Norsk
Blog
Giftig regn!

Giftig regn!

Skrevet av Bernt Erik den 12 desember 2007 klokken 15:57

Dere har sikkert hørt om ordene "sur nedbør" og i dag er disse ordene på nytt blitt tema for meg. Ikke fordi at vi har store problemer med sur nedbør i det siste, men hva var årsaken til denne giftige nedbøren som vi i Sør-Norge var veldig plaget med på 70 og 80-tallet. I dag er så og si all sur nedbør borte og det takket være rensingen av svovel i industrien. på 70 og 80-tallet ble det sluppet ut store mengde svovel opp i atmosfæren spesielt fra Tyskland, Øst-Europeiske land og delvis Storbrittania. Om vinteren kunne vi oppleve at snøen var sort og om sommeren falt nedbøren som sur nedbør. Dette medførte at innsjøene ble fisketomme og sørget for massiv kalking av disse.

En annen ting som ikke har kommet frem så mye i media, var svovelen sin egenskap i atmosfæren. Ikke bare forårsaket den sur nedbør om sommeren og sort snø om vinteren, men den la seg også som et teppe i lufta som hindret at solstrålene fikk trenge frem skikkelig. Dette skjedde over meget store områder og som igjen førte til at gjennomsnittstemperaturen på jorden ble lavere.

I den senere tiden er det blitt påbudt med resning av svovel og dette har medført til mindre svovel i atmosfæren rundt oss i Norge og landene i Europa som igjen har sørget for at solstrålene nå treffe de lavere luftlagene. Dette fører igjen til at temperaturen på jorden blir høyere og at snøsesongen blir kortere. At denne effekten nå er borte fører også til at gjennomsnittstemperaturen øker og vi får varmere klima. Dette kan også være årsaken til at temperaturen har blitt så mye høyere enn hva den var på 70 og 80-tallet. En annen ting skal også nevnes i denn saken og det vulkanenes posisjon med tanke på svovelutslipp, for når er en vulkan eksplodere, spyr den ut store, store mengder svovelutslipp og da vulkanutbruddet på Fillipinene skjedde, ble gjennomsnittstemperaturen på jorden litt lavere på grunn av mye støv i atmåsfæren. Så store viulkanutbrudd kan faktisk være med på å senke gjennomsnittstemperaturen en del på verdensbasis.

Hva mener du? Tror du at om noen år må du høyt til fjells for å gå på ski eller er det fortsatt snakk om naturlige svigninger?

HQ