Norsk
Blog
Voksnes fordommer mot spilling!

Voksnes fordommer mot spilling!

Skrevet av Bernt Erik den 9 desember 2007 klokken 18:30

Hva har voksne så innmari i mot spilling? De sier at vi blir dumme av å spille. "Nei gutt, ut i frisk luft, det gjorde vi da vi var små", bruker de voksne å si. De sier" Det finnes mer fornuftig å bruke tiden på enn spilling", "kan du ikke gå en tur ut enn å sitte inne å spille", "du får ikke lov til å spille det spillet der - for mye vold", "Er du blitt sprø, kjøper du spill for sparepengene dine", "jeg har alltid sagt at spill gjør barn voldelige". Dette og mange andre ting bruker foreldrene å gulpe opp når det kommer til spilling. Har selv vært barn og fikk selv høre mye av disse utsagnene.

At voksne ikke kan få inn i pappen at spill faktisk er sunt for de små grå, selvsagt når det skjer i begrenset omfang. Da snakker jeg om å sitte 2-4 timer hver dag og ikke spille hele døgnet, fra du kommer hjem fra skolen eller jobben til du kryper til køys. Forskere har funnet ut at spilling gir bedre tankegang når man kommer opp i stressede situasjoner. Det er faktisk påvisst at de som spiller faktisk tenker med rasjonelt i farlige situasjoner enn de som ikke spiller. Dette har flere undersøkelser bevisst. Derfor skal de voksne bare passe seg for å negativisere spillingen for mye. At det finnes spill som har vold - klart det. Det kan vi jo se på Dagsrevyen også, samt en haug med filmer, til og med tegnefilmer inneholder ufattelig mye vold. Bare se på alle de gangene Donald blir banket både gul og blå. Nei det er umulig å unngå vold og skylde på spill har skylda, nei det er å tøye grensene for mye. Volden finnes jo overalt og det er ikke kun spillingen som gjør at en person går amokk i en skole og skyter vilt i rundt seg. Nei, der er det andre aspekter som spiller inn, ikke at personen har spilt World of Warcraft eller Battlefield 2142.

At voksne ikke skjønner seg på spilling er jo i grunnen heller ikke så rart. De har jo vokst opp med at den eneste underholdningen var det man gjorde selv med sin egen kropp. en gamer er i dag IKKE en som sitter nedbunkret i en mørk kjeller med håret på snei bak tykke, tykke briller. Nei, en gamer i dag er like aktiv som alle andre, personen er med på idrett, er ute sammen med venner, går på kino og hjelper like mye til hjemme som alle andre.

Vi sliter med å banke i hodet på voksne at spilling faktisk er sunt for hjernebarken og det har jeg tenkt å gjøre noe med her omkring. I tiden som kommer skal jeg ut å intervjue voksne og ungdom og finne ut hva voksne synes om spilling, mens hva ungdommen synes om de voksnes fordommer mot spilling. Jeg skal gjøre flere intervjuer både her på Snåsa og Steinkjer, spørre godt voksne personer i alle aldre, samt fortelle de sannhetene som finnes om spilling - det skal jeg gjøre det! Nå skal vi bruke teskjeer for å få de voksne til å forstå at spilling ikke skal tolkes som en ting som bare fører med seg elendighet. Dette blir et korstog som jeg håper får de voksnes meninger på noe annet!

Jeg for min del har tre barn og mine barn får spille, ikke bare for at de synes det er artig, men for at de også lærer en del ting som man ikke ville ha lært dersom man ikke har spilt noe. Mine barn får ca. 2-3 timer hver helg med PC'en mens de spiller kanskje 5 timer i uka enten på PS2, NDS, Wii eller Xbox 360. Jeg synes selv det er sunt at mine barn spiller - så det så!

Hvordan er det deres foreldre? Er de imot at du spiller? Er du selv på alderen min, la barna dine få spille, men pass på at det skjer i begrenset omfang. Hva mener du bør gjøres for å få forandret fordommene til de voksne når det gjelder spilling?

HQ