Norsk
Blog
Vær eller ikke vær?

Vær eller ikke vær?

Skrevet av Bernt Erik den 15 september 2007 klokken 10:25

Som dere sikkert har fått med dere, er jeg interessert i været og klimaet her på vår klode. Hver dag siden 1987 har jeg ført værstatestikker både med temperaturer, vindretning/styrke og hvordan generelt været er. Dette har ført til milevis med statestikker som jeg bruker når jeg skal spå været for den nærmeste tiden. Skal ikke slå meg på brystet og si at jeg har ofte rett for jeg har fortsatt liten erfaring i forhold til de som virkelig kan spå været og bruker både månen og almanakken samt statestikker.

Men med årene får vi se om jeg begynner å få rett. Min venn Tommy Borg har funnet ut at han ville hjelpe meg og ta et steg videre. Han har kjøpt en værstatsjon som han mener vil gjøre meg enda sikrere med mine spådommer. Denne værstasjonen kan alt og den gir meg til og med trykket samt hvor mye nedbør som har kommet. I tillegg kan jeg nå få en nøyaktig vindstyrke og en meget nøyaktig temperatur.

Slik ser f.eks. gårdagens melding ut: Temp. 8.9 grader morgen - Skyet oppholdsvær. Senere litt regn og mot ettermiddagen noen kraftige regn og haglbyger. Vindretning: Sørøstlig svak vind om morgenen som dreier til sørvestlig og øker mot ettermiddagen til liten kuling. Om kvelden vestlig frisk bris.

For mange er nok dette dønn kjedelig, men for en som elsker å følge med på hvordan været oppfører seg, så er dette midt i blinken. Ikke bare kunne jeg ha tenkt meg å vært med på tornado-jakt, men jeg kunne faktisk ha tenkt meg å opplevd en tropisk orkan på nært hold, bare for å se kreftene som er i sving. Som alle sikkert har fått med seg er klimaet i stadig forandring og i følge forskerne går det mot varmere tider og da er det spennende å se om det er vi menneskene som kan for at temperaturen stiger eller om det er naturlige svingninger...

Men tilbake til værstasjonen - forhåpentligvis vil jeg i løpet av helgen få montert opp værstastjonen og da skal mine målinger bli enda mer nøyaktig og jeg gleder meg som en liten unge. Kanskje begynner jeg å melde daglig været her på Snåsa - hvem vet?

I alle fall - Takk til Tommy Borg for å føre drømmen min videre og gi meg en bedre oversikt over hvordan været er og blir...

HQ