Norsk
Blog
Foreldre har ikke peiling!

Foreldre har ikke peiling!

Skrevet av Bernt Erik den 1 november 2013 klokken 16:14

Nå har jeg holdt mange foredrag rundt omkring Norges land og erfaringene er mange. Spesielt en ting som gjenspeiler seg godt. Mammaer og pappaer har ikke peiling når det kommer til spill. De vet ikke hva barna sine spiller og har ofte liten kontroll på når det spilles samt hvor mye det spilles. Selv er jeg en engasjert pappa når spill angår og prøver mitt beste å gjøre at oppveksten til mine barn inneholder spilling. I tillegg prøver jeg på best mulig måte å sette grenser og holde et åpent forhold til barna når det kommer til spilling.

Dagens mammaer og pappaer har et stresset liv og hvor de hele tiden havner i tidsklemmer. Dette er også noe jeg som far til fire opplever til stadihet. Barna er aktive på mange områder både i skolesammenheng samt aktiviteter utenom skolen. Barna har også venner som besøkes og hvor vi får besøk. Ukedagene flakser avgårde og man vet liksom ikke hvor uken har blitt av når søndagene omsider går ut i sine siste timer.

Mange mammaer og pappaer er flinke til å følge barna i idrettssammenheng, men når det kommer til spill, så er de rett og slett for dårlige til å følge med. Kommer dette av at man ikke har tid eller er det andre årsaker? Erfaringene mine fra foredragene Spill er sunt, er at foreldre er litt "redde" for teknologien og som igjen fører til at de ikke tørr å sette seg inn i spill og konsoller. Å ikke ha peiling på hva barna bedriver med er for meg en skummel greie. For da vet de jo heller ikke om barna spiller f.eks. voldelige spill med både sexuelle handlinger og hvor tortur forekommer. De vet ikke om de f.eks. blir hakket på eller for å gå enda mer direkte på sak, mobbet av av andre spillere. For i spill kan man faktisk bli mobbet. Barna kan få stygge kommentarer, oppleve stygge kommentarer når det spiller. Ting som dette kan faktisk i verste fall gå inn på barna. Dette er for meg veldig alarmerende og veldig viktig for oss foreldre å få vite om slik at man ta vare på barna så godt som mulig. Har du da ikke et åpent forhold til barna i spillsammenheng, er det ikke sikkert at du får vite om det og da kan det i verste fall gå for langt.

Faktisk er det ingen unnskyldning her. Foreldrene skal uansett følge med på det barna gjør. Å ikke ha peiling er slettes ikke bra og hvor man da heller bør finne ut hvordan man skal få vite hva barna spiller, bruker tiden fremfor skjermen på. Mitt råd er som følger. Allerede fra tidlig alder, få til en åpen dialog rundt spill. Start fra barna er rundt to til tre år med å spille sammen med dem. Finn frem iPad-en/nettbrettet og la barna trykke, spille og når barna blir modne nok, så få tak i håndholdte maskiner som 2DS og 3DS. Pass videre på å være like interessert i det barna spiller og kanskje kan dere spille sammen eller mot hverandre. Når årene går og barna blir trygge på spill og dere snakker åpent om spill, vil det bli så mye enklere når barna vokser opp og kommer i den vanskelige ungdomsstiden. For har dere da et åpent forhold, vil dette bli enklere å videreføre slik at dere fortsetter å sette grenser sammen.

Er det noe jeg liker utrolig godt, så er det å spille sammen med mine fire barn. Selv om de knuser meg i flere av spillene, så er det verdt å se gleden de opplever med å spille. Vi har sjelden problemer når det kommer til spilling og hvor alle barna har en åpen dialog. Faktisk kommer barna og spør meg om spill og om de kan spille de. Spesielt om spillene er på kanten i forhold til alder og innhold. I tillegg har vi også et åpent forhold til sosiale medier slik at jeg får vite det som skjer og om det er ting som de ikke liker å være tilgjengelig i disse mediene. Hadde ikke jeg startet med et så åpent forhold til barna, så hadde ikke dette vært mulig.

Mitt råd til dere foreldre som "IKKE" har peiling. Bruk noen minutter hver dag og spør veldig åpent (uten gestapostemme) om spill, hva de liker å spille. Spør om de kan vise deg litt og prøv å være like interessert i spillingen som du er når barnet spiller fotballkamp. Da vil du finne ut at det også blir enklere å sette grenser som alle parter kan leve med. Sjekk cover og se hvilken alder man bør være for å spille spillene. Står nederst til venstre på coveret, anbefalt alder (PEGI) samt se bak på coveret. Der får du også en viss ide over hva spillet handler om. Passer spillet for tiåringen din? Det får du da vite. Gå på youtube og søk opp spillet. Der får du også vite hvordan spillet er. Det finnes utrolig mange måter å tilegne seg kunnskap om spill og spillernes verden. Du trenger ikke å bruke lang tid på dette, i tillegg til at du også garantert for en god kjemi mellom deg og barna når det kommer til spill.

Sett av en kveld i uken/måneden og spill sammen med barna. Dette gjør at du får t godt forhold til barna og spillene de spiller. Gjerne la barna lære deg opp og du vil se hvordan barna lyser opp. Ikke noe er mer moro enn å lære opp voksne på noe som er deres verden. Jeg og barna har flere seanser i løpet av en måned hvor vi spiller sammen. De knuser meg i flesteparten av spillene, men det gjør meg ingenting. Jeg koser meg uansett og ser gleden de viser av å vinne over meg. Selvsagt, inn i mellom glimter jeg til og da er det min tur til å juble, mens de må kjempe enda hardere for å slå meg neste runde. Dette gir et sunt forhold til spill for hele familien.

Heldigvis finnes det også foreldre som er veldig oppegående når det kommer til spill og som gjerne spiller sammen med barna, har kontroll på hva barna spiller. Til disse foreldrene har jeg en ting å si. Stå på og gjør spillingen til en sunn opplevelse for hele familien.

Vær like delaktig i spillverdenen som du er når barna er med på andre aktiviteter som fotball, håndball eller idretter som de er med på. Det er tro det eller ei like viktig og om du jobber for det, så vil dere etter hvert oppleve en åpenhet rundt spillingen som gjør det hele til sunne holdninger fra alle parter. Spill er sunt og hjelp familien til å nettopp leve opp til det.

Hvordan kommer du til å være for dine barn når det kommer til spill? Vil du sette grenser og unngå at de spiller voldelige spill før de er gamle nok eller vil du ikke bry deg om aldersgrensene? Vil du delta å spille sammen med barna?

HQ