bor nord for Trondheim som egentlig skulle ha klagd, men i år er det søringene.

Som dere sikkert vet har jeg studert meteorologi i flere år og har selv ført værstatestikk siden 1987- Dette har medført at jeg igjennom mange år har fulgt med værsituasjonen både her i Norge og utlandet. Det er viktig å få et overblikk over hvordan klimaet er og hva som skjer dersom det blir påvirket.

At været har vært så elendig i Sør-Norge kommer av at lavtrykkene har tatt noe sørligere baner enn normalt, det vil si den veien som treffer oss i Midt og Nord-Norge. I år har lavtrykkene gått i baner fra sørspissen av Norge og til ca. sørspissen av Danmark. Med disse lavtrykkene har det ført med seg masse nedbør samt veldig ustabil luft med kraftige regnbyger og noe torden. Der jeg bor har vi nå hatt snart to måneder med pent vær avbrutt med et par dager regn.

Skal jeg være helt ærlig tror jeg at dere i sør får en bedre sommer etter at vi har passert midten av juli. Inntil da vil dere få litt av hvert. Faktisk vil det også bli litt mer ustabilt her omkring med noen regnbyger. Vi i Midt-Norge trenger det nå, for det har kommet veldig lite regn og ikke mange milene unna her har en stor skogbrann herjet og det ulmer godt. Slik at det ikke er mye som skal til før brannen blusser opp igjen. Over 200 mål er svidd bort. I tillegg er elvene så små at det nesten ikke renne vann i fra de og det er ikke godt når vi er blitt avhengige å fiske en lokal elv som går like ved der jeg bor.

Ellers kan jeg si at høsten i Sør-Norge blir bra, mens vi i Nord får litt av hvert. August blir bra her, men i slutten av august blir været mer ustabilt her, mens folk i sør fortsatt vil ha fint vær til midten av september.

Jeg håper nå dette slår til, men noen god spåmann er jeg ennå ikke, for har ikke mange nok år på stumpen til å kunne spå været helt. Hvordan vinteren blir vet jeg ikke, men må se hvordan været blir i høst. Ellers håper jeg derei sør nå slipper mer regn og at dere også får smake litt på sommeren.

I dag var familien på stranden og koste oss og temperaturen her var over 25 mens vannet hadde ca. 20 grader. Så vi skal definitivt ikke klage.

En fortsatt god sommer til dere leser!

HQ