Norsk
Blog
Barneoppdragelse...

Barneoppdragelse...

Skrevet av Bernt Erik den 8 september 2007 klokken 12:25

På onsdag var jeg på skolemøte for 3. og 4. trinn. Ikke nok med at det var ganske innholdsrikt, men det varte også en stund og kvelden som jeg egentlig skulle ha brukt til deadline, ble fyllt opp med ting og tang fra skolen. Det som i grunnen overrasket meg mest var engasjementet til lærerne, for skal jeg være helt ærlig så synes jeg de på Vinje Skole her på Snåsa er flinke til å rette seg etter elvene og læreplanen. Ikke bare er dagens elever vanskeligere enn da jeg gikk på skolen, men de har også adskillig mindre respekt for oss voksne. I dag tar det ikke barna fem øre å si imot oss voksne og bryr seg heller ikke om hva de sier.

Selv med mine snart 35 år, så husker jeg godt da jeg vokste opp. Det var ikke bare å si i mot voksne da nei, da haglet ørefikene og i verste fall fikk man smake på riset. Vet ikke hvor mange gannger jeg satt med rødprikkede merker på rumpa etter å ha gjort noe som jeg ikke burde ha gjort eller sagt noe i mot min foreldre. Jeg var kanskje ikke den som gjorde mest ramp, men jeg var vel som barn flest og gjorde ting som voksne ikke synes var så bra. I dag har vi knapt nok lov til å gi barna ørefiker, nei de skal snakkes med - ikke noe voldelig, da kommer menn med hvite frakker og kaster oss i buret eller så kommer lovens lange arm og irettesetter oss. Nei, det er søren meg ikke enkelt. Noen ganger kan barna driven en til vannvidd og man nesten river av seg håret i ren frustrasjon.

Heldigvis er vi ikke voldelig mot barna, men skal gjerne innrømme at det hender det går en ørefik i ny og ne, samt runder med husarrest. Til og med husarresten syntes barna våre var moro, men vi fant på en idè som i grunnen var ganske effektiv - vi satte datteren min på gutterommet og sønnen på jenterommet. His de rotet utover noe, så fikk de ikke komme ned før det var ryddet.

Mesteparten av tiden går fint og det kan gå langt i mellom før en ørefik eller husarrest blir utdelt, men jeg skjønner også lærerne godt når de sier at de i perioder ikke har styr på elevene. Nei, den verden barna vokser opp i dag er ikke slik den var da jeg var liten (nå høres jeg gammel ut, men det får så være).

Jeg takker skolen og lærerne for den jobben de gjør og jeg er gladelig med på en debatt hvor vi blant annet tar opp barneoppdragelse, men ingen skal komme å fortelle meg at så snakke med de er den beste løsningen eller hva? Klart man skal ikke være voldelig, men en ørefik fra eller til skader ingen. Selv om jeg som barn fikk smake riset, har jeg ikke tatt noen skade av det, heller tvert i mot og repsekten hadde jeg til mine foreldre. Selvsagt ble den kanskje noe mindre da jeg passerte 14-15 års alderen, men da var jeg også i mine øyne blitt voksen.

Hva med dere? da dere var mindre, hadde dere respekt for voksne eller var dere rampete hele tiden? Hva mener dere er den perfekte avstraffelsen? Å sende til husarrest, er det den som fungerer best, eller MÅ det til noen ørefiker. Hva fungerte best på deg? En annen ting som jeg har spurt meg - er det TV'en som har gitt barna våre mindre respekt? For i tegnefilmene kan man se barn ikke høre etter og at de skriker imot foreldrene uten at det får konsekvenser. Hva mener du om det?

Her ble det mange spørsmål, men det er i grunnen greit å snakke ut om dette og jeg kan til tider bli litt lei selv om barna er normale når det kommer til oppførsel, så er jeg i perioder veldig rådvill på hva som kan gjøres for å få de til å høre etter...

HQ