Norsk
Blog
Akk og ved!

Akk og ved!

Skrevet av Bernt Erik den 17 august 2007 klokken 22:29

I år startet jeg seint med vedarbeidet, men guuud hvor svett man blir. At folk sier at veden vil varme mange ganger før man kaster den inn ovnen, stemmer på en prikk. Vet ikke hvor mange liter svette som har piplet fra pannen min, men det er mange. For å si det slik, jeg har drukket nesten 1 1/2 liter vann og har ikke trengt å gått på do ennå. Det sier litt.

Men i alle fall, nå er jeg i gang med å få veden innomhus for så og gjøres klar til å fyres med. Om den blir tørr i år er vel lite trolig, men at den vil brenne godt til neste år er jeg bra sikker på. Det er et møysommelig arbeid. Først kapper vi den om vinteren, så kjører vi den på en plass hvor vi skal kappe og klyve den. Heldigvis skjer dette med kappemaskin og traktor. I mine tidligere år, stod jeg å klyvde veden med øks, det gjør jeg heldigvis ikke nå. Selv om kroppen min kanskje hadde harr godt av litt tungt arbeide inne mellom. Skal vel kanskje ikke si at dette er noe lett arbeid, men letter om man skulle ha kappet veden med øks. Når veden er kappet, klyvd og kjørt hjem, er det bare å ta til å stable den og det. Det går nok fort en liten ukes tid før veden er på plass og kan tørkes på skikkelig vis.

Det er ikke noe moro med vedarbeid, men det må gjøres og heldigvis vet man at det er billigere å fyre med ved en strøm og bare det er verdt slitet. Sparer mange tusen kroner på vedfyring hvert år og når man i tillegg får veden, ja så skal man definitivt ikke klage. Mens vi rydder åkerkantene, så får vi gratis ved og bonden får finere åkerkanter og kan igjen søke etter miljøstøtte. Så vi hjelper hverandre.

Nedenfor ser dere en liten bildeserie på hva jeg har brukt fredagskvelden på og nå skal det dusjes og slappe av resten av fredagskvelden...

Hva med dere - hva brukere familien deres til å varme opp huset, bruker dere strøm, vedfying, sentralfyr, varmepumpe eller noe annet som oppvarmingskilde?

HQ